Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Tο Παιδικό Εργαστήρι «ΘεατροΠαιχνιδίσματα» Παρουσιάζει τη Κωμωδία του Μολιέρου ‘’Γιατρός με το Στανιό‘’ Σάββατο 21 Απριλίου 2018 Ώρα 20:00 Δημαρχείο Ιτέας



Tο Παιδικό Εργαστήρι
«ΘεατροΠαιχνιδίσματα»

Παρουσιάζει τη Κωμωδία του Μολιέρου
‘’Γιατρός με το Στανιό‘’
Σάββατο 21 Απριλίου 2018
Ώρα 20:00
Δημαρχείο Ιτέας

Λίγα λόγια για το έργο
Το έργο «Γιατρός με το στανιό» είναι μια σπαρταριστή κωμωδία εποχής, με αντικείμενό της τους γιατρούς που μέσα από τόσα θεατρικά έργα σατίρισε ο Μολιέρος, ο σημαντικότερος κωμωδιογράφος του 17ου αιώνα. Ο «Γιατρός με το στανιό» ανέβηκε για πρώτη φορά το 1666 στο θέατρο Παλέ Ρουαγιάλ και θριάμβευσε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποτελέσει εφεξής το έργο το πιο πολυανεβασμένο και πολυπαιγμένο από τον ίδιο το Μολιέρο, που ερμήνευε μάλιστα το ρόλο του Σγαναρέλου. Ο Μολιέρος στο «Γιατρό με το στανιό» χρησιμοποιεί βασικά στοιχεία της φάρσας και όλα τα μέσα που προκαλούν το γέλιο. Έχει πραγματική εμμονή στο θέμα αυτό, γιατί θεωρεί τους γιατρούς της εποχής του «τσαρλατάνους» που θέλουν μόνο να κερδίζουν χρήματα αντί να θεραπεύουν.

Για την υπόθεση ………..
Ο Σγαναρέλος, ένας ξυλοκόπος που αγαπάει το πιοτό και την τεμπελιά, μαλώνει με τη γυναίκα του τη Σταματίνα και καταλήγει να την ξυλοκοπήσει. Ο Μπομπάρδα και η Παπαρδέλα, οι υπηρέτριες του Μπατζοστόκου, ψάχνουν έναν γιατρό, να γιατρέψει τη νεαρή κυρία τους Ευανθία, κόρη του αφεντικού τους, που έχει χάσει τη μιλιά της. Η Σταματίνα για να εκδικηθεί τον άντρα της για το ξύλο που τρώει, παραπλανάει τις δύο υπηρέτριες, βεβαιώνοντάς τους, πως δήθεν ο Σγαναρέλος, είναι σπουδαίος γιατρός, αλλά δεν το παραδέχεται, παρά μόνο αν τον σπάσουν στο ξύλο. Αφού οι δύο υπηρέτριες ξυλοκόπησαν τον Σγαναρέλο, επιτέλους, παραδέχτηκε πως είναι γιατρός και αποφάσισε να επισκεφθεί την κοπέλα. Μαθαίνει από τον Ανδρέα, τον αγαπητικό της Ευανθίας, την πραγματική αιτία της αρρώστιας της. Παίζει στον πατέρα της, που εναντιώνεται στον έρωτά της, ένα παιχνίδι για να αποφύγει έναν ανεπιθύμητο γάμο με τον πλούσιο γαμπρό που της προορίζουν για σύζυγο. Με την εγγύηση μιας γερής αμοιβής, ο Σγαναρέλος εισέρχεται στο παιχνίδι των δύο νέων και γίνεται συνένοχός τους.

Παίζουν
Σγαναρέλος : Καραγιάννης Νικόλαος
Ζαμπέτα : Παππά Ευσταθία
Μπατζοστόκος : Πιλάλας Κωνσταντίνος
Γειτόνισσα/ Μαρτίνα : Πιλάλα Λουκιάννα
Σταματίνα : Κοκολόγου Νικολέτα
Ευανθία : Κουτσούκου Αννέζα
Λιλή : Παπαδρόσου Έλενα
Παπαρδέλα : Πλουμάκη Ιωάννα
Μπομπάρδα : Σκαρίμπα Σιμώνα
Τουρλουμπούκης : Κουτσογιαννόπουλος Ευθύμης
Κάθριν : Φαρέα Ιωάννα
Ανδρέας : Μουδιώτης Μιχάλης
Μαργκαρίτ : Τσιμίνου Θέη

Δεν υπάρχουν σχόλια: