Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί σπεύδουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού


Το Ταμείο Αυτοαπασχολούμενων κατάφερε να βεβαιώσει τα χρέη των οφειλετών μέχρι τα τέλη του 2016
Τουλάχιστον 150.000 αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες όπως γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί θα επισκεφθούν την πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών για να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους προς τον ΕΦΚΑ. 

Μετά από καθυστέρηση  αρκετών μηνών το Ταμείο Αυτοαπασχολούμενων κατάφερε να βεβαιώσει τα χρέη των οφειλετών μέχρι τα τέλη του 2016. 
Η βεβαίωση των οφειλών ήταν αναγκαία για να ανοίξει η πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και πλέον δέχεται αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους προς ρύθμιση. 

Τα συνολικά χρέη προς τον ΕΦΚΑ ανέρχονται σε 25 δισ. ευρώ  εκ των οποίων τα 12 δισ. ευρώ προέρχονται από τους ελεύθερους επαγγελματίες

Τα  χρέη των γιατρών, των δικηγόρων και των μηχανικών κυμαίνονται από 3 έως 6 δισ. ευρώ καθώς η διαδικασία ρύθμισης στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού θεωρεί την ένταξη του ενδιαφερόμενου που εμφανίζει χρέη από 20.000  έως 50.000  ευρώ στον ΕΦΚΑ. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας στις αρχές Μαΐου θα ενταχθούν στην πλατφόρμα και οι αγρότες με οφειλές προς τον ΟΓΑ, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της καταγραφής των οφειλών από τους αγρότες. 

Να σημειωθεί ότι τα χρέη προς την εφορία έχουν αντιμετωπισθεί για τους γιατρούς δικηγόρους και μηχανικούς για ποσά από 20.000 έως 50.000  ευρώ  σε 120 δόσεις. 

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους επιστήμονες τους δίνει την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν από κοινού τις οφειλές  προς τον ΕΦΚΑ και την Εφορία.  

Η προοπτική είναι ο οφειλέτης με βάση το εισόδημα του να μπορεί να αποπληρώνει τις παλιές οφειλές και να του μένει διαθέσιμο εισόδημα να πληρώνει τις τρέχουσες εισφορές και φόρους. 

Οι οφειλές θα ρυθμισθούν σε 120  δόσεις. 

Τα πρόστιμα θα κουρευτούν κατά 85% και οι προσαυξήσεις κατά 95%. 

Πάντως  για τα χρέη  που έχουν  δημιουργηθεί μετά το 2016 είναι ένας ακόμη «πονοκέφαλος» για τους αυτοαπασχολούμενους. 

Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών αναμένεται  να  παραμείνει για ένα χρόνο ανοικτή δηλαδή και μετά το 2018 έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα  υπερχρέωσης των πολιτών έναντι του ΕΦΚΑ και της Εφορίας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: