Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Εν Αθήναις....έμαθα πώς είσαι μάγκας


Η λέξη...μάγκας εκείνα τα χρόνια ακουγότανε συνέχεια στην καθημερινότητα...
Κυρίως αφορούσε αυτούς που ...ξηγιόντουσαν σπαθί....δηλαδή ο λόγος τους συμβόλαιο.
Μάγκας και συνοικία του Ψυρρή είχαν άμεση σχέση όπως και με την Πλάκα...
Πολύ παλιά δεν είχαν καλό άκουσμα οι μάγκες αφού τους θεωρούσαν μπράβους όπως θα λέγαμε σήμερα και τους χρησιμοποιούσαν σε πολιτικές συγκεντρώσεις για να δημιουργούν επεισόδια.
Όσοι είχαν και "προϋπηρεσία" στην φυλακή είχαν μεγαλύτερη ζήτηση...
Οι κουτσαβάκηδες επίσης πολύ παλιά στου Ψυρρή περπατούσαν με λυμένο το ζωνάρι τους έτοιμοι για καυγά και πρώτα τραβούσαν το μαχαίρι και μετά ζητούσαν τον λόγο.
Υπήρχαν και οι αντάμηδες....ένα άλλο είδος μάγκα ...τους αμφισβητούσαν όμως γιατί δεν είχαν "μπέσα" δηλαδή δεν τιμούσαν τον λόγο τους.
Στα χρόνια της χολέρας όμως στην Αθήνα ήταν οι μόνοι που δεχόντουσαν να θάβουν νεκρούς από αυτήν την μάστιγα.
Είχαν θάρρος δηλαδή...
Θα θυμηθώ όμως ένα παλιό ταβερνάκι υπόγειο στην παλιά γειτονιά όπου σύχναζαν μάγκες ....
Από το απόγευμα κατέβαιναν τα σκαλοπάτια και καθόντουσαν σε ένα τραπέζι δίπλα στα βαρέλια και έπιναν την μισή τους ...την οκά τους... με λίγες ελιές και κανένα κρεμμύδι.
Μουστάκι στριμένο περασμένο με μαντέκα για να μην φαίνονται οι άσπρες τρίχες.... γυαλισμένο παπούτσι με τακούνι μεγαλύτερο του κανονικού.
Έκαναν δουλειές του ποδαριού ....
Είχαν ένα μεγάλο καρότσι στην Αθηνάς με λοταρίες....
Γεμάτο με μικροαντικείμενα....ξυπνητήρια....σφυρίχτρες...τσατσάρες.... και κανένα τρανζίστορ για κράχτη που ποτέ δεν υπήρχε στους λαχνούς.
Παράνομοι φυσικά και με την αστυνομία να τους γνωρίζει με τα μικρά ονόματα όπως και το κρατητήριο του Δ΄αστυνομικού τμήματος στην Ομόνοια.
Δεν πείραζαν όμως κανένα και η γειτονιά δεν είχε κανένα πρόβλημα μαζί τους αντίθετα μάλιστα τους καλούσε και στα τσιμπούσια και αυτοί πάντα πήγαιναν με το...κάτι τι τους...όπως έλεγαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: