Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Ένα κράτος που θα μας απασχολήσει…

Το Μαρόκο αναδεικνύεται σε στρατηγικής σημασίας κράτος, τουλάχιστον για το πρώτο μισό του 21ου αιώνα. Η περίπτωσή του έχει πολλαπλό ενδιαφέρον και τα διεθνή συμφέροντα που συγκεντρώνονται στη χώρα είναι ισχυρά και εξόχως ανταγωνιστικά. Το βέβαιο είναι πως με τα σημερινά δεδομένα, τις προοπτικές που ανοίγονται και τα ανταγωνιστικά συμφέροντα που συσσωρεύονται, συνιστούν μια πολύ δύσκολη εξίσωση για το πολιτειακό και πολιτικό σκηνικό της χώρας και ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν από τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.



Μεταπολεμικά, έγινε δημοφιλής τουριστικός προορισμός και μετά το 1990 έγινε και σημαντικό οικονομικό κέντρο για όλη τη βορειοδυτική Αφρική.

Η χώρα αυτή είναι το Μαρόκο. Μια χώρα πολύ ιδιαίτερη και με σημαντική ιστορία.

Τρία γεγονότα σήμερα, θέτουν το Μαρόκο σε μια ξεχωριστή κατηγορία κρατών που θα απασχολήσουν πολύ τις διεθνείς σχέσεις τα επόμενα χρόνια.

Το 2020, μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ, το Μαρόκο αποφάσισε να αποκαταστήσει πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ (και το Ισραήλ) αναγνωρίζουν την κυριαρχία του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα, θέμα που δυναμιτίζει τις σχέσεις με την Αλγερία. Η αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ ανοίγει τον δρόμο για τα δυτικά οικονομικά συμφέροντα στο Μαρόκο και βάζει για τα καλά τη χώρα στην δυτική σφαίρα επιρροής, όπως επίσης η κίνηση αυτή στέλνει μήνυμα και σε άλλα αραβικά κράτη να περάσουν σε μια νέα εποχή σχέσεων με το Ισραήλ και τη Δύση.

Το δεύτερο γεγονός είναι ότι το Μαρόκο αναδεικνύεται σε παγκόσμιο κέντρο κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι συγκυρίες το έφεραν ώστε η χώρα να συγκεντρώσει μεγάλο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων και να εξειδικευτεί σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της σε αυτόν τον τομέα, που έχει πολύ μέλλον.

Το τρίτο και πλέον πρόσφατο γεγονός είναι ότι στο υπέδαφος του Μαρόκου εκτιμάται πως υπάρχουν 6,9 εκατ. τόνοι Ουρανίου, το οποίο αντιπροσωπεύει τρείς φορές τα αποθέματα Ουρανίου της Αυστραλίας, που θεωρούνταν ως σήμερα τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Για το λόγο αυτό εσχάτως έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον της Ρωσικής Rosatom και έχουν πυκνώσει οι επαφές μεταξύ των δυο πλευρών με άξονα τα πιθανά αποθέματα Ουρανίου.

Ενδιαφέρον λοιπόν έχει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο Μαρόκο, διότι αν και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στη χώρα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, ενδέχεται οι ανταγωνισμοί μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και ίσως Κίνας, καθώς και το περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας, να δημιουργήσουν ένα ασταθές περιβάλλον στην χώρα για τα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης.

πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: