Ένα Δωριέας επιχειρηματίας, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, εδώ και οκτώ χρόνια εν μέσω κρίσης, δημιούργησε την εταιρεία παραγωγής ντομάτας Wonderplant, και έχει καταφέρει να αποτελεί την ανερχόμενη δύναμη στο χώρο της υδροπονικής τομάτας με στόχο να καλύψει στα επόμενα χρόνια ένα μεγάλο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης.
Η εταιρεία Wonderplant, που λειτούργησε για πρώτη φορά στα τέλη του 2011 στη Δράμα είναι δημιούργημα του Δωριέα επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου (Chipita AE), και άλλων τεσσάρων επιχειρηματιών, του Σταύρου Νένδου (Select Αρτοσκευάσματα), Αχιλλέα Φώλια (Goodys), Μιχάλη Αραμπατζή (Ελληνική Ζύμη) και Θέμη Μακρή.
Η αρχική επένδυση ξεπέρασε τα 24 εκατ. ευρώ, ενώ το συγκρότημα καλύπτει 120.000 τ.μ. στεγασμένου χώρου σε έκταση συνολικής επιφάνειας 400 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει και δύο τεχνητές λίμνες έκτασης 10.000 τ.μ. που συγκεντρώνουν το βρόχινο νερό, αξιοποιώντας το στην υδροπονική καλλιέργεια.
Είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί στον τομέα της γεωργίας και έχει ως στόχο στην εξοικονόμηση 50 εκατ. ετησίως για την εθνική οικονομία από την υποκατάσταση του 30% των εισαγωγών.
Η Wonderplant διαθέτει ιδιόκτητο τυποποιητήριο και συσκευαστήριο ενώ στην έκταση των 400 στρεμμάτων που αναπτύσσεται, περιλαμβάνονται και δύο τεχνητές λίμνες στις οποίες συγκεντρώνεται το βρόχινο νερό ώστε να αξιοποιείται στην υδροπονική καλλιέργεια.
Το 2018 η εταιρεία ολοκλήρωσε την εγκατάσταση ενός ακόμη θερμοκηπίου τομάτας 40 στρεμμάτων, αυξάνοντας έτσι σημαντικά την παραγωγική της δυναμικότητα.
Το 2017 οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 17,673 εκατ. ευρώ έναντι 16,588 εκατ. ευρώ το 2016 παρουσιάζοντας αύξηση 6,54%.
Να σημειωθεί ότι φήμες που κυκλοφόρησαν πριν από μερικούς μήνες στην αγορά έκαναν λόγο για πρόταση εξαγοράς του εργοστασίου της ιστορικής ντοματοποιϊας Κύκνος, στα Σαβάλια Ηλείας από τον Σπ. Θεοδωρόπουλο, κάτι που ωστόσο διαψεύσθηκε.
Ντομάτες… Πολωνίας!
Σημειώνεται ότι το 2018 η Ελλάδα ξόδεψε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για να εισάγει περίπου 30.000 τόνους ντομάτας από διάφορες χώρες: από την Πολωνία, την Αλβανία και την Βουλγαρία, μέχρι τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ιταλία. Το 2016 εισήγαγε ντομάτες 12.000 τόνων κα το 2017 18.000 τόνους ενώ το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών είναι σταθερά ελλειμματικό.
Πρόκειται για άλλο ένα ελληνικό παράδοξο καθώς παρά τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες στη χώρα μας και το γεγονός ότι τα εισαγόμενα προϊόντα επιβαρύνονται με μεταφορικό κόστος, ωστόσο η τιμή της εισαγόμενης ντομάτας είναι πολύ πιο χαμηλή.
O Mr. Chipita, όπως ονομάζουν στους επιχειρηματικούς κύκλους τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο έχει στηλιτεύσει δημόσια το γεγονός ότι στη χώρα μας το 1/3 της κατανάλωσης ντομάτας είναι εισαγόμενο (250.000 τόνοι από τους 750.000 που καταναλώνονται ετησίως),
Γι ΄αυτό και προωθεί σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ένα φιλόδοξο πλάνο, δημιουργίας 4 έως 5 αντίστοιχων υδροπονικών μονάδων των 200 στρ. καθεμιά, σε συγκεκριμένες περιοχές της Bόρειας Eλλάδας. Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση της οποίας, εκτός από ίδια κεφάλαια, εξετάζεται η ένταξη τόσο στο «πακέτο Γιούνκερ», -έχει υποβληθεί σχετική πρόταση-,όσο και στο νέο αναπτυξιακό νόμο.
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος που με την Chipita έμαθε την Ευρώπη να τρώει κρουασάν, κατάγεται από το Διχώρι Δωρίδας. Είναι οικονομολόγος απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ και ξεκίνησε τις δραστηριότητές του σε ηλικία 23 ετών από την Recor, μία οικογενειακή επιχείρηση γλυκισμάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων.
1 σχόλιο:
Ντομάτες παράγουμε όσες θέλουμε και με ευκολότερο τρόπο. Οταν τσιμπάν οι τιμές φέρνουν και απο Μαρόκο και απο Τουρκία και απο Πολωνία και απο όπου αλλού βρούνε.
Δημοσίευση σχολίου