Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Το ΝΑΤΟ σκληραίνει την στάση του προς το κινεζικό καθεστώς, λέει ότι το Πεκίνο αποτελεί «συστημική πρόκληση»

Επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων μελών του ΝΑΤΟ φωτογραφίζονται κατά την σύνοδο του ΝΑΤΟ στην έδρα της συμμαχίας, Βρυξέλλες, Βέλγιο, 14 Ιουνίου 2021. (Yves Herman/Pool/Reuters)


Ο Οργανισμός Βορείου-Ατλαντικού Συμφώνου (North Atlantic Treaty Organization – NATO) θα αντιμετωπίσει την αυξανόμενη στρατιωτική φιλοδοξία του κινεζικού καθεστώτος για πρώτη φορά, είπε η συμμαχία των 30 κρατών στις 14 Ιουνίου, περιγράφοντας το Πεκίνο ως δημιουργό «συστημικών απειλών» στην παγκόσμια τάξη.

Η γλώσσα, που εμφανίζεται στην τελική επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της μονοήμερης συνόδου στις Βρυξέλλες, σηματοδοτεί μια εντεινόμενη σύγκλιση στην Δύση προς αναγνώριση των διαφόρων απειλών που θέτει το Πεκίνο.

Ήρθε μία μέρα μετά την ανακοίνωση της Ομάδας των Επτά (G-7), που αποτελείται από τις επτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου, η οποία επέκρινε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Πεκίνου στην Σιντζιάνγκ και Χονγκ Κονγκ, καθώς και τις άδικες οικονομικές πρακτικές.

«Οι δηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και η έντονη συμπεριφορά αποτελούν συστημικές προκλήσεις στην διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και σε περιοχές σχετικές με την ασφάλεια της συμμαχίας», ανέφερε η ανακοίνωση των 79 σημείων.

Το ΝΑΤΟ είπε επίσης ότι η αυξανόμενη επιρροή και τα διεθνή μέτρα του καθεστώτος μπορεί να αποτελούν «προκλήσεις που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε μαζί ως Συμμαχία.»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει συνεχίσει την σκληρή προσέγγιση προς την Κίνα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αλλά έχει δώσει έμφαση στο να έχει συμμάχους ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο κατά του καθεστώτος.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης σε Ευρωπαίους συμμάχους ότι η άμυνά τους είναι μια «ιερή υποχρέωση» για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το Άρθρο Πέντε είναι μια ιερή υποχρέωση», είπε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στην συλλογική υπόσχεση άμυνας της διατλαντικής συμμαχίας. «Θέλω όλη την Ευρώπη να γνωρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εκεί.»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Κίνας από τις χώρες της Βαλτικής έως την Αφρική σημαίνει ότι το πυρηνικά οπλισμένο ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο.

«Η Κίνα έρχεται εγγύτερα σε εμάς. Τους βλέπουμε στον κυβερνοχώρο. Βλέπουμε την Κίνα στην Αφρική. Αλλά επίσης βλέπουμε την Κίνα να επενδύει βαριά στις κρίσιμες υποδομές», είπε, μια αναφορά σε λιμένες και δίκτυα τηλεπικοινωνιών. «Πρέπει να απαντήσουμε μαζί ως συμμαχία.»

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στην τελευταία σύνοδο της συμμαχίας που συμμετέχει πριν αποχωρήσει από το αξίωμα τον Σεπτέμβριο, κάλεσε για «ισορροπία» στην προσέγγιση προς το καθεστώς και για συνέχιση του διαλόγου με το Πεκίνο.

«Αν κοιτάξουμε στις διαδικτυακές απειλές και τις υβριδικές απειλές, αν κοιτάξουμε στην συνεργασία Ρωσίας και Κίνας, δεν μπορούμε απλώς να αγνοήσουμε την Κίνα», είπε σε δημοσιογράφους η Μέρκελ. «Αλλά δεν θα πρέπει να την θεωρήσουμε παραπάνω από αυτό που είναι, επίσης – πρέπει να βρούμε την σωστή ισορροπία.»

«Η Κίνα είναι ο αντίπαλός μας σε πολλά θέματα αλλά επίσης εταίρος σε πολλές πτυχές που διασαφηνίσαμε χθες στην G-7.»

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ονομάσει το Πεκίνο «συστημική απειλή», κυβερνήσεις της Ευρώπης έχουν γενικά μείνει πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες στο να αναγνωρίσουν και να απαντήσουν στις κακόβουλες πράξεις του Πεκίνου. Κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επίσης φανεί διστακτικοί παλιότερα στην αντιμετώπιση του Πεκίνου, συνεργαζόμενοι με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό ήταν μερικώς αποτέλεσμα των βαθιών οικονομικών δεσμών της περιοχής με το καθεστώς, λένε αναλυτές.

Για παράδειγμα, το συνολικό γερμανικό εμπόριο με την Κίνα το 2020 ήταν πάνω από 212 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, κάνοντας το Πεκίνο τον πρώτο εμπορικό εταίρο της χώρας σε αγαθά.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: