Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Ερντογάν: "Θα εξετάσουμε τις κινήσεις Μητσοτάκη - Όλες μας οι δυνάμεις είναι στην ανατολική Μεσόγειο"

Τ. Ερντογάν"Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές. Θα δούμε τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τι εξελίξεις θα υπάρξουν" δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα έστειλε μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε πως αναμένει τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Υπεραμύνθηκε εκ νέου των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας μάλιστα πως "η φασαρία που γίνεται δεν μας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα".
"Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές. Θα δούμε τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τι εξελίξεις θα υπάρξουν με την Ελλάδα. Σε επίπεδο συνομιλιών χρησιμοποιήσαμε ωραίους χαρακτηρισμούς ο ένας για τον άλλον. Ελπίζω πως μπορούμε να φέρουμε σε καλύτερο σημείο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν μείνει πιστός στις εκφράσεις του, τις  τηρήσει  και κάνει τα απαραίτητα βήματα", ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
"Θα γίνουν οι συναντήσεις (και θα δούμε) στη νέα εποχή, τι ζητάει η Ελλάδα από εμάς, τι ζητάμε εμείς από την Ελλάδα. Οι επιτροπές μας θα το εξετάσουν και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα" συνέχισε.
Για τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο είπε: "Το Yavuz και το Barbaros είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Εμείς προχωράμε στα βήματα μας με όλες τις δυνάμεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας μας. Εκεί πετούν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Αρα η φασαρία που γίνεται δεν μας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα".

"Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αντιπαρέλθει τις πιθανές κυρώσεις"

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ακόμη ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ έχει την εξουσία να άρει τις ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 κι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να βρει «κάποιον συμβιβασμό» στην όλη διαμάχη, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.
«Αγοράζοντας τους S-400 δεν προετοιμαζόμαστε για πόλεμο. Προσπαθούμε να εγγυηθούμε την ειρήνη και την εθνική ασφάλειά μας» διαβεβαίωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Haberturk.
Επιμένοντας στο γεγονός ότι αυτή η αγορά δεν ήταν μια «επιλογή αλλά μια υποχρέωση» αναφορικά με την εθνική ασφάλεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι είναι πιθανό να συνομιλήσει σύντομα με τον Αμερικανό ομόλογό του, σύμφωνα με τις δηλώσεις που αναπαρήγαγαν τουρκικά ΜΜΕ που συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους.
«Η συμφωνία για τους S-400 είναι αυτή τη στιγμή η σημαντικότερη συμφωνία στην ιστορία μας» υπογράμμισε ο Ερντογάν, όπως έγραψε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.

Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε σημαντική μείωση των επιτοκίων

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ακόμη ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk σήμερα, μία εβδομάδα αφότου ο Τούρκος ηγέτης αντικατέστησε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Ο Ερντογάν επισήμανε ότι η Τουρκία στοχεύει να μειώσει τον πληθωρισμό από άνω του 15% σε μονοψήφιο αριθμό έως το τέλος του έτους και επίσης έχει συγκεκριμένο στόχο για τα επιτόκια το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με το Haberturk.
«Έχουμε έναν συγκεκριμένο στόχο στα επιτόκια έως το τέλος του έτους. Θα τον επιτύχουμε επίσης» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Θα τα μειώσουμε με σοβαρό τρόπο. Μόλις μειωθούν, θα δείτε τον πληθωρισμό να μειώνεται σημαντικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: