Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Τράπεζα Πειραιώς : « Ποιος πληρώνει τη ζημιά του Δημοσίου 3 δισ. ευρώ;»



Η κεφαλαιακή ενίσχυση που δρομολογούν τράπεζα και κυβέρνηση με στόχο την επανιδιωτικοποίησή της θυμίζει περισσότερο πώληση και μάλιστα έναντι ευτελούς τιμήματος μόλις 1 δισ. ευρώ ● Η κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης, τα ερωτήματα για την επιλογή του χρόνου και η κριτική της αντιπολίτευσης για το πλήγμα στο δημόσιο συμφέρον.

Στις 7 Απριλίου η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Πειραιώς θα κληθεί να δώσει το «πράσινο φως» για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), ύψους 1 δισ. ευρώ, που βάσει χρονοδιαγράμματος θα ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου με το άνοιγμα βιβλίου προσφορών.

Η ΑΜΚ εντάσσεται στο ολιστικό σχέδιο Sunrise με στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας και την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Στην πραγματικότητα το σχέδιο αυτό είναι μέρος του οδικού χάρτη επανιδιωτικοποίησης της τράπεζας καθώς, μετά τη μετατροπή των CoCos, ύψους 2 δισ. ευρώ, που κατείχε το ΤΧΣ σε μετοχές, εκτοξεύεται το ποσοστό του Ταμείου στην τράπεζα στο 61,3%.

Ωστόσο, φαίνεται να μην υπάρχει κάποια πειστική δικαιολογία για τους λόγους που το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, επιλέγει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για την επανιδιωτικοποίηση και την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας. Κι αυτό, γιατί ούτε το ΤΧΣ οφείλει να αποεπενδύσει «εδώ και τώρα», και μάλιστα με ζημιά, και επιπρόσθετα η τράπεζα είναι κεφαλαιοποιημένη και δεν χρειάζεται παραπάνω κεφάλαια. Πολύ δε περισσότερο που η ΕΚΤ έχει χαλαρώσει τους εποπτικούς κανόνες για το σύνολο του ευρωσυστήματος λόγω πανδημίας.

Αυτό που πρέπει να απαντηθεί πειστικά είναι γιατί επισπεύδονται οι διαδικασίες και δεν περιμένουν τράπεζα και κυβέρνηση τη βελτίωση των συνθηκών ώστε να γίνει η ΑΜΚ με καλύτερες τιμές και η ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή τους φορολογούμενους, αλλά και τους μικρούς μετόχους να περιοριστεί. Σημειώνεται ότι ο στόχος είναι η συμμετοχή του Ταμείου να πέσει κάτω από το 33% (καταστατική μειοψηφία).

Η πιο απλοϊκή και καλοπροαίρετη… εικασία είναι ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει πως θα καλυτερεύσουν οι συνθήκες, διαψεύδοντας το αφήγημά της για ταχύτατη ανάκαμψη εντός του 2021, που τα σενάρια θέλουν να είναι και χρονιά… εκλογών.

Ωστόσο, πέρα από τη χρονική στιγμή που επελέγη για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προβληματικοί είναι και οι όροι που θα πραγματοποιηθεί καθώς μεγάλοι επενδυτές και funds έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μεγάλα ποσοστά έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος, την ώρα που το Ελληνικό Δημόσιο –και οι μικροί μέτοχοι–, που διαχρονικά και με το παραπάνω στήριξαν την τράπεζα, θα «γράψουν» πολύ μεγάλη ζημία, όπως επισημαίνουν η Εφη Αχτσιόγλου και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Η κατάργηση δικαιωμάτων προτίμησης –τα οποία συνιστούν περιουσιακό στοιχείο– των παλαιών μετόχων και η ΑΜΚ με διαδικασία δημόσιας εγγραφής και book building μέσω του οποίου θα διαμορφωθεί και η τιμή διάθεσης που προσδιορίζεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, περίπου στο 1 ευρώ, σηματοδοτεί τεράστια ζημιά –άνω των 3 δισ. ευρώ– για το ΤΧΣ.

Και η ζημία αυτή είναι το «τίμημα» της επανιδιωτικοποίησης με ελκυστικούς όρους για τους νέους επενδυτές/μετόχους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για πώληση και όχι για ΑΜΚ και μάλιστα έναντι ευτελούς τιμήματος, κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

«Η Ν.Δ. είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες για τη μη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο θίγεται καίρια από το εξελισσόμενο σχέδιο επανιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς», τονίζει η τομεάρχης Οικονομικών και ο υπεύθυνος χρηματοπιστωτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ετσι, με βάση τις ανακοινώσεις της διοίκησης της Πειραιώς, καταργούνται τα δικαιώματα προτίμησης –κρίνεται υπό τις παρούσες συνθήκες ως δικαιολογημένη και προς το συμφέρον της εταιρείας– και ταυτόχρονα είναι υπό εξέταση η προνομιακή κατανομή των υπό έκδοση μετοχών σε υφιστάμενους μετόχους που θα συμμετάσχουν στο βιβλίο προσφορών (book building).

Ειδικότερα, θα γίνει reverse split (μείωση αριθμού μετοχών) με αύξηση της ονομαστικής αξίας από 6 ευρώ σε 99 ευρώ με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού μετοχών από 831 εκατ. σε 50,36 εκατ. Η σχέση παλαιών προς νέες μετοχές θα διαμορφωθεί σε 16,5 υφιστάμενες μετοχές προς μία νέα μετοχή.

Στη συνέχεια τα 99 ευρώ ονομαστική αξία μειώνονται σε 1 ευρώ με δημιουργία ειδικού αποθεματικού, ύψους 4,93 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, σε δεύτερο χρόνο, για συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μεταφορά κεφαλαίου σε ειδικό αποθεματικό και η τράπεζα θα έχει 50,36 εκατ. νέες μετοχές πριν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με την Πειραιώς: «Ο σχηματισμός του αποθεματικού μέσω της προτεινόμενης μείωσης μετοχικού κεφαλαίου με μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών είναι καθαρά τεχνικής φύσεως και δεν επηρεάζει τα ίδια και εποπτικά κεφάλαια ούτε ενέχει οποιαδήποτε καταβολή ή επιστροφή κεφαλαίων. Προτείνεται, δε, προκειμένου να καταστεί τεχνικώς εφικτή η επιτυχής ολοκλήρωση μελλοντικής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, λαμβανομένου υπόψη ότι η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής είναι σήμερα κατώτερη της ονομαστικής αξίας αυτής».

Με βάση τους όρους ΑΜΚ, το ΤΧΣ είναι πολύ πιθανόν να επιστρέψει στο ποσοστό που κατείχε πριν από τη μετατροπή των CoCos, δηλαδή 26%. Και το Ελληνικό Δημόσιο χάνει τη συμμετοχή του με κοινές μετοχές στην ΑΜΚ του 2015, ύψους 675 εκατ. ευρώ, και 2,3 δισ. ευρώ που είναι τα κεφάλαια από τα CoCos μαζί με τους μη καταβληθέντες τόκους.

 

www.efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: