Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Νέα τεχνολογία μετατρέπει πλαστικά σκουπίδια σε βενζίνη



Κάθε χρόνο παράγονται 299 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικού. Τα πλαστικά αυτά απόβλητα μπορούν να νεκρώσουν θαλάσσια και χερσαία οικοσυστήματα.
Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι τραγική αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ στην κατανάλωση πλαστικής σακούλας με 363 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος.
Επιστήμονες λοιπόν ανέπτυξαν μια καινοτόμο διαδικασία συμφωνά με την οποία μπορούν όχι μόνο να διασπάσουν τα πλαστικά αλλά και να τα μετατρέψουν σε καύσιμα.
Οι επιστήμονες επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στο πολυαιθυλένιο το πιο κοινό πλαστικό που χρησιμοποιείται ευρέως στις συσκευασίες (πλαστικές σακούλες, πλαστικές μεμβράνες, γεωμεμβράνες, σε περιέκτες όπως φιάλες, κλπ.).
Κάθε χρόνο παράγονται περίπου 100 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πολυαιθυλενίου. Αυτό το πλαστικό μπορεί να διασπαστεί και με τη θέρμανση του, αλλά πρόκειται για μια μη αποδοτική διαδικασία με ανεξέλεγκτα υποπροϊόντα.
Η διαδικασία παραγωγής του καυσίμου έχει ως εξής: Το πολυαιθυλένιο να διασπάτε σε χημικές ουσίες όπως το βουτάνιο, μια κηρώδη ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη στην παραγωγή πλαστικού ή και πετρελαίου. Σε γενικές γραμμές, η διαδικασία διαχωρίζει τις χημικές ουσίες που βρίσκονται σε πλαστικά αντικείμενα όπως σακούλες και φιάλες νερού σε χρήσιμες χημικές ουσίες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές όλο αυτό πρόκειται για μια φθηνή λύση. Δεν έχει εφαρμοστεί  ακόμα σε μεγάλη κλίμακα, οι ερευνητές όμως δείχνουν να είναι αισιόδοξοι και υποστηρίζουν ότι θα καταφέρουν να αναπτύξουν τη διαδικασία τους σε εμπορικά εκμεταλλεύσιμη κλίμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: