Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Οι «θορυβοποιοί» της Ιτέας (του Σαράντη Μιχαλόπουλου)



Το πρόβλημα μάλλον γνωστό σε όλους. Κάποια αυτοκίνητα και κυρίως μηχανές μεγάλου κυβισμού, με «πειραγμένες» τις εξατμίσεις, κυκλοφορούν όλες τις ώρες της ημέρας, διαγωνιζόμενα ποιο θα κάνει τον περισσότερο θόρυβο. Και όταν λέμε θόρυβο, δεν εννοούμε απλώς λίγο παραπάνω από τον συνήθη θόρυβο της κυκλοφορίας οχημάτων, αλλά εκκωφαντικό θόρυβο, που σε κάνει να πετάγεται από το κρεβάτι σου στις τρεις η ώρα τα ξημερώματα. Και φυσικά, όλα αυτά σε συνθήκες απαγορεύσεων της κυκλοφορίας κάποιες ώρες, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Το ζήτημα δεν είναι η αστυνόμευση αυτής της κατάφωρα ενοχλητικής συμπεριφοράς μερικών μεμονωμένων ατόμων, όπου ίσως κάποιος να επικαλούνταν αντικειμενικές δυσκολίες (π.χ. έλλειψη προσωπικού για την αστυνόμευση, ώρες που εκδηλώνονται αυτές οι παραβατικές συμπεριφοράς, κλπ.). Είναι το αναμφισβήτητο, κατά την γνώμη μου, γεγονός ότι αυτά τα άτομα δεν είναι κάποιοι άγνωστοι και περαστικοί από την πόλη. Είναι δικοί μας άνθρωποι, που κυκλοφορούν καθημερινά ανάμεσά μας και σίγουρα γνωστοί στις αρμόδιες αρχές.

Εκείνο που με κάνει να απορώ είναι το πώς αυτό το χαρακτηριστικό της κοινωνικής ζωής της πόλης δείχνει να μην απασχολεί όλους εκείνους που προσπαθούν να κάνουν τον τόπο μας ελκυστικό για επισκέπτες, όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις, καθώς δεν λείπουν και τα έργα εξωραϊσμού της Ιτέας (Δήμος, Λιμενικό Ταμείο, κλπ.).

Και λέω ότι δείχνει να μη τους απασχολεί, διότι δεν μπορώ να φανταστώ ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, όχι της μορφής «τιμωρίας» αυτών των παραβατικών συμπεριφορών, αλλά έστω μίας απλής «νουθεσίας», που θα μπορούσε να είναι μία σύσταση να «ξεδίνουν» εκτός πόλης, όπου μπορούν να βγάζουν τα απωθημένα τους, χωρίς να ξεσηκώνουν τους κατοίκους με τις «επιδείξεις» τους και μάλιστα σε ώρες κοινής ησυχίας.

Αν κάποιος ήθελε να προχωρήσει και σε απλές «τεχνικές» προτάσεις, θα μπορούσε να σκεφθεί την εγκατάσταση καμερών που να επιτηρούν τις βασικές αρτηρίες, στις οποίες εκδηλώνονται αυτές οι παραβάσεις, ώστε να υπάρχει και ένα μέσο «αποτροπής». Τέτοιες υπάρχουν στους δρόμους (π.χ. Ιτέα – Άμφισσα) και δεν ξέρω κατά πόσο χρησιμοποιούνται ή απλώς υπάρχουν.

Εκείνο που δεν πρέπει να συνεχίζεται είναι αυτή η «ανοχή», για να μη πω η «αδιαφορία» για κάτι που σίγουρα δεν συνάδει με την όμορφη, ήσυχη και ειδυλλιακή πόλη, που όλοι χαίρονται να ζουν και σίγουρα θέλουν να την επισκέπτονται και ξένοι.   

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχουν κατά καιρούς υποβληθεί παράπονα στους αρμόδιους από πολίτες .

Ανώνυμος είπε...

Ψιλά γράμματα για τους οδηγούς της Ιτέας όπου αν πας να περάσεις την διάβαση των πεζών, κινδυνεύεις να σε πατήσει αυτοκίνητο , άσε που θα τα ακούσεις και από πάνω. Ψιλά γράμματα η σήμανση του μονόδρομου.Άραγε εκείνη η επιτροπή τουρισμού που είχε συνεδριάσει στο Κυριακοπούλειο πριν μερικούς μήνες , ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα της ηχορύπανσης ?
Επίσης σε παλαιότερο μπλόκο της αστυνομίας είχανε μαζέψει καμιά 10αρια μηχανάκια με διάφορες παραβάσεις.Μετά από κανα 2 ώρες μαζευτήκαν γονείς και παππούδες των νεαρών οδηγών στο αστυνομικό τμήμα για να διαμαρτυρηθούν για την " απαράδεκτη" συμπεριφορά της αστυνομίας.
Υ.Γ. Τα φορτηγά θα συνεχείσουν να περνάνε μέσα από την πόλη ?

Ανώνυμος είπε...

μην γραφεις τετοια..θα την πληρωσουν (και παλι) καποια ανθρωπακια που θα αρχισουν να τα σταματανε για αδεια, διπλωμα, ασφαλεια, κρανος, επειδη κυκλοφορουν απλα μεσα στην πολη χωρις να ενοχλουν κανενα...

Ανώνυμος είπε...

Επιβαρυντικός παράγοντας η ανυπαρξία και άλλων οδικών αξόνων μεταξύ Ιτέας και Κίρρας και η ασυνέχεια των δύο αστικών ιστών .
Ένας δρόμος για όλα....

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΗΣΤΕ ΣΤΟ ΣΕΡΝΙΚΑΚΙ ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΤΩ,ΕΛΑΤΕ Ν'ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΛΗΘΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 11.30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ

Ανώνυμος είπε...

Οι θορυβοποιοί είναι χρήσιμοι... Πολύ χρήσιμοι να μας ξυπνάνε απτον λήθαργο. Πόλη των γερόντων γίναμε

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΠΑΡΚΑΡΕΙ Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ ΧΩΡΟ. ΑΕΙΝΤΕ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΡΩΙ "ΤΟ ΠΑΛΑΒΟ" ΚΙ Η ΣΥΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΝ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΑΝΩ. ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΛΑ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Μα πώς θα ρίξει ο μέσος ιτιώτης το λυκειοκόριτσο αν δεν έχει πειραγμένη εξάτμιση στο δίκυκλό του;
Έχω υπάρξει κι εγώ μαθητής του Λυκείου της Ιτέας και θυμάμαι βλαχομπαρόκ τύπους να περιμένουν στο σχόλασμα συμμαθήτριές μου με την μηχανή.

Ανώνυμος είπε...

Σε καμμία χώρα του κόσμου δεν συμμορφώθηκε ο οδηγός τροχοφόρου αφ εαυτού . Η τήρηση του ΝΟΜΟΥ και στην περίπτωση εδώ ειδικώτερα του Κ.Ο.Κ είναι ευθύνη της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ .
Η ατιμωρησία από πλευράς των υπευθύνων έχει φέρει αυτό το αποτέλεσμα που γεύεται η μικρή μας κοινωνία.
Ευαισθητοποιημένοι πολίτες έχουν απευθυνθεί αρμοδίως ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ και δυστυχώς δεν έχει υπάρξει καμμία αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης των παραβατικών πράξεων.

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν αφήσει η Τροχαία το ερ-κοντίσιον και την τηλεόραση στο Α.Τ. και δεν βγει έξω με τον ΚΟΚ παραμάσχαλα, δεν πάτε να κουρεύεστε και να φωνάζουμε ...

Μια κοινωνία η οποία δέχεται να υπάρχει σχεδόν σε κάθε χρονιά-γενιά από ένας σκοτωμένος από τροχαίο, έχει πρόβλημα.

Πόσοι ξέρετε κάποιον που έχει σκοτωθεί σε τροχαίο;

Ανώνυμος είπε...

Για θόρυβο λένε όχι για ταχύτητα.