Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Κανείς πλέον δεν πληρώνει τους φόρους του

DOY
Του Σπύρου Δημητρέλη
Όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και οδηγούνται σε στάση πληρωμών προς την εφορία.  Μόνο τον Φεβρουάριο το συνολικό φέσι που έβαλαν οι φορολογούμενοι στο δημόσιο ταμείο ανήλθε στο 1,3 δις ευρώ σκορπώντας ρίγη ανησυχίας στο οικονομικό επιτελείο αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και την ολοένα αυξανόμενη πιθανότητα να ζητηθούν νέα μέτρα για τη διόρθωση της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού.
Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις φορολογικές εισπράξεις αποτελούν την πιο τρανή απόδειξη ότι όσο αυξάνονται οι φόροι, τόσο μειώνεται και ο αριθμός των φορολογούμενων που μπορούν να τους πληρώσουν. Και μάλιστα αυτό ισχύει κατά κανόνα σε περιόδους λιτότητας στα εισοδήματα και γενικευμένης ύφεσης στην οικονομία.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς το δημόσιο ανήλθε στο τέλος Φεβρουαρίου στα 56,6 δις ευρώ ενώ μόνο το πρώτο δίμηνο του έτους προστέθηκε στον «ωκεανό» των ληξιπρόθεσμων οφειλών το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1,3 δις ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών το ποσό αυτό αφορά όλο το φάσμα των φόρων, όπως είναι ο ΦΠΑ, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών και οι φόροι ακινήτων.
Να σημειωθεί ότι στο τέλος Φεβρουαρίου έληξε η προθεσμία πληρωμής για την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και για την εξόφληση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και πολλοί φορολογούμενοι επέλεξαν να αφήσουν τους παραπάνω φόρους να βγουν ληξιπρόθεσμοι και να προχωρήσουν στη συνέχεια στη ρύθμισή τους.
Από το συνολικό ποσό των 56,6 δις., τα 9,013 δισ. ευρώ είναι παλαιά χρέη επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει και φυσικών προσώπων, ενώ άλλα 3,671 δισ. ευρώ είναι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας, Δημοτικών Επιχειρήσεων και λοιπών φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Από το «παλιό» ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που συσσωρεύτηκε έως το τέλος του 2012 μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους εισπράχθηκαν 432 εκατ. ευρώ ενώ από το «νέο» ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που συσσωρεύτηκε από τις αρχές του έτους εισπράχθηκαν μόλις 56 εκατ. ευρώ. Οι εισπρακτικές αυτές επιδόσεις είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τους στόχους που έχουν τεθεί κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού και του μνημονίου. Συγκεκριμένα αν και προβλέπεται η είσπραξη φέτος του 14% του «νέου» ληξιπρόθεσμου χρέους έως το τέλος Ιουνίου, το πρώτο δίμηνο του έτους έχει εισπραχθεί μόλις το 4,28%.
Στο μεταξύ απογοητευτικά είναι τα στοιχεία αναφορικά με τη φορολογική συμμόρφωση των ελευθέρων επαγγελματικών αλλά και των εισπράξεων από τους φορολογικούς ελέγχους. Ένας στους πέντε επαγγελματίες δεν υποβάλει την περιοδική δήλωση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και δεν καταβάλει το φόρο ενώ περιορισμένες είναι και οι εισπράξεις από τους ελέγχους.
Το Φεβρουάριο έπρεπε να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ συνολικά 1.066.489 φορολογούμενοι. Ωστόσο υποβλήθηκαν συνολικά 852.274 δηλώσεις. Με άλλα λόγια 214.194  δεν υπέβαλαν δήλωση. Στη συνέχεια το ΥΠΟΙΚ έστειλε ειδοποιήσεις  με email και τηλεφωνικές οχλήσεις. Ανταποκρίθηκαν τελικά άλλοι 13.472.
Επίσης, τον περασμένο Φεβρουάριο έγιναν 1.144 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και βεβαιώθηκαν 27,4 εκατ. ευρώ σε φόρους και πρόστιμα. Οι εισπράξεις ανήλθαν  σε μόλις 9,1 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν 25 έλεγχοι σε αυτοαπασχολούμενους και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, οι οποίοι απέδωσαν στο Δημόσιο 520 χιλιάδες  ευρώ από το σύνολο των 1,5 εκατ. που βεβαιώθηκαν.
Τέλος, τον Φεβρουάριο ολοκληρώθηκαν 215 προσωρινοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις. Από τους ελέγχους αυτούς βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα 16,55 εκατ. ευρώ, αλλά εισπράχθηκαν 3,4 εκατ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκαν 324 τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις με εισπράξεις 1,5 εκατ. ευρώ από τα 5 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν.
ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: