Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Ο θρίαμβος του Διόνυσου στους Δελφούς!!!





ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ
Ευριπίδη ΤΡΩΑΔΕΣ
Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Τερζόπουλος
Προχθές, Παρασκευή 6 Ιουλίου και χθες , Σάββατο 7 Ιουλίου
Ο θρίαμβος του Διόνυσου στους Δελφούς!!!
Φωτό: Johanna Weber
Οργάνωση : ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ
Με την υποστήριξη: ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ
Σε συνεργασία με την ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ
……………………………………………………………….
ANCIENT THEATRE OF DELPHI
Euripides’ THE TROJAN WOMEN
Directed by Theodoros Terzopoulos
Friday, July 6 and Saturday July 7.
The triumph of Dionysos in Delphi!!!
Photo: Johanna Weber
Organised by: EUROPEAN CULTURAL CENTRE OF DELPHI
Powered by: ONASSIS CULTURE
IN COOPERATION WITH THE EPHORATE OF ANTIQUITIES OF PHOKIS

Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών / European Cultural Centre of Delphi



Οι Τρωάδες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θ. Τερζόπουλου ήταν ισως η σημαντικότερη στιγμή για τους Δελφούς τα τελευταία δέκα χρόνια εφόσον συνδύασε αρμονικά το μεγαλειο του μνημείου με το ήθος του αρχαίου λόγου που εξυψώνει πάνω από όλα τον άνθρωπο με τις αρετές και τις αδυναμίες του...Το βάρος ωστόσο, ήταν δυσανάλογα μεγάλο για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος, το ελαχιστο προσωπικό της οποίας εργάστηκε σκληρά εκτός ωραρίου για πανω απο 15 ημέρες. Το Ευχαριστώ είναι μάλλον ελάχιστο...μακάρι το πρόσημο της παράστασης να είναι ανάλογο αυτής της μεγάλης προσπάθειας μιας χουφτας εργατών του ελληνικού δημοσίου...

Nansy Psalti

ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΣΤΕΡΑ;
Μετά το άνοιγμα του αρχαίου θεάτρου των Δελφών για την άρτια παράσταση των Τρωάδων του κορυφαίου Θεόδωρου Τερζόπουλου πόσες δεκαετίες θα ξαναχρειαστούν για να απολαύσει το κοινό και η τέχνη το αρχαίο δράμα σε έναν απο τους κορυφαίους τόπους πολιτισμού στην Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο;
Οι θεατές έφυγαν εκστασιασμένοι, οι ηθοποιοί εμπνευσμένοι και οι πολιτικοί που παρακολούθησαν το διήμερο των παραστάσεων – θα ήθελα- προβληματισμένοι.
Γιατί πάνω απ' όλα θεωρώ πως είναι πολιτική η απόφαση για την ξανά-λειτουργία του αρχαίου θεάτρου Δελφών μετά απο δεκαετίες και όταν με το καλό ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Οπως πολιτική- κυβερνητική απόφαση ήταν και η τωρινή κατ' εξαίρεση παραχώρηση του θεάτρου για δύο μόνο ημέρες και για περιορισμένο αριθμό θεατών.
Και θα πρέπει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες το αρχαίο θέατρο των Δελφών να δίνεται για λίγες επιλεγμένες παραστάσεις κάθε καλοκαίρι και με περιορισμούς έστω στον αριθμό των θεατών ανεξάρτητα αν συμπράττουν σε αυτό μεγάλοι οργανισμοί, όπως στην παρούσα περίσταση το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και το ίδρυμα Ωνάση, ή όχι.
Η απήχηση των δύο πρόσφατων παραστάσεων υπήρξε παραπάνω απο συγκλονιστική, απο πριν ακόμα δοθούν, και σε πολλαπλά επίπεδα και θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να ενεργοποιηθούν και να εργασθούν-συνεργασθούν προς αυτόν τον σκοπό.









Δεν υπάρχουν σχόλια: