Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Οι πολίτες της Φωκίδας δεν είναι …μειωμένης αντίληψης.



Στο 2541/18-10-2016 φύλλο της εφημερίδας «Ώρα της Φωκίδας» δημοσιεύθηκαν τμήματα συνέντευξης του Βουλευτή Φωκίδας, κ. Κωστοπαναγιώτου, που παρεχώρησε στο ΑΥΓΗ Web tv, κατά τις μέρες διεξαγωγής του Συνεδρίου του Σύριζα.
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε με γενικότητες και αβάσιμους ισχυρισμούς στο θέμα της κλειστής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Άμφισσας, στον Αναπτυξιακό Νόμο σχετικά με τη Φωκίδα, στο Λιμενικό Ταμείο Δωρίδας, το έργο του δρόμου Θερμοπυλών - Αντιρρίου και στα Αντισταθμιστικά ωφελήματα από τη λίμνη του Μόρνου.
Λυπάμαι πολύ αλλά, από όσα ανέφερε ο Βουλευτής, δεν ισχύει τίποτα…
Το μόνο αληθές της συνέντευξής του αφορά στο Λιμενικό Ταμείο Δωρίδας, το οποίο πραγματικά υπήχθη στην αρμοδιότητα του Δήμου Δωρίδας και έχει έδρα τον Άγιο Νικόλαο.
Στη συγκεκριμένη παρέμβασή μου, θα σχολιάσω μόνο το ζήτημα του Αναπτυξιακού Νόμου σε ότι αφορά στη Φωκίδα, δεδομένου ότι οι δηλώσεις του κ. Κωστοπαναγιώτου έχουν δημιουργήσει τις τελευταίες μέρες τεράστια σύγχυση σε επαγγελματίες του Νομού μας που επιθυμούν να ενταχθούν στο καθεστώς που προβλέπεται από το Νόμο αυτό.
Είχε περιέλθει σε γνώση μου ότι από μήνες πριν ο Βουλευτής διέδιδε - δήλωνε προφορικά ότι τάχα με τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο οι επενδύσεις που αφορούν στη Φωκίδα θα επιδοτούνται κατά ποσοστό 100% (!!!) για το συνολικό κόστος - προϋπολογισμό κάθε μιας απ’ αυτές.
Τα ανωτέρω, δήλωσε, μάλιστα, στο Λιδωρίκι σε Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το Καλοκαίρι από το Δήμο Δωρίδας και το Σύλλογο Πενταγιωτών.
Στην προαναφερθείσα, πρόσφατη, συνέντευξη, παράλλαξε τους ισχυρισμούς του και επί λέξει δήλωσε ότι: «είναι διαθέσιμα 450 εκατ. ευρώ, ενώ για τη Φωκίδα και την Ευρυτανία η ενίσχυση θα είναι 100% για Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις λόγω ορεινότητας αλλά και υψηλής ανεργίας. Σε λίγες ημέρες που θα δημοσιευθεί ο Νόμος θα αποσταλεί σε όλες τις Κοινότητες για να μάθει ο κόσμος…»
Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ο Αναπτυξιακός Νόμος, δηλαδή ο Ν. 4399/2016 «περί θεσμικού πλαισίου για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Περιφερειακή και Οικονομική Ανάπτυξη της χώρας – Σύστασης Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλων διατάξεων», που ψηφίστηκε από τη Βουλή και δημοσιεύθηκε, ήδη, από τον περασμένο Ιούνιο, (!!!), δεν προβλέπει αυτά που ισχυρίζεται ο Βουλευτής.
Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος αποτελεί ένα θεσμικό πλαίσιο καθεστώτων ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων, τα οποία υποβάλλονται από μεμονωμένες επιχειρήσεις ή ομάδες επιχειρήσεων προς αξιολόγηση και έγκριση υπαγωγής στις διατάξεις του.
Πηγές χρηματοδότησης αποτελούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, (ΠΔΕ), το ΕΣΠΑ, τα δάνεια του Ελληνικού Δημοσίου από Τράπεζες του Εξωτερικού και η μόχλευση μέσω των Ταμείων Συμμετοχών.
Στο Νόμο αυτό διαλαμβάνονται και οι Εντάσεις Ενίσχυσης, (ποσοστά επιδότησης), που προβλέπονται από τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, (ΧΠΕ).
Ο Χάρτης αυτός για το χρονικό διάστημα μετά την 1η-1-2017 αναμένεται να είναι πιο ευνοϊκός και βρίσκεται ήδη σε διαδικασία έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για το ζήτημα, δε, του τρόπου σύνταξης των Χαρτών Περιφερειακής Ενίσχυσης είχα αναλυτικά αναφερθεί στην από 7-6-2016 Παρέμβασή μου που δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα.
Έτσι, τα ποσοστά ενίσχυσης που ορίζονται από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο για τις Επιχειρήσεις της Φωκίδας είναι για το χρονικό διάστημα από 1-1-2017 έως 31-12-2020:
α) για τις Μεγάλες Επιχειρήσεις 10%, β) για τις Μεσαίες Επιχειρήσεις 20%, και γ) για τις Μικρές Επιχειρήσεις 30%.
Αν, μάλιστα, εγκριθεί ο Νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων που βρίσκεται προς τελική έγκριση, (πράγμα που θεωρείται βέβαιο), τα ποσοστά αυτά θα διαμορφωθούν ευνοϊκότερα από ότι ανωτέρω για τις Επιχειρήσεις της Φωκίδας για το χρονικό διάστημα από 1-1-2017 έως 31-12-2020: α) για τις Μεγάλες Επιχειρήσεις 25%, β) για τις Μεσαίες Επιχειρήσεις 35% και γ) για τις Μικρές Επιχειρήσεις 45%.
Εύλογα, λοιπόν, τίθεται το ερώτημα από πού ακριβώς προκύπτει στον Βουλευτή Φωκίδας ότι οι Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις θα Ενισχυθούν σε ποσοστό 100% της επένδυσής τους οποιουδήποτε ύψους;;;
Ο ισχυρισμός του αυτός, που δεν αντέχει στη λογική, έρχεται και σε πλήρη αντίθεση με την καθιέρωση από τον Αναπτυξιακό Νόμο ειδικού Πλαφόν στο ύψος των Ενισχύσεων και συγκεκριμένα μέχρι 5 εκατ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο, μέχρι 10 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και μέχρι 20 εκατ. ευρώ ανά όμιλο επιχειρήσεων.
Το πλαφόν αυτό, που «ακυρώνει» τους ισχυρισμούς του Βουλευτή, αποτελεί καινοτομία του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου και τέθηκε με σκοπό να επιτευχθεί η διασπορά των ωφελουμένων από τις κρατικές επιχειρήσεις και να αποφευχθεί η ανισοβαρής συγκέντρωση κρατικών ενισχύσεων σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις – ομίλους, (όπως είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν).
Καταληκτικά, προτιμώ οι σχετικές δηλώσεις του Βουλευτή Φωκίδας να είναι προϊόν κακής ερμηνείας του ψηφισθέντος, και από τον ίδιο βέβαια, Αναπτυξιακού Νόμου, παρά να διακινεί αυτούς τους ισχυρισμούς προς πολιτικό εντυπωσιασμό των πολιτών της Φωκίδας, οι οποίοι θα πρέπει να ξέρουν όλοι ότι δεν είναι, σε καμία περίπτωση, …μειωμένης αντίληψης!

Άμφισσα, 20-10-2016,
Ασπασία Μανδρέκα,
τ. Βουλευτής Φωκίδας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΣΧΟΛΙΟ-ΑΠΟΨΗ ΠΡΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ.

Οι πολίτες της Φωκίδας συμπεριφέρονται σαν να είναι μειωμένης αντίληψης αν λάβουμε υπ’ όψη ότι η Φωκίδα είναι από τους πλουσιότερους Νομούς της Ελλάδας όσον αφορά την φύση, τα πολιτιστικά μνημεία, τα προσόντα για αγροτική παραγωγή, τα προσόντα για τουριστική δραστηριότητα, αλλά είναι και ήταν ο πιο φτωχός Νομός ακόμη και την περίοδο που όλη η Ελλάδα έτρωγε με χρυσά κουτάλια. Με το μέλλον της Φωκίδας να είναι η χειρότερη εκδοχή που θα μπορούσε να υπάρξει για υπανάπτυκτη χώρα αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά.
Μιλάμε για τους πολίτες της Φωκίδας που
αν δεν ξυπνήσουν αμεσότατα ακόμα και βαρώντας σφαλιάρες ο ένας στον άλλον αν δεν γίνεται αλλιώς ,
αν δεν αρπάξουν από τα μούτρα όλους αυτούς που τους εκμεταλλεύονται σαν να είναι μειωμένης αντίληψης
όλους αυτούς που στο παρελθόν έκαναν ότι χειρότερο ήταν δυνατόν για τον τόπο αυτό,
αν δεν αρπάξουν από τα μούτρα αυτούς που σήμερα τολμούν ακόμα να μιλάνε αποδεικνύοντας ότι τους πολίτες τους έχουν σαν μειωμένης αντίληψης ,
αυτούς που για να γεμίζουν τις δικές τους τσέπες ξεπούλησαν χθες κάθε προοπτική του τόπου φτάνοντάς τον στο αναμφισβήτητο άθλιο σήμερα,
τους δοκιμασμένους του αρνητικού ή στην καλύτερη μηδενικού έργου,
οι πολίτες της Φωκίδας αν δεν ανακτήσουν της αξιοπρέπειά τους κάνοντας όλους αυτούς που στο παρελθόν τους αντιμετώπισαν σαν ηλίθια αρνιά να ντρέπονται να κυκλοφορήσουν στον δρόμο εάν δεν έχει προηγηθεί ένα συγνώμη και μία παραίτηση ειλικρινούς μετάνοιας,

τότε οι πολίτες της Φωκίδας θα είναι μειωμένης αντίληψης,

τους αξίζει η πείνα και η εξαθλίωση του σήμερα και τα ακόμη χειρότερα που ακολουθούν στον ίδιο δρόμο.

Ανώνυμος είπε...

Αν κρινουμε απο το χαλι μας μαλλον λαθος κανει! Οι δημαρχοι δε.......χειροτεροι απο τους ψηφοφορους!