Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Ερώτηση στη Βουλή για την απαγόρευση αλιείας από βιντζότρατες από τον Βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ. Θεόδωρο Φορτσάκη

       Image result for βιντζότρατες


  Ασπασία Μανδρέκα
      τ. Βουλευτής Φωκίδας
Εθν. Αντιστάσεως 20 - Άμφισσα
                                                                                                  Άμφισσα 13 Νοεμβρίου 2017.
 
Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Θέμα: Απαγόρευση αλιείας από βιντζότρατες με συρόμενα εργαλεία που διενεργείται εις βάρος των παράκτιων αλιέων και με καταστροφικές συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Σε συνάντηση που είχα με ντόπιους παράκτιους αλιείς, οι οποίοι συμμετείχαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις για την κατάργηση της αλιείας με βιντζότρατες ακόμη και με απεργία πείνας έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συζητήθηκε το θέμα της αλιείας από βιντζότρατες στις ελληνικές θάλασσες γενικότερα, αλλά και στον Κορυνθιακό Κόλπο.
Διευκρινίζεται ότι, ενώ το θέμα, από πρώτη άποψη, μοιάζει εξειδικευμένο και ότι αφορά μόνο στους επαγγελματίες αλιείς, η αλήθεια είναι ότι μάς αφορά όλους άμεσα και είναι ζωτικής σημασίας. Και αυτό διότι οι βιντζότρατες, που αποτελούν μηχανότρατες που αλιεύουν με συρόμενα εργαλεία, επιφέρουν μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Ο τρόπος, δε, που αλιεύουν είναι ασύμβατος με τις αρχές της βιώσιμης αλιείας και τη διατήρηση των ιχθυαποθεμάτων, δεδομένου ότι αυτές λειτουργούν σαρωτικά, αφού συλλαμβάνουν το σύνολο των θαλάσσιων οργανισμών μέχρι και τον βυθό, καταστρέφοντας τα πολύτιμα για την αναπαραγωγή τους λιβάδια Ποσειδωνίας και πετώντας περίπου το 80% της ψαριάς πίσω στη θάλασσα ως άχρηστο.
Πρέπει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι η αλίευση με τις τράτες αυτές είναι ενάντια στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία αλλά και στη Νομολογία του ΣτΕ.
Παρολαυτά, και ενώ η χώρα μας κινδυνεύει με επιβολή από την Ε.Ε νέων σχετικών προστίμων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, επέτρεψε με απόφασή του την αλίευση σε 185, (από σύνολο 267), ελληνικές βιντζότρατες, που είναι σκάφη βιομηχανικής αλιείας, εις βάρος των 16.000 παράκτιων ψαράδων και των 35.000 και πλέον οικογενειών που εξαρτώνται από την αλιεία, αλλά και εις βάρος του θαλάσσιου οικοσυστήματος, με πρόσχημα … τους «ερευνητικούς σκοπούς».
Επιθυμώντας το θέμα να έρθει σε γνώση του συνόλου της Ελληνικής Βουλής και αφού συλλέξαμε σχετικό υλικό και στοιχεία, απευθυνθήκαμε στον Βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ, κ. Θεόδωρο Φορτσάκη, ο οποίος, με περίσσια διάθεση να συνδράμει στην προώθηση του θέματος, κατέθεσε την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 1092/10-11-2017 Κοινοβουλευτική Ερώτηση, η οποία έχει ως εξής:


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ
Βουλευτής Επικρατείας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ερώτηση  προς
τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κύριο Ευάγγελο Αποστόλου


Θέμα: Απαγόρευση διενέργειας αλιείας με βιντζότρατες

                                                                                                   Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2017

Η αλιεία με βιντζότρατες, που έχει απαγορευτεί σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, είναι καταστροφική για το περιβάλλον, καθώς τα συγκεκριμένα αλιευτικά σκάφη επιφέρουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα, που αντιτίθενται στις αρχές της βιώσιμης αλιείας και τη διατήρηση των ιχθυοαποθεμάτων.

Η αλιεία με βιντζότρατες, που επιτράπηκε με την απόφαση με αριθμό 7317/142567 της 18-12-2015 του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρίου Βαγγέλη Αποστόλου σε 185 σκάφη στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχέδιο Αλιείας με βιντζότρατα για ερευνητικούς σκοπούς», βλάπτει τη θαλάσσια ζωή, αλλά και τους αλιείς της παράκτιας αλιείας.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, «η ένταξη του αλιευτικού στόλου της βιντζότρατας σε ένα σχέδιο αλιείας για ερευνητικούς σκοπούς έχει ως στόχο να διερευνηθεί η βιωσιμότητα της αλιείας του παραδοσιακού εργαλείου καθώς και οι επιπτώσεις του στα αποθέματα».

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις των αλιέων της παράκτιας αλιείας, όπως αυτή του Σωματείου Ψαράδων Νεάπολης Λακωνίας, που κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωσή της.

Η δοκιμαστική αλιεία, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, επρόκειτο να έχει  διάρκεια από 18 Δεκεμβρίου 2015 έως και 25 Φεβρουαρίου 2016. Ωστόσο, η  αλιεία με βιντζότρατες δεν έχει μέχρι σήμερα γενικά απαγορευτεί. Προβλέφθηκε μόνο μια δίμηνη απαγόρευση αλιείας με συρόμενα εργαλεία σε τμήμα του Σαρωνικού με την ΥΑ 268/11467 της 31-1-2017 του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η προσωρινή και γεωγραφικά περιορισμένη αυτή απαγόρευση, ωστόσο, δεν αρκεί για να άρει τις καταστροφικές για τον βυθό συνέπειες της αλιείας με βιντζότρατες.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στο ακόλουθα ερωτήματα:

1)         Ποια είναι τα ευρήματα που προέκυψαν από το πρόγραμμα «Σχέδιο Αλιείας με βιντζότρατα για ερευνητικούς σκοπούς»;
2)         Πρόκειται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προβεί σε γενική και μόνιμη  απαγόρευση της αλιείας με βιντζότρατες; Και, αν ναι,  πότε;

Ο ερωτών Βουλευτής
Θεόδωρος Π. Φορτσάκης

Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και στο μέλλον θα ξέρετε τι να κάνετε αλλά και να αποφεύγετε σε ανάλογα προβλήματα. Αυτό που δεν κατανοώ σαν σκεπτόμενος πολίτης είναι η επιλεκτική εφαρμογή των νόμων -κανόνων -διατάξεων της Ε.Ε . Δηλαδή , θέματα μείωσης μισθών ,συντάξεων , εφαρμογής capital controls η κυβέρνηση τα υιοθετεί , ενώ θέματα οικολογίας και επιβίωσης τού οικοσυστήματος τα αντιπαρέρχεται , πληρώνοντας μάλιστα , εκ των υστέρων , μεγάλα πρόστιμα τα οποία επωμίζονται ΟΛΟΙ οι Έλληνες για χάρη κάποιων συντεχνιών , στην περίπτωση δε εδώ , των185 βιντζότρατων.
Ασπασία...το δίκαννο !!

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ" ΣΚΑΦΗ....ΤΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ ΡΕ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΣΑΣΤΕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΞΕΨΑΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΟΥΤΑΚΙΑ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ???
ΑΣΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ...ΘΑ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΔΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΙΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΨΑΡΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ ΤΩΝ "ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ" ΤΟΥΣ..
ΑΣΠΑΣΙΑ ...ΤΟ LAPTOP..

Ανώνυμος είπε...

ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΓΙΝΕ ΕΛΕΝΧΟΣ ΓΙΑ ΤΣ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΛΙΕΥΕΙ Η ΤΡΑΤΑ.ΑΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΞΕΣΚΙΣΕΙ.ΑΝ ΔΕΙΣ ΔΕ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΨΗ ΣΚΕΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ.ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΑΥΤΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΓΡΙ ΓΡΙ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΠΑΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΛΑΣΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ....ΘΥΜΑΣΤΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΠΕΡΙΣΙ ΠΟΣΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΕΠΙΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΚΡΙΣΣΑΙΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ ΠΝΙΓΗΚΑΜΕ ΣΤΗΣ ΤΣΟΥΧΤΡΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ..

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΓΡΙ ΓΡΙ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΠΑΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΛΑΣΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ....ΘΥΜΑΣΤΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΠΕΡΙΣΙ ΠΟΣΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΕΠΙΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΚΡΙΣΣΑΙΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ ΠΝΙΓΗΚΑΜΕ ΣΤΗΣ ΤΣΟΥΧΤΡΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ..