Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Aρχαιολογικός θησαυρός έρχεται στο φως μετά από εξάρθρωση γιγαντιαίου κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας

Εντυπωσιασμένες οι αρχές από τον αρχαιολογικό πακτωλό που κρυβόταν σε αποθήκη στη νοτιοδυτική Ελλάδα



Στόχος των αστυνομικών αρχών ήταν η εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας που έχουν δραστηριοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Ωστόσο, και πάλι και παρά τη διάρκειας 14 μηνών συντονισμένη έρευνα εναντίον των αρχαιοκάπηλων, δεν είχε γίνει αντιληπτό το μέγεθος του αρχαιολογικού θησαυρού, με τον οποίο θα βρίσκονταν αντιμέτωπες οι αρχές. 

Η έφοδος σε αποθήκη κάπου στη Νότια Ελλάδα έφερε στο φως πάνω από 2000 ευρήματα, τα περισσότερα από αυτά νομίσματα του 6ου αιώνα π.Χ. Για την ακρίβεια, ο λόγος γίνεται για 2024 νομίσματα, 126 διαφόρων ειδών αρχαιότητες με σπουδαιότερο ένα μαρμάρινο Κυκλαδικό ειδώλιο από τον 3ο αιώνα π.Χ, χρυσά κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από χρυσό, ένα χάλκινο ομοίωμα ζώου, ένα αγγείο από γυαλί, 5 βυζαντινές εικόνες, καθώς και δύο μεσαιωνικά αγάλματα - ενός άνδρα πολεμιστή και μίας γυναίκας. Αυτά τα δύο σημαντικά ευρήματα εντοπίστηκαν κρυμμένα στη Νεμέα.    

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομική διεύθυνση Πατρών και τον επικεφαλής της 14μηνης έρευνας, Χαράλαμπο Σφέτσο ήδη έχουν συλληφθεί 26 από τα μέλη του κυκλώματος, στο οποίο συνολικά συμμετείχαν άλλα 50 άτομα με γνωριμίες και υψηλές διασυνδέσεις σε όλη την Ευρώπη και με ιδιαίτερο σύστημα εργασίας. 

Οι αρχαιοκάπηλοι δρούσαν πάντοτε νύχτα, έσκαβαν κοντά σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και είχαν αξιοποιήσει τα τεχνολογικά μέσα προς όφελος τους και προκειμένου να εντοπίζουν με ακρίβεια σημεία που θα είχαν να τους προσφέρουν πλούσια λεία. Αντιστοίχως οργανωμένα δρούσε το σκέλος του κυκλώματος που προωθούσε τις αρχαιότητες σε πλούσιους συλλέκτες είτε μέσω δημοπρασιών είτε με διακανονισμένες πωλήσεις. Από τις ελληνικές αρχές δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα τα ονόματα των οίκων δημοπρασιών που συνεργάζονταν τα μέλη του κυκλώματος, όμως υπάρχουν στοιχεία από τις online επαφές τους.    

Κατά τον επικεφαλής των ερευνών, μέλη του κυκλώματος συνομιλούσαν απευθείας με διοργανωτές δημοπρασιών και εκτιμητές έργων τέχνης και αρχαιοτήτων στην Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στο σημείο όπου έκανε έφοδο η αστυνομία βρέθηκε αναλυτικός κατάλογος, το πελατολόγιο για την ακρίβεια, για το ποιο αντικείμενο είχε κανονιστεί να πωληθεί σε ποιόν και σε ποια τιμή.   

Όσο για τη χρονική έκταση της δράσης τους; Αυτή φαίνεται να ξεκινά πριν από περίπου 10 χρόνια και η "βεντάλια" των ερευνών των αρχαιοκάπηλων για "σωστά σημεία" δράσης να ανοίγει σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και σε σημεία υψηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε όλη την Ευρώπη.    










Δεν υπάρχουν σχόλια: