Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

ΥΠΕΣ: Την επόμενη Δευτέρα στη Βουλή οι διορθώσεις του Κλεισθένη




Στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εξελίξεις έριξε φως ο Υπουργός Εσωτερικών χθες Κυριακή 21η Ιουλίου.

Η αρχή έγινε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στην εκπομπή “Ακραία Φαινόμενα”, όπου συγκεκριμενοποίησε το χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τις διορθώσεις του Κλεισθένη για τον τρόπο διακυβέρνησης των ΟΤΑ.
«Έχουμε ετοιμαστεί, η Κυβέρνηση και το ΥΠΕΣ είμαστε απολύτως έτοιμοι και τη μεθεπόμενη Δευτέρα, σε 8 ημέρες από σήμερα, θα προχωρήσουμε σε κατάθεση νομοθετικής παρέμβασης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, ανατρέποντας έτσι τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν σε μέσα μαζικής ενημέρωσης το προηγούμενο διάστημα και ήθελαν τις διατάξεις να περιλαμβάνονται στο πρώτο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.
Ως προς το περιεχόμενο των ρυθμίσεων, τόνισε πως «η φιλοσοφία αυτής της παρέμβασης θα είναι ότι θα ενισχύουμε τη δυνατότητα Παρατάξεων να συνεργάζονται και να συμπράττουν, ώστε να διαμορφώνονται πλειοψηφίες, υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτές θα ανήκει η Παράταξη του Δημάρχου – και αντίστοιχα η Παράταξη του Περιφερειάρχη.  Και δεύτερον, στα κεντρικά όργανα διοίκησης, όπως είναι η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που υπάγονται στους Δήμουςη πλειοψηφία θα είναι στην Παράταξη του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη που έχει εκλεγεί ανεξάρτητα από τον αριθμό των Συμβούλων.»

Η συνέχεια δόθηκε από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.
Χαρακτηριστική υπήρξε η αναφορά του σε «δύο ωρολογιακές βόμβες» που έχει αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.
«Η μία έχει σχέση με τη διαλυτική κατάσταση στην οποία κινδυνεύει να περιέλθει η Αυτοδιοίκηση από την εμμονή σας να ψηφίσετε και να εφαρμόσετε την απλή αναλογική στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Στα 2/3 των Δήμων και σε 7 Περιφέρειες της Χώρας οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι και οι εκλεγμένοι Περιφερειάρχες δεν έχουν πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα όργανα διοίκησης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κυβερνήσουν και να λάβουν αποφάσεις», περιέγραψε ο Υπουργός.
Ως δεύτερη «βόμβα» ανέφερε «ένα έγκλημα που απειλεί την υγεία των πολιτών του Λεκανοπεδίου της Αττικής και το σύνολοτης εθνικής οικονομίας», περιγράφοντας την κατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής και της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.
Έδωσε, επιπλέον, έμφαση σε επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ, που θα έρθει για «να αντιμετωπιστεί η δαιδαλώδης πολυνομία διαμορφώνοντας ένα πιο απλό και λειτουργικό τοπίο για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, βάζοντας τέλος στη σύγχυση που υπάρχει για τις αρμοδιότητες».
Όσον αφορά την οικονομική διάσταση, δεσμεύτηκε για μεταφορά τουΕΝΦΙΑ στους ΟΤΑ«μέσα σε αυτήν την τετραετία», χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες για το θέμα.

Το βίντεοτης ομιλίας του Υπουργού Εσωτερικών είναι διαθέσιμο ΕΔΩ, ενώ κατωτέρω ακολουθεί το απόσπασμά της που περιλαμβάνει επί λέξει τις προγραμματικές δεσμεύσεις του:

« (…)  Με βάση τις συνολικές κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού της Χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι προτεραιότητες του νέου ενοποιημένου Υπουργείου Εσωτερικών στους δύο βασικούς τομείς της δράσης του είναι:
Ι] Πρώτον: 
Η ολόπλευρη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων και των Περιφερειών της Χώρας, ώστε να αποτελέσουν στέρεους πυλώνες της ανάπτυξης, της υποδοχής επενδύσεων, της ενίσχυσης  της απασχόλησης και επομένως της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής και της εξυπηρέτησης των πολιτών, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
Στηρίζουμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες  για να έχουν το δικό τους ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και να μπορούν να το υλοποιήσουν.
Θέλω απολύτως να ξεκαθαρίσω ότι για το σύνολο της συνεργασίας του υπουργείου Εσωτερικών με το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για μας δεν υπάρχουν γαλάζιοι, πράσινοι, κόκκινοι ή οποιδήποτε άλλο χρώμα Δήμαρχοι. Είναι όλοι Δήμαρχοι οι οποίοι έχουν εκλεγεί από το λαό και πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Και τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα.
Ωστόσο, κυρίες και κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε αυτό το χώρο μας έχετε αφήσει δύο ωρολογιακές βόμβεςκατά κυριολεξία :
- Η μία έχει σχέση με τη διαλυτική κατάσταση στην οποία κινδυνεύει να περιέλθει η Αυτοδιοίκηση από την εμμονή σας να ψηφίσετε και να εφαρμόσετε την απλή αναλογική στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Τα 2/3 των Δήμων και σε 7 Περιφέρειες της Χώρας οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι και οι εκλεγμένοι Περιφερειάρχες δεν έχουν πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα όργανα διοίκησης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κυβερνήσουν και να λάβουν αποφάσεις.Σε λίγες μέρες αντιμετωπίζουμε δραστικά αυτό το πρόβλημα, με νομοθετική παρέμβαση η οποία δίνει λύση σε όσα προβλήματα βέβαια μπορούμε να λύσουμε, διευκολύνοντας τις συνεργασίες και συμπράξεις Παρατάξεων και δίνοντας στα βασικά όργανα διοίκησης των Δήμων και των Περιφερειών την πλειοψηφία στην Παράταξη του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη.
- Η δεύτερη ωρολογιακή βόμβα αφορά την Αττική και όχι μόνο.Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι εδώ κινδυνεύουμε να πνιγούμε στα σκουπίδια κατά κυριολεξία, καθώς τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο η διοίκηση της Περιφέρειας με την κα Δούρου επί σχεδόν πέντε χρόνια δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Δεν έγινε καμία μελέτη. Δεν έγινε καμία χωροθέτηση.  Ακυρώθηκε κάθε προγραμματισμός καιτο πρόβλημα έχει λάβει πραγματικά επικίνδυνες διαστάσεις. Επίσημη γνωμοδότηση του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής βεβαιώνει ότι τα περιθώρια στον ΧΥΤΑ της Φυλής έχουν εξαντληθεί και η διάρκεια ζωής του εκτιμάται ότι είναι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.Πρόκειται κατά κυριολεξία για ένα έγκλημα που απειλεί την υγεία των πολιτών του Λεκανοπεδίου της Αττικής και το σύνολοτης εθνικής οικονομίας.Η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για το μέγεθος του προβλήματος από τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, και ήδη, ύστερα από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, εξετάζονται όλες οι λύσεις που απαιτούνται σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αποτελεσματικά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,  για να πετύχει  η Τοπική Αυτοδιοίκηση την αυτοδυναμία της είναι απολύτως απαραίτητημια πιο ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση – πέρα δηλαδή από αυτή την άμεση παρέμβαση για την οποία μίλησα πριν –ώστε να αντιμετωπιστεί η δαιδαλώδης πολυνομία διαμορφώνοντας ένα πιο απλό και λειτουργικό τοπίο για το θεσμό αυτό. Βάζοντας τέλος στη σύγχυση που υπάρχει για τις αρμοδιότητες των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, τόσο μεταξύ τους όσο ανάμεσα και στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης και στο Κράτος.  Στόχος να ξεκαθαρίσουμε πλήρως την εικόνα.
Καταργούμε την απλή αναλογική στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές για την εκλογή του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη.
Μεταφέρουμε τον ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση μέσα σε αυτήν την τετραετία.

ΙΙ] Προτεραιότητα δεύτερη του Υπουργείου.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές,ήδη μίλησε χθες ο Πρωθυπουργός της Χώρας και ισχύει απολύτως η δέσμευση ότι θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή ένας νέος εκλογικός νόμος στο πρώτο διάστημα της θητείας της. Ο στόχος μας είναι να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και η συναίνεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
Ο εκλογικός νόμος θα χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα, αλλά και από την δυνατότητα να σχηματίζεται κυβέρνηση για να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα.
Σε κάθε περίπτωση καθιερώνεται επιτέλους το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν για την ελληνική Βουλή από τη Χώρα στην οποία βρίσκονται.

ΙΙΙ] Προτεραιότητα τρίτη.
Σε ό,τι αφορά στη Δημόσια Διοίκηση, στόχος μας είναι ένα σύγχρονο Κράτος δικαίου, αποτελεσματικό, στην υπηρεσία των πολιτών.
Ο Πρωθυπουργός χθες παρουσίασε τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αποκομματικοποίηση του Κράτους με μια σειρά συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις.
Περαιτέρω δεσμεύσεις μας αποτελούν:
Ο προγραμματισμός των προσλήψεων στο δημόσιο με 4ετές πλάνο και ετήσια εφαρμογή του, παίρνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες και φυσικά τις δυνατότητες του ελληνικού κράτους μέσα από έναν συνολικό σχεδιασμό.
Σύγχρονες μορφές διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, θέτοντας συγκεκριμένους στόχους ανά υπηρεσία και κλάδο με μετρήσιμα αποτελέσματα, ώστε να έχει νόημα και να μπορεί να γίνει ουσιαστικά η αξιολόγηση τόσο των δομών του ελληνικού Δημοσίου όσο και των εργαζομένων σε αυτό.
Αξιοποίηση της εξειδίκευσης, της γνώσης και της εμπειρίας των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα.
Καθιέρωση ενός νέου αντικειμενικού συστήματος επιλογής των στελεχών της δημόσιας διοίκησης.
Και ασφαλώς δέσμευσή μας είναι η ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία του δημοσίου και η απλοποίηση τουπειθαρχικού δικαίου.

Όλα αυτά είναι δεσμεύσεις, όλα αυτά είναι συγκεκριμένοι στόχοι και για όλα αυτά θα κριθούμε πλέον στην πράξη. (...) »

Δεν υπάρχουν σχόλια: