Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ


Το θέμα ανακινεί με ερώτησή του προς το περιφερειακό συμβούλιο ο Χρήστος Δούρος

Εν Δελφοίς, Έντυπη Έκδοση, 13 Δεκεμβρίου
Η όλως προβληματική λειτουργία που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια τον Ελαιουργικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Άμφισσας δεν περνά απαρατήρητη και από τους περιφερειακούς συμβούλους της Φωκίδας
 Του Ηλία Τσίγκα
Τα οικονομικά προβλήματα, το κλείσιμο κατ ουσίαν για δεύτερη συνεχή ελαιοκομική σεζόν του εργοστασίου της ΕΑΣ, η σωρεία δημοσιευμάτων του τοπικού Τύπου -με κυριότερη την διεξοδική έρευνα που πραγματοποίησε η Καθημερινή Φωκίδα πρόσφατα- και κυρίως τα πολυπαραγοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικοί παραγωγοί σε συνάρτηση με τη συρρίκνωση των προοπτικών της ελαιοκαλλιέργειας και την κατακρήμνιση του εισοδήματος από αυτήν στην περιοχή, αλλά και η τεκμηριωμένη και παγιωμένη πια αδυναμία του ΕΑΣ να συνδράμει τους καλλιεργητές, που από μέρος της λύσης του προβλήματος αποτελεί πια την κορωνίδα των προβλημάτων στο χώρο, αναγκάζουν τους θεσμικούς και τους αιρετούς του νομού να ασχοληθούν με το όλο ζήτημα.
Το γεγονός ότι ούτε φέτος ο Συνεταιρισμός ανακοίνωσε τιμές αγοράς του προϊόντος ωθώντας τους παραγωγούς να πωλούν τον καρπό τους σε ιδιώτες αλλά και η αδυναμία εν γένει του ΕΑΣ να προσφέρει λύσεις στα βαθιά αδιέξοδα της ελαιοκομίας στην Παρνασσίδα συνιστά την αφορμή -μεταξύ πολλών άλλων αιτιών- που ο σύμβουλος Φωκίδας Χρήστος Δούρος θα θέσει το ζήτημα στην προσεχή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου.
Από το μικροσκόπιο του Αντιπροέδρου της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στην περιφερειακή αντιπροσωπεία δεν έχουν ξεφύγει τα όσα έχουν διαδραματισθεί στην τελευταία γενική συνέλευση και τα όσα «παρατράγουδα» έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα συνολικότερα, καθώς και ο αναβρασμός που επκρατεί στις τάξεις των παραγωγών για την συνολική υπολειτουργία του Συνεταιρισμού, γνώση την οποία έχουν επιβεβαιώσει και οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής μιλώντας με τον περιφερειακό σύμβουλο.
Κοινός τόπος της ενημέρωσης από πλευράς παραγωγών προς τον Χρ. Δούρο είναι η εξαιρετικά οξεία κριτική για τα τεκταινόμενα και την κατάσταση που σοβεί στον ΕΑΣ και η ζημία που υφίστανται οι καλλιεργητές από την μη λειτουργία για 2η ελαιοκομική περίοδο του Συνεταιρισμού. Παράλληλα, ο Χρ. Δούρος, Γεωπόνος κατά την επιστημονική ιδιότητα και εφοριακός κατά την επαγγελματική, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που θα παράσχει στο περιφερειακό συμβούλιο και στην αρωγή που θα ζητήσει για την εξέταση του ζητήματος από την περιφερειακή Αρχή και τον επικεφαλής της, Φάνη Σπανό, θα αναφερθεί και στις αμφιβολίες που έχει σχηματίσει για τα πόσο συμβατή με το συνεταιριστικό νόμο είναι ο τρόπος διοίκησης του ΕΑΣ, με βάση την εικόνα που έχει αποκρυσταλλώσει, καθώς ασχολείται αφανώς και αθόρυβα εδώ και αρκετό καιρό με το όλο ζήτημα, ύστερα από τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου αλλά και από την δια ζώσης ενημέρωση που έχει λάβει από καλλιεργητές και συνεταιριζόμενους.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της περιοχής, μία παραγωγική δομή κοινής ωφέλειας φτάνει σε ένα τέτοιο πολύ καλό επίπεδο. Το γηροκομείο της Ιτέας, η μόνη υπάρχουσα δομή που πάει καλά δεν είναι αυτό που θα φέρει ανάπτυξη. Το ερώτημα είναι τι δεν πάει καλά; Έχουν φάει λεφτά; Γιατί αν αυτο που δεν πάει καλά είναι γενικό και αόριστο, τότε έχουμε παραπομπή σε άλλο πρόβλημα. Όταν βγάζει κάποιος μομφή για μία τέτοια δομή δημόσια, είναι υποχρεωμένος να έχει απευθυνθεί πρώτα στον ύποπτο κακής διαχείρισης κλπ και μαζί με την δημόσια μομφή να ενημερώνει και τι ακριβώς τον ρώτησε και τι απάντησε ή αν δεν απάντησε. Η διαχρονική "κατάρα" της περιοχής είναι πως για δεκαετίες, ότι καλό πάει να γίνει, ότι ενέχει τον κίνδυνο να πάει τον τόπο μπροστά, κάποιου κάτι να του φταίει , αρχίζει η λάσπη και η συκοφαντία για κάτι γενικό και αόριστο μέχρι να το γκρεμίσουν και να αποκαρδιώσουν τους πρωταγωνιστές. Και βέβαια για όσους έχουν στοιχειώδη παιδεία και αντίληψη, κατάρες δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο συμφέροντα που όταν θίγονται χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να προστατευτούν. Και όταν τα συμφέροντα είναι βρώμικα, βρώμικα και συγκεκαλυμμένα είναι τα μέσα που χρησιμοποιούν. Το μόνο αδιαμφισβήτητο είναι ότι ο τόπος αυτός έχει καταγεγραμμένα συμφέροντα που θίγονται σοβαρά αν πάει μπροστά ο τόπος, έχουν καταγραφεί επανειλημμένα περιπτώσεις υπονόμευσης προσπαθειών να γίνει κάτι καλό για τον τόπο, και πάντα από πίσω είναι τα ίδια πρόσωπα, η ίδια συμμορία. Είναι όλα και όλοι γνωστοί πλέον. Την συνέχεια και ποιος παίζει ποιό ρόλο θα τα δούμε προσεχώς.

Ανώνυμος είπε...

Ας αρχίσουμε με το πως λειτουργεί ο συνεταιρισμός και ποιοι είναι οι συνετεριζομενοι καθώς και τι προσφέρει στους ελεοπαραγωγους του νόμου....