Αλμα 237% της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών σε σχέση με πέρυσι
Ανάκαμψη της τάξεως του 237,3% σε σχέση με πέρυσι και σε επίπεδα υψηλότερα ακόμα και από αυτά του 2019 εμφανίζει η διεθνής ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι.Τα στοιχεία αυτά, που προκύπτουν από τα στατιστικά της AirDNA η οποία παρακολουθεί τον κλάδο, μαρτυρούν όχι μόνο τη δημοφιλία της χώρας αλλά και τη μετατόπιση ενός μεγάλου μέρους της αγοράς φιλοξενίας από την παραδοσιακή ξενοδοχία στις νέου τύπου μορφές διαμονής, όπως είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Παράλληλα εξηγούν και την αυξημένη είσοδο νέων καταλυμάτων στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, συχνά δε με μαζικό τρόπο που ανταγωνίζεται ευθέως, και αθέμιτα κατά τους ξενοδόχους, τον ξενοδοχειακό κλάδο.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων του 2019, οι διαθέσιμες στην Ελλάδα κλίνες προς ενοικίαση μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων ανέρχονταν στα επίπεδα των 800.000, μέγεθος σχεδόν παρόμοιο με τα 870.000 κρεβάτια που είναι διαθέσιμα σε ελληνικά ξενοδοχεία σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Κατά το 2021 ο ελληνικός τουρισμός εν γένει εκτιμάται ότι ανέκτησε το περίπου 50% της δραστηριότητας του 2019, τελευταίο έτος πριν ενσκήψει η πανδημία που οδήγησε σε βαθιά ύφεση τον τομέα. Ειδικά όμως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις υπολογίζεται πως ανέκτησαν μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 60%, καθώς προτιμήθηκαν λόγω της ιδιωτικότητας που εξασφαλίζουν σε σχέση με τη μαζικότερη φιλοξενία σε ξενοδοχεία.
Επομένως, αφού η ζήτηση αυξάνεται κατά 237,3% φέτος, συνάγεται πως το φετινό καλοκαίρι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις θα αυξηθούν κατά περίπου 16% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019.
Οσον αφορά την κατάταξη των πόλεων που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ζήτησης, η Αθήνα βρίσκεται στην έβδομη θέση με αύξηση 367,9% φέτος σε σχέση με το καλοκαίρι του 2021, ενώ στην πρώτη θέση είναι το Πόρτο της Πορτογαλίας και ακολουθούν η Βενετία, η Φλωρεντία, η Νάπολη, το Ντουμπρόβνικ και η Λισσαβώνα.
Πρωτιά της Ελλάδας μεταξύ 20 μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών – Στην 7η θέση η Αθήνα.
Μελέτη της Grant Thornton υπολόγισε πως πριν από την κρίση της πανδημίας οι βραχυχρόνιες μισθώσεις –η πλειονότητα των οποίων έχει πάψει να γίνεται με μεμονωμένα ακίνητα ιδιωτών και έχει περάσει πλέον σε οργανωμένες επιχειρήσεις– ανέρχονταν στο 10% της ετήσιας τουριστικής δαπάνης, ενώ η μεγέθυνση αυτής της αγοράς σε όρους μεριδίων συνεχίστηκε κατά την πανδημία.
Ανάλογα ευρήματα κατέγραψε και έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Σε οικονομικό αποτέλεσμα αυτά τα μεγέθη μεταφράζονται σε ετήσιο τζίρο που προσέγγισε τα 2 δισ. ευρώ το 2019, τελευταίο έτος πριν από την πανδημία.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της AirDNA, που αφορούν δεδομένα τα οποία συγκεντρώθηκαν μετά την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, μετά την Ελλάδα, που είναι πρώτη μεταξύ των 20 ευρωπαϊκών χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις αυτό το καλοκαίρι, έρχεται η Κροατία με ρυθμό αύξησης 209%, και ακολουθούν η Πορτογαλία με 200%, η Ιταλία με 153,1%, η Ουγγαρία με 140,3%, η Αυστρία με 136,1%, η Νορβηγία με 134,3%, η Ισπανία με 112,9%, η Τσεχία με 107,4% και η Πολωνία με 105% στη δέκατη θέση.
Ζουν σαν κάτοικοι
Η αναβάθμιση της ποιότητας των διατιθέμενων για βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων σε συνδυασμό με τον περιορισμένο σε σχέση με τη ζήτηση αριθμό τους, αλλά και η τάση των ταξιδιωτών να δαπανούν περισσότερα χρήματα για να έχουν τη «γνήσια» εμπειρία διαμονής που επιθυμούν, δηλαδή την εμπειρία να ζουν σαν κάτοικοι του προορισμού, αναφέρονται μεταξύ των λόγων μεγέθυνσης της συγκεκριμένης αγοράς.
Αυξήσεις έως και 84% στα μισθώματα
Το εισόδημα που εξασφαλίζουν στους ιδιοκτήτες τους οι βραχυχρόνιες μισθώσεις συγκριτικά με τις συμβατικές είναι ο βασικός λόγος που ολοένα και περισσότερα σπίτια, διαμερίσματα, εξοχικά ή και απλά δωμάτια μπαίνουν στην αγορά.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, ένα μέσο διαμέρισμα τρίτου ορόφου, επιφάνειας 75 τ.μ., σε πολυκατοικία του 1980, αλλά πλήρως ανακαινισμένο, μπορεί να εξασφαλίσει μηνιαία έσοδα της τάξεως των 2.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προϋποθέτει την εξασφάλιση πληρότητας της τάξεως των 24 ημερών ανά μήνα και τη μέση τιμή στα επίπεδα των 85 ευρώ την ημέρα. Τα μεγέθη αυτά αποτελούν μέσο όρο έτους, καθώς τους θερινούς μήνες, και ιδίως την περίοδο από τις αρχές Ιουνίου έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι τιμές είναι υψηλότερες. Επιπλέον, σε περιοχές υψηλής ζήτησης όπως στο κέντρο της Αθήνας τα έσοδα είναι ακόμα μεγαλύτερα.
Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε για λογαριασμό της «Κ» η εταιρεία ερευνών βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDNA, κατά το φετινό καλοκαίρι οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στα καταλύματα της περιοχής της Ακρόπολης, με 165,8 ευρώ/διανυκτέρευση, αύξηση κατά 84% σε σχέση με το 2019 και κατά 54% από πέρυσι. Δηλαδή, αν αυτό το ακίνητο εξασφαλίσει πληρότητα για το 80% των διαθέσιμων ημερών κατά τους θερινούς μήνες, θα αποφέρει μηνιαία έσοδα της τάξεως των 4.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου