Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΔΟΜΙΑΝΟΥΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

 



Η λειτουργία των Μικρών Υδροηλεκτρικών στα ποτάμια και στα ρέματα είναι προβληματική υπόθεση, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Αυτό το ξέρουμε, όσοι έχουμε κατά καιρούς «επισκεφθεί» αυτές τις περιοχές. Με μια κουβέντα, δεν εφαρμόζονται οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε ό,τι αφορά την ποσότητα του νερού, που πρέπει να τρέχει εκτός αγωγού -το λεγόμενο «οικολογικό νερό»/οικολογική παροχή- και τη λειτουργία του ιχθυοδιάδρομου. Αφορμή, η καταγγελία κατοίκων των Δομιανών Ευρυτανίας για το ΜΥΗΕ στην περιοχή «Άγιος Νικόλαος» στο Αγιατριαδίτικο ρέμα, κοντά στον Μέγδοβα, κάτω από το χωριό. Οι φωτογραφίες που μας έστειλαν μαρτυρούν το γεγονός. Τα δε ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

 

- Είναι η ποσότητα της οικολογικής παροχής αυτή που πρέπει; Σύμφωνα με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού (ΥΠΕΧΩΔΕ 2008, άρθρο 16 παρ ε) «….ως ελάχιστη απαιτούμενη οικολογική παροχή νερού που παραμένει στη φυσική κοίτη υδατορεύματος, αμέσως κατάντη του έργου υδροληψίας του υπό χωροθέτηση Μ.ΥΗ.Ε., πρέπει να εκλαμβάνεται το μεγαλύτερο από τα πιο κάτω μεγέθη, εκτός αν απαιτείται τεκμηριωμένα η αύξησή της, λόγω των απαιτήσεων του κατάντη οικοσυστήματος (ύπαρξη σημαντικού οικοσυστήματος): 30% της μέσης παροχής των θερινών μηνών Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου ή 50% της μέσης παροχής του μηνός Σεπτεμβρίου ή 30 lt/sec σε κάθε περίπτωση.»

 

- Λειτουργεί ο ιχθυοδιάδρομος σύμφωνα με τα προβλεπόμενα; Σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 9 του Ν. 3851/2010: «Σε περίπτωση ύπαρξης ιχθυοπανίδας στο υδατόρευμα, η οικολογική παροχή, θα πρέπει πέραν της υπόγειας ροής διαμέσου των φερτών της κοίτης του υδατορεύματος, να εξασφαλίζει επιφανειακή ροή στο τμήμα εκτροπής της φυσικής κοίτης του υδατορεύματος, βάθους τουλάχιστον 20 cm, στο βαθύτερο σημείο της διατομής της κοίτης. Το βάθος αυτό θα είναι απαιτητό για όλο το έτος, εφόσον το τμήμα εκτροπής της φυσικής κοίτης αποτελεί μόνιμο ενδιαίτημα της ιχθυοπανίδας, είτε σε αντίθετη περίπτωση για τα χρονικά διαστήματα εκείνα στα οποία η ιχθυοπανίδα κινείται ανάδρομα ή κατάδρομα στο τμήμα αυτό όπως θα τεκμηριώνεται στη ΜΠΕ.»

 

- Ελέγχεται το ΜΥΗΕ για τον χαρακτήρα του Αγιοτριαδίτικου ως "υδατόρεμα αναψυχής" σύμφωνα και με το Αναθεωρημένο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας;

 

Θα μπορούσε κάποτε οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας να κάνουν τον έλεγχο της εφαρμογής της ΜΠΕ. Αν δεν είναι αρμόδιες, τότε να μας πουν ποιοι έχουν την αρμοδιότητα, πριν σταλεί το θέμα στην εισαγγελική αρχή.

 

27.7.2023

 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΕΡΕΑΣ










 

Δεν υπάρχουν σχόλια: