Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Το καθημερινό μικρό θαύμα των δημόσιων νοσοκομείων. Τα καλύτερα, για την Ρευματολογική Κλινική του Ευαγγελισμού - Ένα ευχαριστήριο για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο



Του Γρηγόρη Σαμπάνη *, medlabnews.gr

Πολύ συχνά, σε δημόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις, οι πολίτες ασκούν δριμεία κριτική στο σύστημα της δημόσιας υγείας και, ιδιαίτερα στα δημόσια νοσοκομεία. 
Αν και έχουμε αρκετούς και σοβαρούς λόγους να εκφράζουμε απογοήτευση για τα νοσοκομεία μας, δεν παύουν να υπάρχουν και εξίσου σοβαροί λόγοι να είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο που λειτουργούν ακόμη και σήμερα, σε εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον.
Είναι αλήθεια ότι η οικονομική κρίση και οι διαχειριστικές επιλογές που έγιναν από διαδοχικές κυβερνήσεις χτύπησαν σκληρά τα δημόσια νοσοκομεία:
- Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η κρατική δαπάνη για την υγεία μειώθηκε στην Ελλάδα το 2016 στο 4,8% του ΑΕΠ, ποσοστό χαμηλότερο από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (6,5%) και πολύ χαμηλότερο από ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία: 9,5%, Γαλλία: 8,7%).
- Η πολιτική αυστηρής συγκράτησης της κρατικής δαπάνης, στο πλαίσιο των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής, περιόρισε στο ελάχιστο τις νέες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, αφήνοντας τα νοσοκομεία μας να λειτουργούν με μεγάλα κενά ανθρώπινου δυναμικού.
- Η κακή οργάνωση των νοσοκομείων, που προϋπήρχε της κρίσης και εντάσσεται στη μόνιμη παθολογία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έδειξε ακόμη περισσότερο τις δυσμενείς της συνέπειες, καθώς συνδυάσθηκε με υποχρηματοδότηση, η οποία στερεί τα δημόσια νοσοκομεία από σωστή συντήρηση εξοπλισμού και κτιριακών υποδομών, φάρμακα και αναλώσιμα υλικά.

Μέσα από όλες αυτές τις αντιξοότητες, όμως, τα κρατικά νοσοκομεία δεν παύουν να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας πολύ υψηλού επιπέδου, εφάμιλλες των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, αν εξαιρέσουμε τις εμφανείς ποιοτικές διαφορές στην ξενοδοχειακή υποδομή.

Από την προσωπική περιπέτεια υγείας συγγενικού μου προσώπου, που νοσηλεύθηκε για αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο στη Ρευματολογική Κλινική του Ευαγγελισμού, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων ασκούν με άριστο τρόπο, υψηλό επαγγελματισμό και, συχνά, με αυταπάρνηση το λειτούργημά τους.
Η προσφορά τους στον ασθενή είναι τόσο υψηλού επιπέδου, που προκαλεί έκπληξη και θαυμασμό σε όποιον παρακολουθήσει από κοντά το έργο τους. Για τη σπουδαία προσφορά τους στο συγγενικό μου πρόσωπο, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω από αυτό το βήμα προσωπικά όλους τους γιατρούς της Ρευματολογικής Κλινικής, που είχα την τύχη να παρακολουθήσω εκ του σύνεγγυς το έργο τους: Χαράλαμπος Σφοντούρης, συντονιστής διευθυντής, Μιχαήλ Πολυχρονιάδης, διευθυντής και τους επιμελητές Μαρία Καραμπέτσου, Ελένη Κούκουρα, Χρυσούλα Κούρκου και Ελευθερία Γρίκα. Εκφράζω, ασφαλώς, τις ευχαριστίες μου και στο νοσηλευτικό προσωπικό, που πλαισιώνει άριστα τους γιατρούς.

Για μένα, το δίδαγμα από αυτή την προσωπική περιπέτεια υγείας του συγγενικού μου προσώπου, που με έφερε κοντά στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενός μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου για αρκετές ημέρες, είναι ένα: όποιες απογοητεύσεις και αν έχουμε από τα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων, οι υπηρεσίες που παρέχουν είναι ένα αναντικατάστατο δημόσιο αγαθό και οι κυβερνώντες οφείλουν να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα την οικονομική και οργανωτική υποστήριξή τους.

* Οικονομολόγος, πρώην στέλεχος τραπεζών

Read more: https://medlabgr.blogspot.com/2018/12/blog-post820.html#ixzz5ZY35riC3

Δεν υπάρχουν σχόλια: