Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΚΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ


«Ειλικρινές και σημαντικό το ενδιαφέρον της Περιφέρειας, γιατί η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια σε Άμφισσα και Ανατολική Φθιώτιδα», σημειώνει ο σύμβουλος Φωκίδας Χρήστος Δούρος.
Ανάγκη να υπάρχει δυνατότητα ψεκασμού καθ’ όλη την περίοδο εμφάνισης του δάκου, από Ιούνιο έως τέλη Οκτωβρίου, τονίζει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Δ. Βουρδάνος.

Εν Δελφοίς, Έντυπη Έκδοση, 29 Νοεμβρίου 2019
Του Ηλία Τσίγκα
Σε πνεύμα συναντίληψης τόσο για τη σοβαρότητα του θέματος όσο και για την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων προκειμένου η δακοκτονία στη Στερεά Ελλάδα να γίνει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική. Την πραγματικότητα αυτή επιβεβαιώνει, πέρα από την υπερψήφιση του θέματος για την εφαρμογή δακοκτονίας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας τα έτη 2020 και 2021, η σύμπηξη διαπαραταξιακής επιτροπής ώστε να εξασφαλιστούν πρόσθετα απαραίτητα κονδύλια για την υλοποίηση των σχετικών προγραμμάτων κατά την συνεδρίαση της Τρίτης του περιφερειακού συμβουλίου.
Με κοινή προσέγγιση του θέματος τόσο από πλευράς του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Βουρδάνου, αλλά και των παρατάξεων Γκλέτσου (μέσω Χρήστου Δούρου) και Αναγνωστάκη (μέσω Δρόσου Παρασκευά) η διαπαραταξιακή επιτροπή που συστάθηκε θα έχει ως αντικείμενο την πιο οργανωμένη, πιο ταχεία και αποτελεσματική υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης του δάκου αλλά και την διεκδίκηση των αναγκαίων κονδυλίων για το σκοπό αυτό, καθώς τα 2 εκ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί σχετικά δεν επαρκούν.
«Ο κόσμος οφείλει να γνωρίζει πως το ενδιαφέρον της περιφέρειας είναι ειλικρινές για τη δακοκτονία. Έχουμε πλήρη επίγνωση πως η καλλιέργεια της ελιάς είναι μονοκαλλιέργεια τόσο στην Άμφισσα όσο και στην Ανατολική Φθιώτιδα, αλλά επηρεάζει τα συμφέροντα των κατοίκων της Στερεάς και σε άλλα σημεία της», θα σημειώσει σχετικά μιλώντας στην Εν Δελφοίς ο Αντιπρόεδρος της παράταξης Γκλέτσου και σύμβουλος Φωκίδας Χρήστος Δούρος.
Αύξηση κονδυλίων ζητάει ο Βουρδάνος
 Την άμεση κινητοποίηση της Περιφέρειας Στερεάς προκάλεσε η προαναγγελθείσα παράσταση διαμαρτυρίας παραγωγών της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας (όχι όμως και της Φωκίδας…) την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου για το πρόβλημα που και φέτος συνεχίζεται μειώνοντας την παραγωγή και την ποιότητα της ελιάς και του λαδιού και αφορά τη μη εκπόνηση ολοκληρωμένης δακοκτονίας για την οποία υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια Στερεάς.
Έτσι, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνιατρικής και Περιβάλλοντος Δημήτρης Βουρδάνος ζήτησε με επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής & Τροφίμων Μαυρουδή Βορίδη την αύξηση των πιστώσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τον δάκο της ελιάς στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίοι ψεκασμοί σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
Λόγω, όμως, της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας και των πέντε Νομών, όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης, το έργο της δακοκτονίας είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αφενός διότι οι περιοχές ελαιοκαλλιέργειας είναι δυσπρόσιτες με αυτό να συνεπάγεται αυξημένη δαπάνη του έργου αφετέρου δε, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία «φωλιών» δάκου.
Το ποσό που προέκυψε από την κατανομή των πιστώσεων για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας του προγράμματος δακοκτονίας (1.950.000,00 ευρώ) έτους 2019, δεν επαρκεί για να πραγματοποιηθούν τρείς και πλέον ψεκασμοί σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, κάτι που κρίνεται απαραίτητο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου.
Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι, οι ελαιοπαραγωγοί να υφίστανται μεγάλο πλήγμα με τη μείωση της παραγωγής, λόγω πτώσης του ελαιοκάρπου, αλλά και την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος ελιών και ελαιολάδου. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί πλήγματα από φυσικές καταστροφές όπως παγετούς, έντονες βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις αλλά και ακαρπίας, είναι λογικό να δημιουργείται έντονη καθημερινή αγανάκτηση και διαμαρτυρία από τους παραγωγούς.
Η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί μια από τις βασικότερες δραστηριότητες των παραγωγών της περιφέρειας για παραγωγή τόσο ελαιολάδου, όσο και βρώσιμων ελιών. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ψεκασμού καθ’ όλη την περίοδο εμφάνισης του δάκου, από Ιούνιο έως τέλη Οκτωβρίου.
Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την παραγωγή και να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας, ανέφερε κλείνοντας ο Αντιπεριφερειάρχης Δ. Βουρδάνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: