Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Η Κίνα θα εισάγει για πρώτη φορά ρύζι από τις ΗΠΑ

Κίνηση με υψηλό συμβολισμό και οικονομική σημασία εν μέσω συζητήσεων για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών 





Η μεγαλύτερη αγορά ρυζιού παγκοσμίως, η Κίνα, θα εισάγει πλέον ρύζι και από τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν οι κινέζικες τελωνειακές αρχές χθες.    

Η κίνηση αυτή έρχεται όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ύστερα από την ανακωχή στο μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο.    

Οι Κινέζοι ανακοίνωσαν πως το αμερικάνικο ρύζι κρίθηκε κατάλληλο προς εισαγωγή, αφού πρώτα ελέγχθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ασφάλεια τροφίμων. 

Οι ποσότητες που θα εισαχθούν στη χώρα από τις ΗΠΑ δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές. Η Κίνα έως τώρα εισάγει ρύζι κυρίως από ασιατικές χώρες, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση.    

Η απόφαση έρχεται ύστερα από συζητήσεις που κράτησαν πάνω από δέκα χρόνια. Οι δύο χώρες έφτασαν σε μια πρώτη συμφωνία το 2017.   

Τον Απρίλιο, περίπου 30 παραγωγοί ρυζιού στις ΗΠΑ συμπλήρωσαν το σχετικό ερωτηματολόγιο των κινεζικών υπηρεσιών για την ασφάλεια τροφίμων και περίμεναν την επίσκεψη από τους Κινέζους επιθεωρητές.    

Τότε, ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ρυζιού των ΗΠΑ, Μπομπ Κάμινγκς, είχε δηλώσει. «Πιστεύουμε πως η πρόσβαση σε αμερικάνικό ρύζι μπορεί και πρέπει να είναι ένα μέρος της λύσης στις εμπορικές συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.    





Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: