Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης…. στην Ιτέα





Το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης…. στην Ιτέα

Κυριακή 31/3/2013 στις 7.30μμ

(Δημαρχείο Ιτέας)

Πριν καλά-καλά σβήσουν τα φώτα του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, μια βδομάδα μόλις μετά τη λήξη του, η Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας και η Β΄ τάξη του Λυκείου Ιτέας παρουσιάζουν δύο από τις μουσικές ταινίες που προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ:
1)         «Welcome to the show – H μουσική κληρονομιά του Παύλου Σιδηρόπουλου» των Αλέξη Πόνσε και Κώστα Πλιάκου. Διάρκεια 65΄
2)         «Το κλεμμένο μας τσίρκο» των Χρήστου Πανάγου και Κώστα Μακρινού. Διάρκεια 46΄
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
Welcome to the show – H μουσική κληρονομιά του Παύλου Σιδηρόπουλου
Μια ταινία για την μουσική κληρονομιά που άφησε ο πρόωρα χαμένος πρίγκιπας του ελληνικού ροκ Παύλος Σιδηρόπουλος!!
«Ο Σιδηρόπουλος ήταν ενας αυτόφωτος δημιουργός, άνοιξε το δρόμο  με τα ίδια του τα χέρια...» Οδυσσέας Ιωάννου
            Ο Παύλος Σιδηρόπουλος υπήρξε πρωτοπόρος για την εποχή του, καθώς ήταν από τους πρώτους που έγραψαν ροκ μουσική με ελληνικό στίχο και το συνδύασαν  με στοιχεία της ελληνικής μουσικής παράδοσης ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στους επόμενους μουσικούς.  Ανήσυχο πνεύμα, πολύπλευρο ταλέντο, ο Σιδηρόπουλος πειραματίστηκε όχι μόνο στη μουσική τη σύνθεση και τον στίχο,  αλλά και την ηθοποιία, την ποίηση και τη συγγραφή.
            Το Welcome to the show δεν είναι μια βιογραφική ταινία, αλλά είναι μια καταγραφή της μουσικής κληρονομιάς του πρίγκιπα της ελληνικής ροκ σκηνής Παύλου Σιδηρόπουλου όπως αυτή πέρασε στις επόμενες γενιές καλλιτεχνών και έφτασε ως τις μέρες μας.
Είναι η προσπάθεια να καταγραφεί το μουσικό αποτύπωμα  ενός καλλιτέχνη  που αποτέλεσε έμπνευση και άνοιξε δρόμους για εκατοντάδες συγκροτήματα και τραγουδοποιούς που δημιούργησαν ιστορία με τη σειρά τους.
Στην ταινία,  ντοκουμέντα  από  ανέκδοτες συνεντεύξεις του Παύλου ντύνονται με τα animation του Νίκου Μπλεμπουτζάκη, με γνωστές και ανέκδοτες φωτογραφίες, βίντεο, ποιήματα και τραγούδια του ερμηνευμένα από τον ίδιο ή άλλους καλλιτέχνες.
Συνεργάτες του, μουσικοκριτικοί και καλλιτέχνες που σφράγισαν με τη μουσική τους τις δεκαετίες του '90 και του 2000 μιλούν για το έργο του
Σιδηρόπουλου και την επιρροή του. Μεταξύ αυτών οι Μάκης Μηλάτος, Οδυσσέας Ιωάννου,  οι Απροσάρμοστοι, οι Σπυριδούλα, ο Γιάννης Αγγελάκας, Παύλος Παυλίδης, Δημήτρης Μητσοτάκης, Υπόγεια Ρεύματα, Κώστας Φέρρης, Κωνσταντίνος Τζούμας κ.α.
«Το κλεμμένο μας τσίρκο»
Ο B.D. foxmoor (Active Member) μαζί με το low Bap μπουλούκι kramahoperrata 2012, 40 περίπου χρόνια μετά την πρώτη παράσταση  του Μεγάλου μας τσίρκου, στήνουν το «Κλεμμένο μας τσίρκο» για να μοιραστούν τη δικιά τους καταγραφή από κείνη την εποχή μέχρι σήμερα.
 
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αντε να αποκτησει το πολιτιστικο και δικο του κινηματογραφο, βλεπω οτι δραστηριοποιουνται μερικοι στην Ιτεα.Αλλιως οι υπευθυνοι ...εχουν την φροντιδα των βιολογικων (αστειο)