Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Νίκη και ευθύνη


H νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι μια αλλαγή είναι όχι μόνο δυνατή, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως έμπνευση, παράδειγμα και κίνητρο για ολόκληρη την Ευρώπη | REUTERS /Alkis Konstantinidis
 
Οι Ελληνες πολίτες έκαναν με την ψήφο τους πραγματικότητα τις προσδοκίες τους: η Αριστερά είναι πρώτη δύναμη και αναλαμβάνει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Πρόκειται για μια αδιαφιλονίκητη νίκη που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη σύγχρονη Ελληνική Ιστορία.
 
Αυτή η επιτυχία αντανακλά πρώτα απ’ όλα την αντίσταση του ελληνικού λαού όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, αλλά ταυτόχρονα το γεγονός ότι κράτησε ζωντανή την ελπίδα του για μια ριζική ανατροπή των δεδομένων. Το εκλογικό αποτέλεσμα σηματοδοτεί μια κορυφαία στιγμή: τερματίζεται για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες η ασφυκτική κυριαρχία των κομμάτων που με τη μορφή του δικομματισμού νέμονταν την εξουσία, έχοντας εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς στυγνής διαπλοκής και ένα δίκτυο πελατειακών σχέσεων, που μονοπωλούσαν θέσεις, προνόμια και εύνοιες.
 
Ταυτόχρονα η πολιτική νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα έχει τεράστια σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη. Τη στιγμή που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα υπονομεύεται από την Ακροδεξιά και τις δυνάμεις του λεγόμενου ευρωσκεπτικισμού, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι μια αλλαγή είναι όχι μόνο δυνατή, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως έμπνευση, παράδειγμα και κίνητρο για ολόκληρη την Ευρώπη. Η δυναμική της Αριστεράς μπορεί να πάρει διαστάσεις πανευρωπαϊκού ρεύματος -όπως έχει συμβεί και παλιότερα στην Ευρώπη- και να αλλάξει η σημερινή ισορροπία δυνάμεων που ευνοεί το νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο. Οι λαοί της Ευρώπης χρειάζονται ένα ελπιδοφόρο δείγμα αριστερής διακυβέρνησης...
 
Ομως πάνω απ’ όλα η νίκη της Αριστεράς έχει νόημα για τον ίδιο τον ελληνικό λαό που εναπόθεσε τις ελπίδες του σ’ αυτήν. Αναμένει λοιπόν με ανυπομονησία να δει τα πρώτα «δείγματα γραφής» της νέας εξουσίας. Είναι νωρίς βέβαια να κρίνουμε τις συμμαχίες που θα συγκροτηθούν και τα πρόσωπα που θα κληθούν να αναλάβουν τις καίριες θέσεις, αλλά δεν είναι καθόλου άκαιρο να τονίσουμε ότι οι Ελληνες πολίτες έχουν απαυδήσει από την κυρίαρχη διαφθορά δεκαετιών, από τον παρασιτισμό των «ημετέρων», από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, από τους φοροφυγάδες και απατεώνες, από τη διαπλοκή πολιτικής, οικονομικής και εκδοτικής εξουσίας. Αναμένουν λοιπόν να δουν να υλοποιούνται οι εξαγγελίες. Σίγουρα το έργο της νέας κυβέρνησης δεν θα είναι εύκολο. Ομως υπάρχουν δυνάμεις όχι μόνο μέσα στη Βουλή, αλλά κυρίως στην κοινωνία, στις οποίες μπορεί να βασιστεί η Αριστερά.
 
Η νέα διακυβέρνηση θα κρίνεται καθημερινά όχι μόνο από όσους την υπερψήφισαν αλλά από ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Και θα κρίνεται όχι μόνο για το έργο της αλλά και για το ήθος της. Ελπίζουμε ότι και τα δύο θα είναι αντάξια των προσδοκιών μας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: