Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Μονάδα παρακολούθησης των αποκρατικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ

Σε "φάση ωρίμανσης" η μαρίνα ΙΤΕΑΣ


Τον ρόλο των αποκρατικοποιήσεων στην ανάπτυξη της χώρας εξήρε σε ομιλία του ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Αρης Ξενόφος. Ο εκτελεστικός πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνοελβετικό Επιμελητήριο, χαρακτήρισε τις ιδιωτικοποιήσεις και τις υποχρεωτικές επενδύσεις που περιλαμβάνονται σε αυτές, μοχλό ανάπτυξης της χώρας, προαγωγής του ανταγωνισμού, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και εντέλει, εργαλείο αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας.
Το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο κατάφερε να ελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων και σημαντικών επενδυτών, αφενός μεν λόγω της υψηλής αξίας των περιουσιακών στοιχείων που αποκρατικοποιήθηκαν, αλλά και λόγω των αμερόληπτων και διαφανών διαδικασιών που ακολούθησε το Ταμείο. Πρόσθεσε ότι ο ρόλος του Ταμείου δεν ολοκληρώνεται εδώ και ότι το Ταμείο έχει δημιουργήσει μια ειδική μονάδα, η οποία έχει ως αποστολή να παρακολουθεί τις συμφωνίες με τους επενδυτές, διασφαλίζοντας ότι τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και παράλληλα τους βοηθά να αναπτύξουν το επενδυτικό τους σχέδιο. Το ΤΑΙΠΕΔ «είναι μοναδικά τοποθετημένο για να ενεργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ της επενδυτικής κοινότητας και του ελληνικού Δημοσίου», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2019, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είπε ότι προέχουν η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), η αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμένων στη βάση του νέου μοντέλου που επιθυμεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. και οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ κ.ά.).
Αναφορικά με τα 10 περιφερειακά λιμάνια, ο κ. Ξενόφος αναφέρθηκε στην πρόθεση της Ν.Δ. να επανεξετάσει το ισχύον νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου επιτρέπεται μόνον η μερική παραχώρηση του λιμένα. Επανέλαβε ότι τα πρώτα λιμάνια που θα αξιοποιηθούν θα είναι εκείνα της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας στη Βόρεια Ελλάδα και τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας στη Δυτική Ελλάδα. Αναφορικά με τις μαρίνες, σε φάση ωρίμανσης βρίσκονται αυτές της Θεσσαλονίκης (Αρετσού), της Ιτέας στην περιοχή Φωκίδας και της Κεφαλονιάς, καθώς και ο λιμένας Μυκόνου και η μαρίνα Ρόδου.
Για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ ο κ. Ξενόφος είπε ότι απαιτείται ο διαχωρισμός της στην εταιρεία υποδομών και στην εταιρεία εμπορίας, ενώ στα ΕΛΠΕ «εξετάζονται οι εναλλακτικές λύσεις» αξιοποίησης της εταιρείας. Για το υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου της Νοτίου Καβάλας που τώρα εξαντλείται, προορίζεται να αξιοποιηθεί ως υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου (UGS). Τέλος, στον κλάδο των ακινήτων σχεδιάζεται η αξιοποίηση των ακινήτων στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο Αττικής και διάφορες άλλες ιαματικές πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: