Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Ιτέα : Ποιος «θάβει» την τουριστική προβολή της πόλης και γιατί ;

άρθρο αναγνώστη



Έπεσε στα χέρια μου ένα δίγλωσσο (Ελληνικά-Αγγλικά) αξιόλογο  άλμπουμ ,  προβολής του κορινθιακού κόλπου τόσον όσον αφορά στις πόλεις που  βρίσκονται  γύρω απ’ αυτόν , όσον και του φυσικού περιβάλλοντος που έχει αναπτυχθεί .

Οι αναφορές στην χλωρίδα και την υδάτινη πανίδα μετά από σχετική έρευνα ετών από ειδικούς επιστήμονες , έχουν ιδιαίτερη αξία.

Αναφορά γίνεται και σε ιστορικά γεγονότα , όπως της ναυμαχίας της Ναυπάκτου καθώς και των ολοκαυτωμάτων ,του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου ,Διστόμου και Καλαβρύτων.

Χαρακτηριστική όμως είναι η έλλειψη αναφοράς στην πόλη της Ιτέας - Κίρρας , της μεγαλύτερης παραθαλάσσιας πόλης του βόρειου Κορινθιακού , του λιμανιού των Δελφών , που υποδέχεται τον κύριο όγκο των κρουαζιερόπλοιων στον εν λόγω κόλπο.
Σε φωτογραφικό υλικό  υπάρχει μια μικρή μη αντιπροσωπευτική της πόλης φωτογραφία . Για δε την ιστορική ναυμαχία της Αγκάλης (όπου για πρώτη φορά στην ιστορία λαμβάνει μέρος ατμοκίνητο πολεμικό πλοίο : η «Καρτερία») δεν γίνεται απολύτως καμία μνεία.

Γεννάται εύλογα το ερώτημα , ποιος και γιατί θέλει να «θάψει» την πόλη ;

Ποιος έχει συμφέρον να αποκρύψει την ομορφιά της Ιτέας;

Για ποιο λόγο η Αναπτυξιακή Φωκική α.ε που βρίσκεται σε περίοπτη θέση των χορηγών της εξαίρετης κατά τ’ άλλα έκδοσης , δέχθηκε την υποβάθμιση του τουριστικού χαρακτήρα της πόλης;

Ευχαριστώ για την φιλοξενία , καλό σας μήνα.

εδπ

επισυνάπτω το σχετικό υλικό 




κάντε κλικ εδώ για το απόσπασμα από το άλμπουμ

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν το δούμε πιο ψύχραιμα, θα διαπιστώσουμε ότι δεν απέχει και πολύ αυτή η εικόνα από την πραγματικότητα.

Η Ιτέα (η Κίρρα δεν ανήκει στην Ιτέα για να λέμε "πόλη της Ιτέας-Κίρρας") δεν είναι τίποτα άλλο από μια παραλιακή βόλτα.

Ούτε καταστήματα έχουμε, ούτε παροχές, ούτε τίποτα! Διαμονή κι εστίαση για κλάμματα!

Φταίνε οι πολιτευτές των τελευταίων δεκαετιων που "μας έβαλαν" να τσακωνόμαστε με την Άμφισσα, όταν θα έπρεπε να "κοιτάμε" το Γαλαξίδι και τη Ναύπακτο!

Μέχρι και η Ερατεινή πιο τουριστική είναι από την Ιτέα!

Καλό θα ήταν να σταματήσουν οι λεονταρισμοί του στυλ "η μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Κορινθιακού" (που δεν είμαστε) και να κοιτάξουμε να αναπληρώσουμε τα χαμένα χρόνια!

Σκοπός δεν είναι να μας φέρουν τουρίστες, σκοπός είναι να μπορέσουμε να τους κρατήσουμε! Γιατί δεν μπορούμε!

Ανώνυμος είπε...

-Η Ιτέα και Κίρρα είναι ΕΝΙΑΙΟ παραλιακό μέτωπο , το οποίο κάποιοι επιμελώς φροντίζουν να αποκόπτουν. Μόνο ένας δρόμος ενώνει τους δύο οικισμούς που δύσκολα περπατιέται λόγω κυκλοφορίας οχημάτων και ανυπαρξίας μεγάλων πεζοδρομίων.
-Καταστήματα έχει αρκετά για το μέγεθος της περιοχής και η ποιότητα έχει βελτιωθεί πάρα πολύ.
-Δεν υπάρχει τσακωμός Ιτέας - Άμφισσας στο επίπεδο να θάβεται η Ιτέα
-Η πόλη είναι η μεγαλύτερη στο βόρειο τμήμα του κορινθιακού και έχει το μεγαλύτερο λιμάνι στον εν λόγω κόλπο.
-Οι λεονταρισμοί είναι θεμιτοί εφ όσον προέρχονται από ανιδιοτελείς ανθρώπους που ξέρουν να εκτιμούν την ομορφιά της πόλης που ζούνε.
-Για νάλθουν τουρίστες πρέπει η πόλη να χαρακτηρισθεί ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ . Και όταν η προοπτική ανάπτυξης γίνει αμιγώς τουριστική τότε και το μυαλό των τοπικών αρχόντων θάναι προσανατολισμένο στην συγκεκριμένη θέση.

Ανώνυμος είπε...

Εαν αγαπητοι μου εσεις ταξιδευοντας περνουσατε απο εναν τοπο που στην εισοδο του σας επνιγε μια μποχα εμετικη κ βλεπατε κατακοκκινησμενα βρωμερα ακρογιαλια,θα την επιλεγατε για την διαμονη σας...

Ανώνυμος είπε...

Ας ρωτησουμε και τους εκαστοτε δημαρχους και το Λιμενικο

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΝ ΟΡΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ?

1.Γιατι η εστιαση δεν εχει το επιπεδο μιας συγχρονης πολης? Δεν εχουνε μαγειρες στα μαγαζια να παρουσιασουν ενα συγχρονο πιατο καλομαγειρεμενο?
Χωρια που οι περισσοτεροι σερβιτοροι ειναι απο αγενεις εως ασχετοι....
2.Γιατι η πεζοδρομηση απο Μαρινα μεχρι Απολαυση ειναι σε εγκαταλειψη?
3.Γιατι δεν ανοιγουν πεζοδρομη Ιτεα-Κιρρα για να εχει καποιος να περπατησει παραλιακα?
4.Γιατι η παραλιακη ζωνη (πλην ορισμενων μαγαζιων που ενδιαφερονται μονοι τους) ειναι βρωμικη, με χαλασμενα κιοσκια, σπασμενα παγκακια, βρωμικες τεντες?

Ανώνυμος είπε...

1:43 έχεις δίκιο αλλά όχι σε όλα .Και σε αυτά που δεν έχεις δίκιο είναι προφανές πως σου διαφεύγουν κάποια πράγματα που σε κάνουν άδικο και χάνει εντελώς και το σύνολο της παρέμβασής σου.
Σήμερα 2016 οι σερβιτόροι δεν είναι καθόλου αγενείς έως άσχετοι. Αυτό θα ήταν πολύ σωστό να το έλεγες από το 1985 μέχρι και πριν δεκαπέντε χρόνια. Σχεδόν ζω στην Ιτέα από το 1975 με την χαρά να περνώ εκεί το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού και πολλές μέρες του χειμώνα, όχι μόνο Σαββατοκύριακα. Μετά την παρακμή του τουρισμού, όταν σταμάτησαν τα παχιά μεροκάματα και το καμάκι, όλα άλλαξαν και έγιναν όπως το περιγράφεις. Την δεκαετία του 90, με ρωτούσαν άνθρωποι που θα έκαναν στάση ή διανυκτέρευση στην Ιτέα πού να πάνε να φάνε και να πιούνε και δεν είχα που να τους στείλω χωρίς να φοβάμαι ότι θα εξευτελιστώ. Και οι Δελφοί είχαν τα ίδια χάλια χωρίς να λέω ότι ήξερα την εκεί αγορά το ίδιο καλά. Την τελευταία δεκαετία όμως χρόνο με το χρόνο η αγορά της Ιτέας έχει πιάσει πάρα πολύ καλό επίπεδο. Και χωρίς να είναι τουριστική περιοχή, μόνο με τις φιλότιμες προσπάθειες νέων και όχι μόνο καταστηματαρχών και το ποιά μαγαζιά στηρίζοει η τοπική κοινωνία. Πού δεν θα δεις και έναν δύο με μούτρα μέχρι το πάτωμα αν πάς τυχαία σε πέντε μαγαζιά; πού δεν θα φας και μάπα φαγητό αν δεν προσέξεις πού πάς; που αποκλείεται να προσπαθήσουν να σε τσιμπήσουν στο λογαριασμό αν κάθεσαι όπου νάνε με μόνο κριτήριο μία ταμπέλα ή την θέα; Επέτρεψε μου να σε διαβεβαιώσω ότι και στην Ρόδο και στην Σαντορίνη και στην Χαλκιδική υπάρχουν μέσα στα πολλά και τέτοια μαγαζιά. Με την θετική δυναμική που έχει σήμερα η Ιτέα, αν στηριχτεί στο ελάχιστο απο τους αρμόδιους η τουριστικότητά της θα πιάσει επίπεδο που θα ανεβάσει όλη την περιοχή. Σε παρακαλώ πολύ όμως, βγάλε την φόρα που έχεις από το παρελθόν και μην θίγεις πρόσωπα άδικα και απαράδεκτα. Κάλεσε φίλους σου που δεν έχουν ξανάρθει και βγείτε έξω για καφέ, τσίπουρο, φαγητό και ποτό στα δύο καλύτερα μαγαζιά από την κάθε κατηγορία και μετά ρώτα τους. Πάω σε πολλά μαγαζιά και φέτος κάθισα σε μαγαζιά με πολύ καλό επίπεδο και με σέρβιραν πολύ δυνατές παρουσίες νέων. Πολλά κορίτσια και αγόρια που χωρίς καμία εκπαίδευση έχουν αξιέπαινα πολύ ψηλό επίπεδο. Λίγο σημασία να δοθεί από κάποιο φορέα να αναβαθμιστεί το επάγγελμα εκεί που του αξίζει και θα βγουν όλοι κερδισμένοι.Ναι διακρίνεις κάποιες φορές ότι δεν πετάνε ψυχολογικά αλλά ξέρεις και τα λεφτά που πέρνουν και την φτώχια των καταστηματαρχών. Υπάρχει φτώχια και δυστυχώς το νιώθεις, αυτό δεν κρύβεται. Αντιτουριστικά μούτρα όμως και δυσάρεστη αίσθηση σε συγκεκριμένες μετρημένες περιπτώσεις. Ας προσέχουμε. Ας μην γινόμαστε από γινάτι μόνοι μας απαξιωτές και συκοφάντες αυτού που αγαπάμε.

Αθήνα του Κορινθιακού είπε...

Μεγαλύτερη πόλη της βόρειας ακτής του Κορινθιακού είναι η Ναύπακτος. Είναι απίστευτο ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην Ιτέα.

Σχολιαστή των 11:04μμ: Για νάλθουν τουρίστες πρέπει η πόλη να χαρακτηρισθεί ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ .

Θα έρθουνε τουρίστες εφόσον χαρακτηριστούμε τουριστική περιοχή; Είναι δυνατόν;

Άλλος σχολιαστής παραπάνω συνέκρινε με Σαντορίνη, Χαλκιδική. Συγκρίνεται η πόλη της Ιτέας, προσοχή όχι η περιοχή αλλά η πόλη της Ιτέας με τη Σαντορίνη ή της παραθαλάσσιες πόλεις της Χαλκιδικής; Η παραλιακή πρόσοψη της Ιτέας έχει 5όροφες πολυκατοικίες και είναι σαν προάστιο της Αθήνας.

Η Αράχωβα και το Γαλαξίδι έχουν φήμη και κόσμο γιατί κράτησαν δυο κανόνες. Όλα τα σπίτια με κεραμίδια, όλα τα σπίτια έως 2-3 ορόφους.