Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Ιδιωτικοποιήσεις και τουρισμός προσελκύουν ισραηλινά κεφάλαια

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από το Ισραήλ για επιχειρηματικούς κλάδους στην Ελλάδα καταγράφει το εκεί Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής Πρεσβείας στην ετήσια έκθεσή του. 
Σήμερα οι κυριότερες ισραηλινές επενδύσεις στην Ελλάδα καταγράφονται στους τομείς της ψυχαγωγίας (καζίνο, ξενοδοχεία), των ασφαλιστικών υπηρεσιών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όπως επισημαίνει η έκθεση, με βάση τα αιτήματα ισραηλινών εταιρειών στο Γραφείο ΟΕΥ, τομείς ενδιαφέροντος για επενδύσεις είναι το περιβάλλον (διαχείριση και επεξεργασία υγρών και στερεών αποβλήτων), η ενέργεια, ο τουρισμός (κατασκευή ή εξαγορά τουριστικών μονάδων, τομέας εστίασης/ψυχαγωγίας), η αγορά ακινήτων, η πληροφορική και υψηλή τεχνολογία, αλλά και η διαστημική -  αμυντική βιομηχανία.
Προοπτικές
Όπως αναφέρεται, υπάρχουν αξιόλογα περιθώρια για προσέλκυση ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα, σε τομείς όπως:
- οι αποκρατικοποιήσεις και οι συμφωνίες σύμπραξης ιδιωτικού-δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) για ανάπτυξη υποδομών, αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου
- η δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης (ιδίως στα νησιά) και οι τεχνολογίες "CleanTech” (επεξεργασία βιομηχανικών λυμάτων, καθαρισμός ύδατος, διαχείριση στερεών αποβλήτων, ανακύκλωση)
-η μεταφορά μεσαίας δυναμικότητας μεταποιητικών μονάδων του Ισραήλ σε υπάρχουσες βιομηχανικές περιοχές (ζώνες) στην Ελλάδα, λόγω μειωμένου κόστους εργασίας. υψηλού επιπέδου εργατικού δυναμικού και δυνατοτήτων διεύρυνσης αγορών, μέσω της εγκατάστασής τους σε χώρα της ΕΕ και
-οι τουριστικές υποδομές (μαρίνες, ξενοδοχεία, ιατρικός τουρισμός)
Πάντως, η αξία των επενδύσεων του Ισραήλ στην Ελλάδα είναι της τάξης των μερικών δεκάδων εκατομμυρίων, ενώ, σε χαμηλά επίπεδα, περίπου σε 32 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται το ύψος των επενδεδυμένων ελληνικών κεφαλαίων στο Ισραήλ.
Χαμηλή φορολογία
Όπως αναφέρει η έκθεση, το φορολογικό σύστημα στηρίζεται στη φορολόγηση σε προσωπική βάση, σύμφωνα με το παγκόσμιο εισόδημα.  Οι ατομικοί συντελεστές φόρου εισοδήματος, το 2016, κυμαίνονται μεταξύ 10% -50% (προοδευτική κλίμακα φορολόγησης), τόσο για τους μισθωτούς, όσο και για τους αυτοαπασχολούμενους, προβλέπονται, όμως, μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για ορισμένες κατηγορίες παθητικού εισοδήματος (ενοικίαση ακινήτων, επιτόκια καταθέσεων κ.λπ), ενώ υφίστανται και κάποιες κατηγορίες φοροαπαλλαγών.
Όσον αφορά τις εταιρείες, όσες είναι εγγεγραμμένες στο Ισραήλ υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων (corporate tax).
Το τρέχον επίπεδο του φόρου εταιρειών με έδρα το Ισραήλ, ανέρχεται στo  25%. Ο συγκεκριμένος φορολογικός συντελεστής επιβάλλεται επί των αδιανέμητων κερδών της εταιρείας. Τα μερίσματα φορολογούνται μεταξύ 25-30%, ανάλογα με το ύψος των διανεμομένων κερδών. Βιομηχανικές και τεχνολογικές επιχειρήσεις φορολογούνται με 9%, εφόσον εδρεύουν στη Ζώνη Α (παραμεθόριες περιοχές) και 16% στις υπόλοιπες.
Η φοροαπαλλαγή αυτή ή η έκπτωση φόρου, χορηγείται, κυρίως, σε ορισμένες βιομηχανικές επιχειρήσεις που ορίζονται ως "εγκεκριμένες επιχειρήσεις". Με τον νέο διετή προϋπολογισμό το 2017 η φορολογία των επιχειρήσεων μειώνεται κατά μια μονάδα και ανέρχεται στο 24%, ενώ το 2018 προβλέπεται περαιτέρω μείωση στο 23%.
Τα μερίσματα που πληρώνονται σε ισραηλινές εταιρείες που προκύπτουν από τα έσοδα που παράγονται στο Ισραήλ είναι αφορολόγητα (0%). Μερίσματα από έσοδα που παράγονται ή που αποκτώνται  από το εξωτερικό υπόκεινται σε φόρο 25%. 
Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) μειώθηκε, πρόσφατα, και διαμορφώνεται στο 17%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: