Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

προς Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα: Ακυρώστε τις αποφάσεις που μετατρέπουν τη γη των Δελφών σε μεταλλεία βωξίτη και όχι μόνο.


Συμμετέχοντας στην εκστρατεία συμφωνείς να λαμβάνεις email απ’ το Avaaz. Η Πολιτική Απορρήτου μας προστατεύει τα δεδομένα σου και εξηγεί πώς τα χρησιμοποιούμε. Μπορείς να διαγραφείς ανά πάσα στιγμή.

Αυτό το ψήφισμα δημοσιεύθηκε από τον/την Συλλογικοί Φορείς Δελφών και Κορινθιακού κόλπου . και μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τις απόψεις όλων των μελών του Avaaz.


Δημιουργός ψηφίσματος: Συλλογικοί Φορείς Δελφών και Κορινθιακού κόλπου.

Παραλήπτες:
προς Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα
ΔΕΛΦΟΙ: To «κέντρο του κόσμου» σε κίνδυνο!!!
Τόπος λατρείας, ιερό του θεού Απόλλωνα και το σπουδαιότερο μαντείο του αρχαίου κόσμου. Τόπος όπου γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν μερικές από τις σημαντικότερες ιδέες του ανθρωπισμού και της οικουμενικότητας. Για χιλιάδες χρόνια οι Δελφοί αποτελούν σημείο αναφοράς ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επισκεφθεί και επισκέπτονται τους Δελφούς, που εξακολουθούν να προσφέρουν στον ανθρώπινο πολιτισμό, δικαιώνοντας τον αρχαίο τίτλο του «ομφαλού της γης».
Το 1981 η Ελληνική Πολιτεία οριοθέτησε τη δελφική γη και καθόρισε τον τρόπο προστασίας της. Το 1987 οι Δελφοί χαρακτηρίστηκαν από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Οι περισσότερες κορυφές των βουνών και οι παραλίες της δελφικής γης εντάχθηκαν στο δίκτυο προστατευόμενων οικοτόπων Νatura 2000. Ο ελαιώνας της κοιλάδας των Δελφών έχει αναγνωριστεί ως «παραδοσιακός» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί αντικείμενο μιας σειράς μελετών Ελλήνων και Αμερικανών επιστημόνων.
Από τη δεκαετία του 1960, η εταιρία εξόρυξης βωξίτη S&B δημιούργησε σεληνιακά τοπία στο βουνό των Δελφών (Παρνασσό), και τεράστιες παράνομες εγκαταστάσεις στο λιμάνι των Δελφών, στην Ιτέα. Εδώ και δέκα χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν με κάθε νόμιμο τρόπο στα διαφαινόμενα σχέδια για τη επίσημη μετατροπή της δελφικής γης σε μεταλλευτική περιοχή βωξίτη και όχι μόνο.

Πρόσφατα η Ελληνική Κυβέρνηση υπέγραψε Χωροταξικό νόμο με τον οποίο αμείβει αυτούς που καταπάτησαν τους νόμους και προκάλεσαν καταστροφές χαρακτηρίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της γης των Δελφών περιοχή «Αποκλειστικής Μεταλλευτικής Δραστηριότητας» ακόμη και λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα όρια του αρχαιολογικού χώρου, με την δικαιολογία ότι η περιοχή προστατεύεται από τον νόμο που καταπατούσαν τόσα χρόνια επεκτείνοντας παράνομα τις εγκαταστάσεις στην Ιτέα χωρίς τιμωρία. Οι κορυφογραμμές των Δελφών που δεν δόθηκαν για εξόρυξη τις δίνουν για αιολικά πάρκα και την θάλασσα για εντατικές ιχθυοκαλλιέργειες. Πριν λίγο καιρό υπέγραψαν άδεια για το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ελλάδας στην ανατολική κορυφογραμμή του κόλπου του Δελφικού Τοπίου. Αυτός ο Χωροταξικός νόμος εξασφαλίζει τα οικονομικά συμφέροντα της εταιρίας IMERYS, που έχει πάρει τα δικαιώματα εξόρυξης βωξίτη και των άλλων εταιριών του αιολικού πάρκου και των ιχθυοκαλλιεργειών. Εξασφαλίζει επίσης την καταστροφή του Δελφικού Τοπίου.
Οι Δελφοί, «ομφαλός της γης» και πανανθρώπινο κέντρο και σύμβολο πολιτισμού, ζητούν την υπογραφή σου για τη σωτηρία τους.

Ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό κο Τσίπρα να ανακαλέσει άμεσα τον καταστροφικό Χωροταξικό νόμο και κάθε άδεια για κάθε νέα κατασκευή που αλλοιώνει το Δελφικό Τοπίο, όπως το νέο αιολικό πάρκο. Στήριξε τον αγώνα των πολιτών και των Οργανώσεων για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των Δελφών.   



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ. ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΑΝΤ/ΡΧΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ. ΤΙ ΟΡΑΜΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΑΛΛΙΩΣ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΒΓΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΖΗΤΙΑΝΙΑ ΓΙΑ ΨΗΦΟΥΣ. ΔΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΣΑΧΠΙΝΙΕΣ ΚΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΜΕ ΚΟΤΣΙΑ. ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΤΑΞΙΜΟ ΚΛΕΙΣΑΝΕ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΑΖΑΝΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΕΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΨΟΦΙΜΙΑ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΤΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΠΟΙ ΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΚΟΠΙΑΣΤΕ...