Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

ΝΔ: Εκστρατεία α λα αμερικανικά



Χωρίς πανηγυρισμούς, αλλά με τον αέρα που του έδωσε το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, φαίνεται να πορεύεται προς τις κάλπες της 7ης Ιουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε ό,τι αφορά το ηγετικό προφίλ του επενδύει στην ενότητα, ενώ το κυβερνητικό του στίγμα είναι περισσότερο προσανατολισμένο στην οικονομία και την ανάπτυξη. 

«Ισχυρή ανάπτυξη, αυτοδύναμη Ελλάδα» είναι άλλωστε το βασικό σύνθημα της Ν.Δ., ενώ ενδεικτική είναι η δέσμευση του Μητσοτάκη για «ξεπάγωμα» της επένδυσης στο Ελληνικό την πρώτη εβδομάδα μετά την εγκατάστασή του στο Μαξίμου. Όπως δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ., εντός των πρώτων επτά ημερών της νέας διακυβέρνησης θα υπογραφούν οι δυο υπουργικές αποφάσεις που λείπουν για να ξεκινήσει το έργο. 

Σύμφωνα μάλιστα με το «γαλάζιο» επιτελείο, η δέσμευση αυτή του προέδρου της Ν.Δ. αποτελεί ένα παράδειγμα του άμεσου και αποφασιστικού τρόπου με τον οποίο θα λειτουργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την απελευθέρωση των επενδύσεων. 
Σε μια προεκλογική εκστρατεία που είναι περισσότερο… εμπνευσμένη από τα αμερικανικά πολιτικά ήθη, παρά από τα ελληνικά των μπαλκονιών και των μεγάλων συγκεντρώσεων, ο Μητσοτάκης μέχρι τις κάλπες προγραμματίζει να ταξιδέψει σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις με στόχο να έρθει σε επαφή απευθείας με πολίτες και με στοχευμένες ομάδες, ώστε να μπορέσει, σύμφωνα με την Πειραιώς, να εξειδικεύσει το πρόγραμμά του. 
Η πολυπόθητη αυτοδυναμία
Και, ταυτόχρονα, να καταστήσει απολύτως σαφές στους ψηφοφόρους ότι βασικός στόχος της Ν.Δ. και του ίδιου για τις εκλογές δεν είναι άλλος παρά η αυτοδυναμία. «H πολιτική αλλαγή θα ολοκληρωθεί μόνο εάν το βράδυ της 7ης Ιουλίου μου δώσετε μια ισχυρή εντολή για να μπορέσω να αλλάξω την Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης από την Αρχαία Ολυμπία, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Ηλεία και την Αχαΐα. 

«Ισχυρή ανάπτυξη, αυτοδύναμη Ελλάδα: αυτό είναι το σύνθημα με το οποίο θα πάμε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και δεν το διαλέξαμε τυχαία. Το διαλέξαμε διότι αν δεν έχουμε ισχυρή ανάπτυξη δεν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πολλές καλές θέσεις εργασίας» ανέφερε ο Μητσοτάκης, τονίζοντας τη σημασία που έχει το να δοθεί μέσα από τις εκλογές ξεκάθαρη στήριξη προς τη Ν.Δ. προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει απρόσκοπτα, όπως είπε, το σχέδιό της για χαμηλότερους φόρους και εισφορές, νέες καλά αμειβόμενες δουλειές και ασφάλεια για τους πολίτες. 
Από τις επαφές του με τους πολίτες ο Μητσοτάκης κάνει και μια καταγραφή των προβλημάτων της καθημερινότητας, καθώς μέσα στους κυβερνητικούς στόχους της Ν.Δ. είναι και ένα κράτος που θα λύνει προβλήματα και θα είναι φιλικό προς τον πολίτη. Αντιπαραβάλλοντας με αυτό τον τρόπο τις θέσεις της Ν.Δ. σχετικά με το κράτος με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίον ο Μητσοτάκης κατηγορεί για κρατισμό, γραφειοκρατία και χαμηλή αποτελεσματικότητα. 

Συνολικά τα στελέχη της Ν.Δ. ακολουθούν τακτική χαμηλών τόνων και έμφασης στα, όπως τα αποκαλούν οι ίδιοι, πραγματικά προβλήματα, αποφεύγοντας να απαντούν στις προκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγορεί τους «γαλάζιους» για πρόγραμμα ΔΝΤ, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα. 
Κυριάκος ο… σαρωτής 
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κω και τη συνάντησή του με επιχειρηματίες ο Μητσοτάκης αρνήθηκε να σχολιάσει την απαίτηση ντόπιου επιχειρηματία για επταήμερη εργασία «εδώ και τώρα», περιοριζόμενος στο να πει ότι ο ίδιος θα παίξει τον ρόλο… σαρωτή όσον αφορά στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στη χώρα. 
«Θα το πετύχουμε σαρώνοντας τα εμπόδια που ταλαιπωρούν σήμερα τον κάθε επιχειρηματία – είτε είναι μεγάλος είτε είναι μικρός –, ο οποίος θέλει να επιχειρήσει στον τόπο του, για να μπορέσουν οι επιχειρηματίες και πάλι να δημιουργήσουν πολλές καλές νέες θέσεις εργασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, αν και η προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ., ενισχυμένη μάλιστα από το εντυπωσιακά καλό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, επικεντρώνεται στον «γαλάζιο» προγραμματικό λόγο, αποφεύγοντας τις αντιπαραθέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες περιορίζονται μόνο σε κριτική για το κυβερνητικό έργο, δεν λείπουν και οι σκληρές κόντρες. 
Σε ιδιαίτερα σκληρό ύφος κινήθηκε η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ν.Δ. για τις εξελίξεις στο θέμα της Novartis. «Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι στην υπόθεση της Novartis στήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια πρωτοφανής σκευωρία στην οποία μετείχαν κορυφαία στελέχη της» ανέφερε η Πειραιώς, τονίζοντας πως «η Ν.Δ. θεωρεί αυτονόητο ότι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της και η αλήθεια θα λάμψει σε κάθε της λεπτομέρεια». 
«Όποια αποσπάσματα επιθυμούν»
Με αφορμή τη διήμερη περιοδεία του Μητσοτάκη στα Δωδεκάνησα η Ν.Δ. κάνει λόγο για fake news του ΣΥΡΙΖΑ περί επταήμερης εργασίας. «Ενοχλημένη η κ. Αχτσιόγλου που καταρρίφθηκαν τα fake news της, αξίωσε εκ των υστέρων απ’ όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς να αναμεταδώσουν το ψεύτικο μονταρισμένο βίντεο του Μαξίμου, στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται τάχα να απαντά σε επιχειρηματία για το συγκεκριμένο θέμα, κάτι που δεν συνέβη ποτέ» τόνισε η Ν.Δ. 

Στην ανακοίνωσή της η Πειραιώς μάλιστα αναφέρει πως «υπερθεματίζουμε του αιτήματος της κ. Αχτσιόγλου. Καλούμε και εμείς τα τηλεοπτικά κανάλια να προβάλουν όποια αποσπάσματα επιθυμούν από την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη στη συνάντησή του με τους παραγωγικούς φορείς της Κω. Διότι έτσι, όλοι πια θα καταλάβουν τις μεθόδους με τις οποίες η απερχόμενη κυβέρνηση εξακολουθεί να κατασκευάζει fake news, αδυνατώντας να συνειδητοποιήσει το μήνυμα που της έστειλαν οι πολίτες στις πρόσφατες εκλογές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: