Τον κίνδυνο να ακριβύνει σημαντικά αντιμετωπίζει το τσίπουρο την ίδια στιγμή που κλείνει 30 χρόνια ως αναγνωρισμένο Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης στην Ε.Ε.
Ήδη ο φόρος είναι πολύ υψηλός και λειτουργεί σαν κίνητρο λαθρεμπορίας από διάφορα κυκλώματα.
Ο κίνδυνος να εξομοιωθεί ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης που ισχύει για το τσίπουρο με εκείνον των άλλων αλκοολούχων ποτών, όπως π.χ. το ουίσκι, είναι πλέον πολύ μεγάλος, ακόμα και αν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση η μεταβατική περίοδος δύο ετών που έχει ζητήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ).
Ο σύνδεσμος προσανατολίζεται στην προσπάθεια μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην Ελλάδα και ταυτόχρονα στη μείωση της λαθρεμπορίας, ώστε όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά να αντιμετωπίζουν τους ίδιους όρους. «Ηδη ο φόρος είναι πολύ υψηλός και λειτουργεί σαν κίνητρο λαθρεμπορίας από διάφορα κυκλώματα. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο θα επηρεάσει την αγορά και βέβαια θα πληγούν πρωτίστως αυτοί που τον πληρώνουν, δηλαδή οι επίσημοι αποσταγματοποιοί που είναι υπό συνεχή έλεγχο από Τελωνείο, Χημείο, ΣΔΟΕ κ.λπ.», σημείωσε ο κ. Νίκος Καλογιάννης, πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ. Αυτό σημαίνει ότι η εξομοίωση του φόρου κατανάλωσης για το τσίπουρο θα οδηγήσει σε αύξηση των ποσοτήτων που διακινούνται παράνομα. «Ενδέχεται να υπάρξει έξαρση της αισχροκέρδειας και του λαθρεμπορίου μέσα από τη διακίνηση χύμα προϊόντων ως αποσταγμάτων διήμερων αποσταγματοποιών. Κάτι που αυξάνει και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Για τον λόγο αυτό ο σύνδεσμος υποστηρίζει τη διατήρηση του ΕΦΚ σε επίπεδα που δεν δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά», προσέθεσε ο κ. Καλογιάννης.
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου