Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αττική: Μετασεισμός των 5,1 Ρίχτερ της Μαγούλας, λένε οι σεισμολόγοι

Ο καθηγητής Ευθύμιος ΛέκκαςΣεισμός 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αττική το απόγευμα της Κυριακής. Οι σεισμολόγοι Ευθύμιος Λέκκας, Άκης Τσελέντης και Γεράσιμος Χουλιαράς υποστηρίζουν πως πρόκειται για μετασεισμό, μετά τον ισχυρό σεισμό της 19ης Ιουλίου που σημειώθηκε στην Αθήνα.

Ισχυρή σεισμική δόνηση, που έγινε αισθητή σε όλη την Αττική, σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Κυριακής.
Ο σεισμός, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ήταν μεγέθους 4,2 Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στα 21χλμ ΒΔ της Αθήνας και 5χλμ Βόρεια της Μαγούλας, ενώ οι σεισμολόγοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για σεισμό στο πλαίσιο της μετασεισμικής δραστηριότητας του μεγάλου σεισμού με ένταση 5,1 Ρίχτερ της 19ης Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, για ομαλή εξέλιξη του φαινομένου μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που "χτύπησε" το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Ιουλίου την Αττική, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, εκτιμώντας πως κατά 99% αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Λέκκας σημείωσε πως περιμένουμε έναν μετασεισμό της τάξης των 4 - 4,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ "που θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση".
"Θέλουμε τέτοιους σεισμούς προκειμένου να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι είμαστε σε φάση εκτόνωσης", εξήγησε ο κ. Λέκκας λέγοντας ότι "μπορεί να είναι και σε μια εβδομάδα", αλλά και ότι "από τους πιο πολλούς δεν θα γίνει αντιληπτός, θα γίνει από όσους βρίσκονται σε ψηλά κτήρια".
Ο σεισμός, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη που μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA, ήταν στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας και είναι απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη μετά τον μεγάλο σεισμό της 19ης Ιουλίου με ένταση 5,1 ρίχτερ. Ο κ. Τσελέντης είπε ακόμα ότι τέτοια γεγονότα θα συμβαίνουν και μήνες μετά τον κύριο σεισμό. 
Ο Γεράσιμος Χουλιαράς υποστηρίζει, επίσης, πως πρόκειται για μετασεισμό του ισχυρού σεισμού των 5,1 Ριχτερ που σημειώθηκε στην Αθήνα στις 19 Ιουλίου, γράφοντας χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: "4,1 Ρίχτερ στις 19:09, πρόκειται για μετασεισμό από τα 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο στην Πάρνηθα την περασμένη Παρασκευή 19/7/2019".

Δεν υπάρχουν σχόλια: