Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Τα Όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται..

Άρχισαν τα όργανα και για τη μικρή μας πατρίδα, τη γενέθλια γή.




Ανδρέας Πιλάλης

Σ

ύμφωνα με ανάρτηση της ιστοσελίδας iparnassos, μετά την Οίτη αιολικά πάρκα σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στην Πολύδροσο, στη διπλανή μας Σουβάλα.

Ευθεία απειλή αποτελεί για το μέλλον της περιοχής η δημιουργία αιολικού πάρκου ισχύος 60 ΜW στη Σουβάλα, δίνοντας έτσι το τελειωτικό χτύπημα στον ήπιο και εναλλακτικό τουρισμό που έχει αναπτυχθεί έως τώρα και στην πρωτογενή παραγωγή, πηγή επιβίωσης και συγκράτησης του ντόπιου πληθυσμού στην περιοχή.

Τα υποτιθέμενα οφέλη από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών τόσο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στην απασχόληση, όσο και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ελάχιστα.
Σε αντίθεση με την καταστροφή στο περιβάλλον, στη χλωρίδα, στην πανίδα, στην κτηνοτροφία, στο δάσος, στα παραδοσιακά μονοπάτια, στις ανεξερεύνητες αρχαιολογικές τοποθεσίες…

Η παρθένα ακόμα περιοχή του Άνω Βοιωτικού Κηφισού με τα όμορφα βουνά του Παρνασσού, του Καλλίδρομου και της Οίτης που πάνω τους γράφτηκε όλη η ιστορία του Ελληνισμού, τις πηγές, τα ποτάμια της, τις εποχικές λίμνες και τα όμορφα παραδοσιακά χωριά της κινδυνεύει!

Οικονομικά συμφέροντα ακόμα και μέσα στην πανδημία, εκμεταλλευόμενα τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαικής Ένωσης και την ευνοϊκή νομοθεσία, έχουν αρχίσει να καταστρέφουν ένα πρός ένα τα βουνά της πατρίδας μας, συνεπικουρούμενα πάντα απο τις δυνάμεις καταστολής απέναντι στις τοπικές κοινωνίες που δικαιολογημένα αντιδρούν.

Στη βράση κολλάει το σίδερο έλεγαν οι παλιότεροι..

Οι Δήμοι Δελφών, Αμφίκλειας-Ελάτειας και Λαμιέων με τη συνδρομή όλων των φορέων της περιοχής οφείλουν να προστατεύσουν τον τόπο τους από την ανεξέλεγκτη καταστροφή και να στείλουν το μήνυμα εκεί που πρέπει, ότι δεν είναι όλα στη ζωή προς εκμετάλλευση..

Η πίσω πλευρά του Παρνασσού εδώ και χρόνια ακολουθεί το μοντέλο της ήπιας ανάπτυξης και του εναλλακτικού τουρισμού και έτσι θέλει να συνεχίσει.

Το τρένο της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε απο την πολιτεία ως τοπικό και τουριστικό, απαιτούμε να συνεχίσει να περνά απο τα χωριά μας σφυρίζοντας και μεταφέροντας επισκέπτες που αγαπάνε τη φύση, την ιστορία και τις παραδόσεις της περιοχής μας!
Αυτό είναι το μέλλον των χωριών μας και αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε!

Mέσω: Ανδρέας Πιλάλης Μέλος του Δ.Σ του συλλόγου Παλαιοχωριτών Δωριέων Φθιώτιδας


πηγή

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο για το Πολύδροσο με τις έντεκα ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν δίπλα στον οικισμό , η ίδια εταιρεία ταυτόχρονα θα κατασκευάσει άλλες τριάντα δύο ανεμογεννήτριες γύρο από την Άμφισσα. Θα ήθελα μια απάντηση από τους άρχοντες του Νομού για αυτά που συμβαίνουν τώρα και είναι μόνο η αρχή.

Ανώνυμος είπε...

Αν ο καθένας κοιτάει μόνο το χωριό του είμαστε χαμένοι από χέρι. Όλοι μαζί και για όλη τη Φωκίδα και για όλη τη Στερεά θα πρέπει να ξεσηκωθούμε. Γιατί λέτε μόνο για τις ανεμογεννήτριες; Τα φωτοβολταϊκά, τα υδροηλεκτρικά είναι άλλο; Δεν καταστρέφουν τον τόπο μας και τις ομορφιές του, το περιβάλλον; Δεν εκμεταλλεύονται τα νερά μας; Σε εμάς τι απομένει; Οι άρχοντες, Πρόεδροι, Δήμαρχοι, Βουλευτές, Περιφερειάρχης και σύμβουλοι, όλοι μαζί δηλώνουν ότι συμφωνούν με την "πράσινη ενέργεια" και τους νόμους που ψηφίζουν τα κόμματά τους στη Βουλή. Μαζί κάθονται στα τραπέζια και δίνουν τα χέρια και μας ξεπουλάνε. Κάτω από την πίεση αυτών που έχουν ταχθεί καθαρά από την αρχή ενάντια στην "πράσινη ενέργεια" αναγκάζονται και παίρνουν και κάνα ψήφισμα υπέρ των τοπικών κοινωνιών για να μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια αφού οι "δικοί τους" παραπάνω θα δώσουν θετική γνωμοδότηση. Μόνο αν μπούμε μπροστά να μην περάσουν οι μπουλντόζες τους θα γλυτώσει ο τόπος μας. Ας ανοίξουν τα μάτια αυτοί που τους ψήφισαν και ακόμα τρέχουν από πίσω τους παρακαλώντας για ένα κοκαλάκι.

Ανώνυμος είπε...

Το σχόλιο πο έγινε για τις ανεμογεννήτριες δεν έγινε με τοπικιστικα κριτήρια, έγινε με την μορφη του επειγοντος γιατί έχουν κατατεθεί οι φάκελοι για αδειοδοτήσεις και αυτές οι συνολικά 43 ανεμογεννήτριες είναι αυτές που θα δούμε να ξεφυτρώνουν άμεσα. Ο Νομός Φωκίδας είναι ένας από τους πέντε νομούς της Ελλάδας που πριν από μια δεκαετία έχει επιλεγεί να γίνει πάρκο για ανεμογεννήτριας και φ/α , γιατί επιλέχθηκε ο Νομός μας; γιατί απλά είμαστε οι ποιο βολικοι και δεν μιλάει κανένας. Εάν δούμε συνολικά τις αδειοδοτήσεις στο Νομό μας θα πρέπει να μετοικησουμε και όλα αυτά γίνονται τι στιγμή που η Μεγάλη Βρετανία έχει πάρει απόφαση εδώ και μια πενταετία ότι οι ανεμογεννήτριες είναι εθνικά επιζήμιες, συμπεράσματα δικά σας. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Οι τοπικοί άρχοντες έχουν δείξει τις προθέσεις τους. Η μονη τους ανησυχία είναι εάν θα αντέξει το τοπικό δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ τα πολλα MV (και να τσιμπήσουν κανένα φωτοβολταϊκό για την οικογένειά). Το βάρος λοιπόν πέφτει στις πλάτες μας!!!

Ανώνυμος είπε...

Η φωτογραφία είναι από το Δίστομο (ιστορικό-μαρτυρικό χωριό) όπου η λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος εδώ και έξι δεκαετίες δεν έχει τελειωμό