Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΄36

Ο Σπύρος Λούης προσφέρει ένα κλαδί ελιάς στον Αδόλφο Χίτλερ. Αύγουστος 1936. Φωτο: Fox Photos/Getty Images



Πριν από 85 χρόνια, στις 4 Αυγούστου 1936, επεβλήθη δικτατορία στην Ελλάδα από τον Ιωάννη Μεταξά σε συνεργασία με τον βασιλιά Γεώργιο Β'.

 

Για να μη χανόμαστε σε αναλύσεις, τη φύση του δικτατορικού καθεστώτος περιγράφει ο ίδιος ο Μεταξάς στο «Ημερολόγιό» του (σ. 553):

 

«Η Ελλάς έγινε από της 4ης Αυγούστου Κράτος αντικομμουνιστικό, Κράτος ολοκληρωτικό. Κράτος με βάση αγροτική και εργατική, και κατά συνέπεια αντιπλουτοκρατικό. Δεν είχε βέβαια κόμμα ιδιαίτερο να κυβερνά. Αλλά κόμμα ήτανε όλος ο Λαός, εκτός από τους αδιόρθωτους κομμουνιστάς και τους αντιδραστικούς παλαιοκομματικούς. Επομένως, αν ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι αγωνιζότανε πραγματικά για την ιδεολογία που υψώνανε για σημαία, έπρεπε να υποστηρίζουν παντού την Ελλάδα με όλη τους τη δύναμη». 

― Κηφισιά 2 Ιανουαρίου 1941

 

Ενώ έχει ήδη ξεκινήσει ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος, η χιτλερική Γερμανία οργανώνει εκείνες τις μέρες τους Ολυμπιακούς Αγώνες (1-16 Αυγούστου), επιχειρώντας να κάνει λίφτινγκ στο διεθνές πρόσωπο του ναζιστικού καθεστώτος. Η Ελλάδα είχε την τιμητική της, αφού για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην αρχαία Ολυμπία, και ο Σπύρος Λούης συγκέντρωσε την προσοχή του Τύπου και των πολιτών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: