Το ενδεχόμενο η Αθήνα να ασκήσει βέτο στην άσκηση πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ενώ ήδη η έκδοση δήλωσης περί λήψης μέτρων από τις Βρυξέλλες αποτέλεσε την πρώτη εστία σύγκρουσης ανάμεσα στη νέα κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά όργανα. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, για τις ελληνικές προθέσεις έχει ενημερωθεί από χθες η Μόσχα, που εμφανίζεται διατεθειμένη να εξαιρέσει εφ’ εξής τα ελληνικά προϊόντα από το εμπάργκο κατά των χωρών της Ε.Ε. Οπως προαναφέρθηκε, η πρώτη σύγκρουση ανάμεσα στην καινούργια ελληνική κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά όργανα σημειώθηκε χθες, όταν δημοσιεύθηκε η αυστηρή δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούσε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία και δεν είχε πάρει τη συναίνεση του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα επικοινώνησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ με τον κ. Τσίπρα για να του εκφράσει τα συγχαρητήριά του για την εκλογική του νίκη και την ίδια στιγμή βρίσκονταν σε επικοινωνία και οι σύμβουλοι των δύο αντρών για τη δήλωση που θα εξέδιδε την επόμενη μέρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία.
Πιο συγκεκριμένα, σε αυτή τη δήλωση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητάει από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρώπης, που συνεδριάζουν αύριο στις Βρυξέλλες, να προχωρήσουν σε περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ως μία αντίδραση στα τελευταία ξεσπάσματα βίας στην Ανατολική Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα ευθύνεται για τις πράξεις των ανταρτών. Η δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταδικάζει τον θάνατο αμάχων κατά τη διάρκεια «αδιάκριτου βομβαρδισμού» στη Μαριούπολη στις 24 Ιανουαρίου.
Από το γραφείο του Ελληνα πρωθυπουργού κατέστησαν σαφές ότι δεν είναι σε θέση να υπογράψουν κάτι τέτοιο, καθώς δεν είχε ορκιστεί ακόμα υπουργός Εξωτερικών. Συγχρόνως, η ελληνική πλευρά ζήτησε περισσότερο χρόνο, μέχρι την Πέμπτη, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η ελληνική πλευρά κατέθεσε και κάποιες προτάσεις, σχόλια και ενστάσεις πάνω στο θέμα, καθώς υποστηρίζει περισσότερο την κατεύθυνση των ίσων αποστάσεων και δεν συμφωνούσε σε μία τέτοια αυστηρή θέση κυρώσεων.
Χθες, τελικά, το κείμενο εκδόθηκε χωρίς την ελληνική συγκατάθεση. Στην Αθήνα θεωρούν ότι αγνοήθηκε το αίτημα για αναβολή μέχρι την Πέμπτη, ήταν ένα μήνυμα «πίεσης» προς τη νέα κυβέρνηση. Ο γ.γ. του πρωθυπουργού Δημ. Τζανακόπουλος σε ανακοίνωσή του δήλωσε χθες ότι η «δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του πρωθυπουργού με την κ. Moγκερίνι, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε.».
'K'
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου