Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Η Ε.Ε. αναζητεί μέτρα κατά της Τουρκίας


 Έτοιμη να εξετάσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας βρίσκεται η Ε.Ε. αντιδρώντας στις πρόσφατες γεωτρήσεις που γίνονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε επίπεδο ηγετών στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Και ενώ μέχρι χθες αναμενόταν μία μάλλον χλιαρή αντίδραση από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που εξελίχθηκε στο Λουξεμβούργο, οι τόνοι εναντίον της Αγκυρας ανέβηκαν κατακόρυφα, καθώς οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν να ζητήσουν από «την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων να καταθέσουν προτάσεις για κατάλληλα μέτρα εναντίον της Τουρκίας χωρίς καθυστέρηση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία «να δείξει αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, και να μείνει μακριά από τέτοιες ενέργειες», προστίθεται στην ανακοίνωση. Τέτοιες κινήσεις «απομακρύνουν περαιτέρω την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ενωση και εγείρουν το ενδεχόμενο κυρώσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν μετά τη λήξη της Συνόδου.
Τοποθέτηση Χριστοδουλίδη
Σημαντικό ρόλο στην κλιμάκωση της ευρωπαϊκής αντίδρασης έπαιξε η ιδιαίτερα «παθιασμένη» –όπως την περιέγραφαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι– τοποθέτηση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου. Ο ίδιος χωρίς να το πει καθαρά υπονόησε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχει σαφής διατύπωση εναντίον των πρόσφατων απειλητικών ενεργειών της Τουρκίας, η Κύπρος ήταν έτοιμη να μπλοκάρει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου που αφορούσαν τη διεύρυνση της Ε.Ε. και απαιτούσαν ομοφωνία. Και ενώ δεν διευκρινίζεται ποια θα είναι τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία καλούν οι υπουργοί της Ε.Ε. την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων να προτείνουν, πολλοί αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να είναι συγκεκριμένες κυρώσεις κατά φυσικών προσώπων και εταιρειών που σχετίζονται με τις γεωτρήσεις.
Για να καταλήξουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην επιλογή της σκλήρυνσης της στάσης τους έναντι της Αγκυρας σημαντικό ρόλο έπαιξε, εκτός από την τοποθέτηση της Κύπρου, και η Γερμανία η οποία πίεζε να μπει στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης μία φράση που θα ζητούσε να εξεταστούν άλλοι τρόποι συνεργασίας με την Τουρκία.
Βασικά το Βερολίνο εννοούσε να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα και να βρεθεί μία διαφορετική φόρμουλα συνεργασίας με τη γειτονική χώρα. Και παρόλο που το Βερολίνο είχε στο πλευρό του το Παρίσι σε αυτήν την τοποθέτηση, κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό από μια σειρά κρατών-μελών που ήταν πολύ πιο προσεκτικά στην αντιμετώπισή τους, τονίζοντας ότι η «πόρτα της Τουρκίας στην Ε.Ε. πρέπει να παραμείνει ανοιχτή». Συγκεκριμένα, η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία αλλά και κάποιες ανατολικές χώρες όπως η Τσεχία και η Πολωνία ήταν υπέρ μιας πιο μετριοπαθούς στάσης ως προς την Τουρκία.
«Παράνομες ενέργειες»
Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ο Γιοχάνες Χαν σημείωσε πως παρατείνεται η de facto αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι και προσέθεσε πως οι κινήσεις της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ διαδραμάτισαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των εταίρων. Τέτοιες «παράνομες ενέργειες», είπε ο κ. Χαν, επηρεάζουν αρνητικά ολόκληρο το εύρος των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Αγκυρα.
Το Συμβούλιο δεσμεύεται να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Η συζήτηση επί των ενεργειών της Τουρκίας θα συνεχιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου το θέμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: