Εκπαιδευτικά προγράμματα 2020-2021
Το πρόγραμμα διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών» το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Περιλαμβάνει θεματική ξενάγηση εντός του Αρχαιολογικού Χώρου και του Μουσείου των Δελφών και δημιουργική απασχόληση εντός του μουσείου. Η επιλογή της παρουσίασης των μνημείων του δελφικού ιερού που συνδέονται με την ακμή και το τέλος της αθηναϊκής δημοκρατίας, από το 490 έως και το 405 π.Χ., γίνεται λόγω της αδιαμφισβήτητης σημασίας της εγκαθίδρυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος στη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατά τη διάρκεια της αθηναϊκής δημοκρατίας, και κυρίως από τη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) έως και την καταστροφή του στόλου των Αθηνών στους Αιγός Ποταμούς (405 π.Χ.) διαμορφώθηκαν πανανθρώπινα ιδανικά, όπως η ισονομία και η ισηγορία. Η θεματική περιήγηση στα μνημεία του δελφικού ιερού, που συνδέονται με συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα της περιόδου αυτής, προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν μία από τις πλέον λαμπρές περιόδους της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, η οποία συνέτεινε ουσιαστικά στη συγκρότηση της φυσιογνωμίας του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και έχει διάρκεια περίπου 1.30 ώρα.
Μιλώντας για τη Δημοκρατία στους Δελφούς…
Ιστορίες πίσω από τα γράμματα: μελετώντας τις επιγραφές των Δελφών
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ενημερωτικό έντυπο σε μελέτη – επιμέλεια Α. Ψάλτη και Ν. Πετρόχειλου. Σχεδιάστηκε με σκοπό την εξοικείωση των μαθητών με την αρχαία επιγραφική και την κατανόηση της συμβολής της στην τεκμηρίωση της ιστορίας και τη συγκρότηση της συλλογικής μνήμης. Στο ενημερωτικό έντυπο παρουσιάζονται και σχολιάζονται ορισμένες από τις σπουδαιότερες επιγραφές των Δελφών, οι οποίες εκτίθενται στην Επιγραφική Στοά του αρχαιολογικού μουσείου. Οι ιστορίες που παρουσιάζονται μέσω των επιγραφών δίνουν το έναυσμα να συζητηθούν στο σχολείο κρίσιμοι προβληματισμοί της σημερινής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα προτείνονται δραστηριότητες εντός και εκτός του μουσείου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και έχει διάρκεια περίπου 2.00 ώρες.
Ιστορίες πίσω από τα γράμματα
Ο Οιδίποδας, η Σφίγγα και τα αινίγματα
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ενημερωτικό έντυπο – διαδραστικό φύλλο εργασίας σε σχεδιασμό και επιμέλεια Α.Ψάλτη και Δ. Γαβρίνα. Παρουσιάζει στους μαθητές το μύθο και το μνημείο της Σφίγγας των Ναξίων που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο και επιχειρεί μια αρχική επαφή των μαθητών με την αρχαϊκή πλαστική τέχνη. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και έχει διάρκεια περίπου 1 ώρα.
Ο Οιδίποδας, Η Σφίγγα και τα Αινίγματα
Κλέοβις και Βίτων: Οι ήρωες του Ιερού
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ενημερωτικό έντυπο – διαδραστικό φύλλο εργασίας σε σχεδιασμό και επιμέλεια Α.Ψάλτη, Ν. Δαλακούρα και Δ. Γαβρίνα. Παρουσιάζει στους μαθητές το μύθο και τα αγάλματα των δύο ηρώων, τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο και έχει ως στόχο την ενημέρωσή τους για τη θρησκευτική ζωή και τις συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων, καθώς και την εξοικείωσή τους με τη μνημειακή γλυπτική. Περιλαμβάνει ομαδική δραστηριότητα με δραματοποίηση και εικαστική δραστηριότητα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και έχει διάρκεια περίπου 1.30 ώρα.
Κλέοβις και Βίτων
Αθλητικοί και μουσικοί αγώνες στην αρχαιότητα
Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών με τους πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες και τα αγωνίσματα που διεξάγονταν κατά τη διάρκειά τους. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται το Αρχαίο Γυμνάσιο και το Θέατρο των Δελφών, όπου γίνεται ιδιαίτερη μνεία στους μουσικούς αγώνες, οι οποίοι αποτέλεσαν την απαρχή των Πυθικών Εορτών. Στη συνέχεια γίνεται ξενάγηση των μαθητών στις αίθουσες του μουσείου με σκοπό να εντοπίσουν και να περιγράψουν τα εκθέματα τα οποία συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τους αθλητικούς και μουσικούς αγώνες (αγάλματα αθλητών, επιγραφή με μουσικές νότες, Ηνίοχος, κ.ά.). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και έχει διάρκεια περίπου 1 ώρα.
Γνωρίζοντας το μουσείο και την ιστορία της πόλης των Δελφών
Περιπλανώμενοι στους χώρους του μουσείου, οι μαθητές μαθαίνουν την ιστορία του και τις ανάγκες συντήρησης και έκθεσης των αρχαίων αντικειμένων. Ταυτόχρονα γίνεται ξενάγηση στο σπίτι της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, όπου παρουσιάζεται η ιστορία της σύγχρονης πόλης των Δελφών και της ανασκαφής του αρχαιολογικού χώρου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και έχει διάρκεια περίπου 1.30 ώρα.
Μέσω ξενάγησης στον αρχαιολογικό χώρο της Κίρρας, παρουσιάζεται στους μαθητές η ιστορία της αρχαίας πόλης και η σημασία της για το αρχαίο Ιερό των Δελφών. Επίσης παρουσιάζεται συνοπτικά η ιστορία και η σημασία του Δελφικού Τοπίου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου και έχει διάρκεια περίπου 2 ώρες.
Το πρόγραμμα έχει ως θέμα το θέατρο και τα αρχαία θεατρικά προσωπεία. Οι μαθητές με τη χρήση ειδικού εκπαιδευτικού φυλλαδίου (επιμέλεια: Α. Ψάλτη, Α Τσαρούχα, Ν. Δαλακούρα, Δ. Γαβρίνα) και μέσω ξενάγησης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη λειτουργία του θεάτρου και τη σημασία του για τη ζωή των αρχαίων ελληνικών πόλεων, τις εορτές προς τιμήν του θεού Διονύσου, τα αρχαία μουσικά όργανα, τους ηθοποιούς, τα προσωπεία και τα κουστούμια. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και έχει διάρκεια περίπου 2 ώρες.
Θεάτρου παιχνίδια
Εκπαιδευτικές δράσεις για άτομα με προβλήματα όρασης
Πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες απευθύνονται σε άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης και περιλαμβάνουν οργανωμένες ξεναγήσεις, δια της αφής, σε επιλεγμένα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών και του Αρχαιολογικού Μουσείου Άμφισσας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου