Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Καθηγητής Μπαμπινιώτης: Ο ρόλος τού Σχολείου, των δασκάλων και των γονέων στην κατάκτηση τής μητρικής γλώσσας




Ο ρόλος τού Σχολείου, των δασκάλων και των γονέων στην κατάκτηση τής μητρικής γλώσσας ήταν το θέμα της εκπομπής με τον καθηγητή Γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανη τού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη,που παρακολουθήσαμε στην εκπομπή ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ του τηλεοπτικού σταθμού 4e tv την οποία και αναμεταδίδει το nextdeal.gr.

Το θέμα είχε αναπτυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος της Σχολής Γονέων - Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση  τής  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.

Ο κ. Μπαμπινιώτης αναφέρεται  στον πιο δημοκρατικό θεσμό, κατά τον Κοραή, την γλώσσα μας που αποτελεί κοινό κτήμα και περιουσία μας. Σημειώνει ότι μαθαίνουμε τις λέξεις όχι για τις λέξεις αλλά για τις έννοιες, για επικοινωνία με νοήματα με τα οποία λειτουργεί η σκέψη. Τονίζει ακόμη ότι η μητρική γλώσσα κατακτάται και ότι η ξένη γλώσσα μαθαίνεται.

Πολύτιμοι αρωγοί για την μάθηση και κατάκτησή της είναι η οικογένεια, το σχολείο, οι φίλοι, η επαφή με καλλιεργημένη γλώσσα, η εκφορά τού λόγου στο καλό θέατρο, τα λεξικά και η φιλαναγνωσία, υπογραμμίζει ο κ. Μπαμπινιώτης.


 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: