Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Η Δανία σχεδιάζει να περιορίσει έως 30% τους «μη δυτικούς» κατοίκους σε προβληματικές περιοχές,γιά την αποτροπή δημιουργίας "Γκέτο"(Ghetto)

 



Η Δανία έχει ανακοινώσει σχέδια για περαιτέρω καταστολή σε μειονεκτούσες γειτονιές μειώνοντας τον αριθμό των «μη δυτικών» κατοίκων, καταργώντας τον αμφιλεγόμενο όρο «γκέτο» στην προτεινόμενη νομοθεσία της.

Στο νομοσχέδιο - αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για την καταπολέμηση των «παράλληλων κοινωνιών» - το υπουργείο Εσωτερικών πρότεινε το μερίδιο των κατοίκων «μη δυτικής» καταγωγής σε κάθε γειτονιά να περιορίζεται στο 30% το πολύ εντός 10 ετών.

Η Δανία έχει εδώ και χρόνια μια από τις πιο περιοριστικές πολιτικές μετανάστευσης της Ευρώπης, την οποία ο σοσιαλδημοκρατικός πρωθυπουργός, Mette Frederiksen, συνέχισε από τότε που άρχισε στην εξουσία τον Ιούνιο του 2019.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Kaare Dybvad Bek, δήλωσε σε δήλωσή του ότι πάρα πολλοί μη δυτικοί ξένοι σε μια περιοχή «αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης θρησκευτικών και πολιτιστικών παράλληλων κοινωνιών».

Είπε, ωστόσο, ότι ο όρος «γκέτο», που χρησιμοποιείται για τον καθορισμό μειονεκτικών γειτονιών, θα αφαιρεθεί από τη νέα νομοθεσία.

«Ο όρος γκέτο είναι παραπλανητικός… Νομίζω ότι συμβάλλει στην απόσπαση του μεγάλου όγκου εργασίας που χρειάζεται να κάνει σε αυτές τις γειτονιές», είπε.

Μέχρι τώρα, ο όρος χρησιμοποιήθηκε νόμιμα για τον προσδιορισμό οποιασδήποτε γειτονιάς με περισσότερα από 1.000 άτομα, όπου περισσότερα από τα μισά ήταν «μη δυτικής» προέλευσης και πληρούσαν τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα άλλα κριτήρια.

Τα τέσσερα κριτήρια είναι: περισσότερο από το 40% των κατοίκων που είναι άνεργοι. περισσότερο από το 60% των παιδιών ηλικίας 39-50 ετών χωρίς ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση · ποσοστά εγκληματικότητας τρεις φορές υψηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο · κάτοικοι με ακαθάριστο εισόδημα 55% χαμηλότερο από τον περιφερειακό μέσο όρο.

Δεκαπέντε Δανικές γειτονιές εμπίπτουν σήμερα σε αυτήν την κατηγορία και 25 άλλες θεωρούνται «σε κίνδυνο». Η λίστα ενημερώνεται κάθε Δεκέμβριο.

Σε αυτές τις γειτονιές, οι κακομεταχειριστές έχουν διπλάσιες νομικές κυρώσεις που ισχύουν αλλού και η παιδική ηλικία είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά άνω των ενός έτους, ή τα οικογενειακά επιδόματα αποσύρονται.

Η ισχύουσα νομοθεσία ζητά επίσης να μειωθούν τα σπίτια των δήμων σε αυτές τις περιοχές στο 40% των διαθέσιμων κατοικιών μέχρι το 2030.

Τα δανικά πολιτικά κόμματα θα συζητήσουν το νομοσχέδιο και αναμένεται να ψηφιστεί, αν και δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Δανία , το 11% των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων της Δανίας είναι ξένης προέλευσης, εκ των οποίων το 58% προέρχεται από μια χώρα που θεωρείται «μη δυτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια: