Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

ΠΕΡΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ( οι απόψεις ενός νεαρού Ιτιώτη φοιτητή της Ιατρικής Αθηνών)



Το πανεπιστημιακό ή ακαδημαϊκό άσυλο αναφέρεται στην ανεμπόδιστη έκφραση και διακίνηση ιδεών εντός πανεπιστημιακών χώρων και γενικότερα στην ελευθερία γύρω από το διδακτικό και ερευνητικό έργο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Φαίνεται όμως πως κάποια πράγματα έχουν παρεξηγηθεί…

 
Η αυτεπάγγελτη επέμβαση της αστυνομίας σε περιπτώσεις πλημμελημάτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την άδεια του Πρυτανικού Συμβουλίου και ,στο βωμό αυτό, το άσυλο των ιδεών θυσιάζεται διά της μετατροπής του σε άσυλο ανομίας και παραβατικότητας. Καταλήψεις, διαλύσεις νόμιμων συνεδριάσεων, παρεμπόριο, διακίνηση ναρκωτικών διαμορφώνουν τη σημερινή εικόνα των ελληνικών πανεπιστημίων, διαταράσσοντας την ομαλή λειτουργία τους και εξευτελίζοντας την ίδια την έννοια της παιδείας της ελληνικής. Πλέον, τα πανεπιστήμιά μας δεν ανήκουν σε φοιτητές και καθηγητές, αλλά σε μπαχαλάκηδες, λαθρέμπορους, ναρκομανείς, αντιεξουσιαστές και τραμπούκους, με τις χρησιμοποιημένες ενέσεις ηρωίνης να υπερβαίνουν αριθμητικά τα ξεχασμένα στυλό στις αίθουσες των «δύσμοιρων» σχολών μας

  Αυτό το άσυλο επιθυμούν ορισμένοι, αλλά όχι, δε θα τους κάνουμε τη χάρη. Ευχαριστούμε, αλλά δε θα πάρουμε από ένα προβληματικό άσυλο που «με αγώνες και θυσίες» καυχιέστε κάποιοι ότι κατακτήσατε. Διότι οι Έλληνες φοιτητές θα αγωνιζόμαστε πάντα για την κατοχύρωση του αναφαίρετου δικαιώματός μας στη γνώση, στην ελεύθερη και απρόσκοπτη ανταλλαγή ιδεών. Θα αγωνιζόμαστε για την ανέλιξη των ελληνικών πανεπιστημίων σε επίπεδο διεθνές και όλα αυτά ενάντια σε όσους επιχειρούν να τα καταλύσουν με τρόπο αθέμιτο υπό τον μανδύα του «ιερού ασύλου».

  Ας θέσουμε το ζήτημα εκτός του ιδεολογικού φάσματος «δεξιά, κέντρο, αριστερά» και ας επικρατήσει η κοινή λογική έναντι του λαϊκισμού και της μικροπολιτικής. 

Η φοιτητική κοινότητα δεν προσυπογράφει τη διαιώνιση ενός ασύλου που δηλητηριάζει τις σπουδές μας και μας στερεί τα όνειρα.

Θανάσης Αναγνωστόπουλος
Φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συζητήσεις περί όνου σκιάς. Αυτό που συμβαίνει σε 3-4 Πανεπιστήμια δεν είναι γενικό φαινόμενο. Όμως, όλοι όσοι ασχολούνται με τόσο πάθος και με τα ίδια επιχειρήματα-20 χρόνια τώρα, με το παν. άσυλο, μως, πολύ θα ήθελα να δω τους κυρίους αυτούς (και κυρίες) να ασχολούνται και με πιο ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν τις προϋποθέσεις ανώτατων σπουδών και τους φοιτητές. Παράδειγμα, τι είδους ακαδημαϊκή εκπαίδευση παρέχεται σε τμήματα όπως της Άμφισσας, των Γρεβενών, του Καρπενησίου, της Ζακυνθου, της Θήβας, της Κατερίνης και αλλού, όταν το ακαδημαϊκο στοιχείο περιορίζεται σε ένα ξερό μάθημα και τίποτα άλλο; Όταν δεν υπάρχουν καθηγητές να τα στελεχώσουν; όταν δεν υπάρχουν οργανωμένες βιβλιοθήκες; όταν δεν υπάρχει καθοδήγηση; Όταν δεν υπάρχει έρευνα; όταν δεν υπάρχει -στα περισσότερα- ούτε ελεύθερο ιντερνετ; Όταν δεν υπάρχουν εστίες και τα παιδιά πρέπει να πληρώνουν ένα σωρό λεφτά σε νοίκια και μετακινήσεις;

Παλαιός_Φοιτητής είπε...

Στο ρεζουμέ του άρθρου ο φοιτητής Ιατρικής Αθήνας λέει μέσες άκρες αλήθειες αλλά πασπαλισμένες με μπόλικο πάθος, ενθουσιασμό και αμεσότητα.

Πχ δεν χρειάζεται να δυσπιστείς για τους αγώνες και τις θυσίες που χρειάστηκαν για να κατοχυρωθεί το άσυλο σε περασμένες δεκαετίες επειδή τώρα έχει κακοφορμίσει. Είναι σα να υποστηρίζει κάποιος το αντι-εμβολιαστικό ρεύμα της εποχής .. "Παλιά χρειαζόντουσαν τα εμβόλια, τώρα πια έχουν εξαλειφθεί οι αρρώστιες αυτές άρα μόνο κακό μας κάνουν, αλλεργίες κλπ".

" παρεμπόριο, διακίνηση ναρκωτικών ... μπαχαλάκηδες, λαθρέμπορους, ναρκομανείς, αντιεξουσιαστές και τραμπούκους, με τις χρησιμοποιημένες ενέσεις ηρωίνης να υπερβαίνουν αριθμητικά τα ξεχασμένα στυλό στις αίθουσες ... "

Στην Ιατρική Σχολή στο Γουδί όλα αυτά; Είπαμε έχω καιρό που τέλειωσα αλλά κρατώ επαφή.

Τρεις ήταν στην εποχή μου οι προβληματικές σχολές: Το ΕΜΠ στο κέντρο της Αθήνας, το Οικονομικό στην Πατησίων και η Πανεπιστημιούπολη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ανώνυμος είπε...

Θανάση συγχαρητήρια για το θάρρος έκφρασης της άποψης σου ως αυριανός επιστήμονας ,που την τεχνογνωσία σου και την αριστεία σου θα την καρπωθεί η ιδια η κοινωνία.Υποστηριζουμε την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας και στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.Τα Πανεπιστήμια σας Ανήκουν και η ευνομούμενη Πολιτεία οφείλει να μεριμνά για την περιφρούρηση των σκοπών του κράτους.
Δηλώνουμε Υπερήφανοι για τη νεολαία μας !

Μαιρη Καπαρελη
Κοινωνιολογος

Ανώνυμος είπε...

Πεστα Θανάση,η ελευθερία των απόψεων είναι η ουσία της Δημοκρατίας!

Kostis είπε...

Άρες μάρες κουκουναρες,  η τελευταία παράγραφος τα λέει όλα, αυτοματοποιημένος  αντιπρόσωπος της φοιτητικής κοινότητας . Το αιώνιο κόμπλεξ του επαρχιωτη φοιτητή, συλλογισμός Ε αφού ηρθα στο χωριό ας κάνω κάνα μάθημα στους χωρικούς Νεάντερταλ. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια χορτάσαμε επαναστάτες του καναπέ δράση αγαπητέ μου όχι μεγάλες κουβέντες απ την
ασφάλεια του σπιτιού μας που φρόντισαν άλλοι για αυτό

Ανώνυμος είπε...

Δεν θέλει ούτε καν το Πρυτανικό συμβούλιο να αποφασίζει ,μάλιστα, θέλει άμεση αστυνομική παρέμβαση παντού, τι λες ρε παλικάρι; Δεν ξέρουμε για ποιόν λόγο ο πατριώτης μας επέλεξε να εμφανιστεί δημόσια με αυτό το άρθρο χρησιμοποιώντας την ακροδεξιά ρητορεία , ξέρουμε όμως ότι δεν μπορεί να κρύψει τα ψέμματα που αναφέρει αλλά αντίθετα να τα αναδείξει. Σε όλο το κέντρο της Αθήνας πουλιόνται ναρκωτικά και γίνεται μάλιστα δημόσια χρήση μπροστά στα μάτια του κόσμου των περαστικών και της αστυνομίας. Η αστυνομία δίνει άσυλο το νταλαβέρι που γίνεται εκτός πανεπιστημίων αλλά και εντός. Την υπόλοιπη μπουρδολογία περί ενέσεων που ξεπερνούν τα στυλό στις αίθουσες ,μόνο σε κανένα "μακελειό" και καμία "Εσπρέσο" θα τα διάβασε...

Ανώνυμος είπε...

εμπιστοσύνη στα νιάτα μας, που δεν υποκύπτουν στη βλακεία μερικών και λίγων.προχώρα αγόρι μου και καλή σταδιοδρομία