Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Ο χειρισμός της θεομηνίας και η ρητορεία των κυβερνήσεων ...

ΠΕΡΙ ΘΕΟΜΗΝΙΩΝ ...

Η πίπτουσα φωτιά στο εθνικό πάρκο Γιοσέμετι των ΗΠΑ. 


Οι θεομηνίες δεν έχουν πολιτικές προτιμήσεις. Υπήρξαν επί ΠΑΣΟΚ, επί Νέας Δημοκρατίας, επί ΣΥΡΙΖΑ, και θα τις ξαναδούμε με όποια κυβέρνηση κι αν έχουμε στο μέλλον.

Είναι καιρός πλέον η οποιαδήποτε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να προσαρμόσουν τη ρητορεία τους. Το να λέει ένα κόμμα σε άλλο κόμμα «τα έκανες θάλασσα όταν είχες την κυβέρνηση» δεν αποτελεί ισχυρό επιχείρημα.

Το ζήτημα είναι ότι, ούτως ή άλλως, οφείλει να είναι καλύτερο, κι αυτό να αποδεικνύεται· αλλά αν για να αποδειχτεί ποιο είναι καλύτερο χρειάζεται κατεβατό επιχειρημάτων το παιχνίδι είναι χαμένο. Παρομοίως, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να πάρει εκδίκηση: έτσι δεν πρόκειται να τελειώσουμε ποτέ. 

Το να λέει κάποιο κόμμα «δείτε τι γίνεται στη χώρα τάδε» επίσης δεν αποτελεί ισχυρό επιχείρημα. Αν δεν έχω ηλεκτρικό στο σπίτι, ποσώς με ενδιαφέρει αν έχουν ή δεν έχουν στο Σικάγο ή το Γερεβάν. Όταν το φαινόμενο και η διαχείρισή του θα αποτιμηθούν έχουν νόημα οι συγκρίσεις. Με συγκρίσεις στο γόνατο δεν βγαίνει άκρη.

Όταν κλείνει ο κύριος οδικός άξονας της χώρας δεν μπορείς να το παρουσιάζεις σαν υψηλής αποτελεσματικότητας απόφαση. Η απόφαση μπορεί μεν να είναι σωστή (και πανεύκολη), αλλά δεν θα καμαρώνουμε κιόλας που ως κρατικός μηχανισμός δεν μπορούμε να τον κρατήσουμε ανοιχτό. 

Όταν διαβεβαιώνεις ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος για την επερχόμενη θεομηνία, δημιουργείς προσδοκίες και εφησυχασμό. 

Αν τα πράγματα στραβώσουν, οι αντιδράσεις των πολιτών θα είναι ευθέως ανάλογες των προσδοκιών που δημιούργησες. 

Εν πάση περιπτώσει, ένας χιονιάς είναι σχετικά προβλέψιμο φαινόμενο· δεν είναι σεισμός. 

Είναι αξιοπερίεργο πώς η πτώση τόσων πολλών δέντρων εξηγήθηκε αμέσως, αλλά ουδείς την πρόβλεψε. 



Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: