Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Τέλος σε καφέ, εστιατόρια, καντίνες, μπαρ & κλαμπ υπέρ των δήμων (διάταξη)


Τέλος υπέρ των Δήμων μπορεί να επιβάλλεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σε ειδικές κατηγορίες καταστημάτων, όπως προβλέπει το άρθρο 75 του Πολυνομοσχεδίου για την Αυτοδιοίκηση.
Συγκεκριμένα:
Άρθρο 75
Τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Το εδάφιο (β΄), της παραγράφου 1, του άρθρου 1, του ν. 339/1976 (Α’ 136), όπως αντικαταστάθηκε, με το πρώτο εδάφιο, του άρθρου 20, του ν. 2539/1997 (ΦΕΚ 244 Α), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «Επιβάλλεται υπέρ των δήμων στην περιφέρεια των οποίων ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, τέλος, σε ποσοστό 0,5% στα ακαθάριστα έσοδα των: α) κάθε είδους, μορφής και ονομασίας καταστημάτων, στα οποία πωλούνται για κατανάλωση εντός των χώρων δραστηριοποίησης του καταστήματος ή σε πακέτο, φαγητά, ποτά, καφές, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκίσματα, εφόσον στην άδεια λειτουργίας ορίζεται η δυναμικότητα εξυπηρετουμένων ατόμων ανά κατάστημα ή διαθέτουν, σύμφωνα με αυτήν, πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα, β) ζυθοπωλείων και μπαρ, ανεξαρτήτως ιδιαίτερης ονομασίας και κατηγορίας και γ) καντινών.
Στο ανωτέρω τέλος υπάγονται και τα κέντρα διασκέδασης και τα καταστήματα των πιο πάνω περιπτώσεων που λειτουργούν μέσα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κάθε λειτουργικής μορφής και κατηγορίας, καθώς και στα οργανωμένα τμήματα των πολυκαταστημάτων στα οποία πωλούνται έτοιμα φαγητά.
Προκειμένου για νυχτερινά κέντρα, αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά και θέαμα, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης και χορευτικά κέντρα με μουσική, το ανωτέρω τέλος επιβάλλεται σε ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%).
Στους δήμους και στις κοινότητες στην περιοχή των οποίων δεν ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, το ανωτέρω τέλος μπορεί να επιβάλλεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου.
Αν σε τμήμα δήμου ή κοινότητας ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων ειδικά και μόνο για το τμήμα αυτό εφαρμόζεται η διάταξη του πρώτου εδαφίου του παρόντος άρθρου.
Το ανωτέρω τέλος μπορεί να επιβάλλεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου και στις παρακάτω κατηγορίες καταστημάτων:
α. τουριστικών ειδών, β. ειδών λαϊκής τέχνης, γ. ενθυμίων και δώρων, δ. ενοικιάσεως σκαφών αναψυχής τοπικού χαρακτήρα, θαλάσσιων ποδηλάτων, ιστιοσανίδων, ειδών χρησιμοποιούμενων στην παραλία, ε. ειδών που χρησιμοποιούνται στη θάλασσα από τους λουόμενους, στ. ειδών «σπορ», «σκι» και «ορειβασίας», ζ. σχολών εκμάθησης θαλάσσιων σπορ και η. ενοικιάσεις αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων.
Το τέλος βαρύνει τον πελάτη και αναγράφεται ξεχωριστά στα εκδιδόμενα κατά τις κείμενες διατάξεις στοιχεία, εισπράττεται δε από αυτόν που εκδίδει το λογαριασμό, ο οποίος υποχρεούται να το καταβάλει στο οικεί δημόσιο ή δημοτικό ταμείο υπέρ του δικαιούχου δήμου ή κοινότητας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καθίστε να κοιτάτε και να γκρινιάζετε. Είτε με την απλή λογική είτε με την υποχρεωτική εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, είτε με απόφαση Δημάρχου, αν δεν βρέξεις κώλο δεν τρως μπαρμπούνι. Παλιά, παμπάλαια αρχαία σοφία που όμως ακόμα και σήμερα μεγάλο μέρος της κοινωνίας των ανθρώπων βρίσκεται πολύ χαμηλά σε αντίληψη για να το καταλάβει και να πράξει αντίστοιχα. ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ. Ας το ράψουμε λίγο και ας σκεφτούμε. Ναι, η σκέψη δεν είναι χολέρα. Είναι αυτό που διαφοροποιεί μέχρι ένα βαθμό τον άνθρωπο από τα άλλα ζώα, συχνά είναι χρήσιμη και πολλές φορές άκρως απαραίτητη. ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΕΤΟΙΜΑ. Ο Δήμος πρέπει να βρεί από τους Δημότες λεφτά για να λειτουργεί τις βασικές υποδομές. Οι Δημότες πρέπει να δουλεύουν και να βγάζουν λεφτά και να πληρώνουν τον Δήμο για να έχουν νερό, αποχέτευση, να τους παίρνουν τα σκουπίδια, να συντηρούν τους Δρόμους κ.λ.π.. Απο το κεντρικό κράτος θα πέρνει ο καθε Δήμος ένα μερίδιο απο όσα μαζεύουν οι φόροι των κατοίκων του. Και η φτώχια είναι παντού. Κανένας Δήμος δεν θα δέχεται, και δίκαια, απο τα ούτως ή άλλως λίγα, να του δίνουν λιγότερα για να ταίζουν και μη παραγωγικούς Δήμους. ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΠΑΡΤΥ και το καταλαβαίνουμε δεν το καταλαβαίνουμε, αυτή είναι η αλήθεια. Το ερώτημα είναι: σύμφωνα με την στάση των πολιτών και τις αποφάσεις του Δήμου τα τελευταία χρόνια, από πού ακριβώς σκοπεύουμε να παράγουμε σαν τόπος λεφτά για να έχουμε όλα αυτά τα κοινά αγαθά;;;;

Ο καθένας να κοιτάει να βολεύει τον δικό του κωλαράκο αρχικά φαίνετε βολικό. Ας πάει όμως και ο καθένα μόνος του μία στις τόσες να κουβαλάει νερό από τα βουνά, να βρεί τρόπο να θάβει λύματα και σκουπίδια στην αυλή του – όχι του γείτονα γιατί μετά αρχίζουν τα τουφεκίδια-, με τα χρόνια θα ξαναγυρίσουμε στους χωματόδρομους που θα τους συντηρεί το πάτημα κ.ο.κ. και όλα καλά. Για αυτό φροντίζουμε, αυτό θα έχουμε. Και μόκο παραπέρα. Ας το ράψουμε.