Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Στόχος οι 35 εκατ. τουρίστες και τα 20 δισ. σε έσοδα για το 2021

Στόχος οι 35 εκατ. τουρίστες και τα 20 δισ. σε έσοδα για το 2021
Νέους, σημαντικά υψηλότερους στόχους για την επόμενη πενταετία θέτει ο ελληνικός τουρισμός, με βάση τουλάχιστον τον ανανεωμένο Οδικό Χάρτη, ο οποίος παρουσιάστηκε χθες κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), όπου τονίσθηκε η σημασία του τουρισμού ως μοχλού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον ανανεωμένο Οδικό Χάρτη, ο οποίος εκπονήθηκε από την PwC - REMaCO, μέχρι το 2021 οι αφίξεις τουριστών θα φθάσουν στα 35 εκατ. και τα έσοδα στα 20 δισ. ευρώ, ενώ οι άμεσες θέσεις απασχόλησης θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο.
Όμως, όπως αναφέρθηκε στη σχετική παρουσίαση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων 6,5 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το ποσό αυτό αφορά νέες επενδύσεις και όχι ανακαινίσεις ξενοδοχείων και δημοσίων υποδομών, για τις οποίες θα χρειασθεί ανάλογο ποσό. Συνολικά, όπως επισήμανε στη δική του ομιλία, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, απαιτούνται επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ ετησίως προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Επιπλέον, θα απαιτηθούν 105 χιλ. επιπλέον νέες κλίνες 5 αστέρων την επόμενη πενταετία, είτε με τη δημιουργία νέων είτε με την αναβάθμιση υπαρχόντων μονάδων. Σημειωτέον αν οι στόχοι αυτοί επιτευχθούν, τότε ο τουρισμός θα φθάσει να εισφέρει το 2021, άμεσα και έμμεσα, 43 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας.
Στην ομιλία του ο κ. Ανδρεάδης αναφέρθηκε στα πάγια αιτήματα του κλάδου για μείωση της φορολογίας, παροχή επενδυτικών κινήτρων και σταθερότητα. Επισήμανε ακόμη ότι «οι στόχοι της πρώτης μελέτης δεν επιτεύχθηκαν όλοι. Ξεπεράσαμε τον στόχο αφίξεων σχεδόν πέντε χρόνια νωρίτερα, όμως δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε τις απαιτούμενες επενδύσεις, ώστε να δημιουργήσουμε νέες, υψηλού επιπέδου υποδομές και να ανανεώσουμε τις υπάρχουσες. Δεν καταφέραμε επίσης να επιτύχουμε τον στόχο των εσόδων και αυτό γιατί η συνεχής μάχη των τουριστικών επιχειρήσεων να προσελκύσουν μερίδιο από άλλες αγορές, η αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά των τουριστών, η μείωση της μέσης παραμονής και διάφοροι άλλοι λόγοι, μας κράτησαν μακριά από τον στόχο».
Μοχλός ανάπτυξης 
Ο τουρισμός, πάντως, θεωρείται ως ο κλάδος που θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι είναι κατεύθυνση στρατηγικού χαρακτήρα για τα επόμενα χρόνια η αξιοποίηση του τουρισμού ως μοχλού για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. «Καθιστώντας τον τουρισμό μοχλό ανάταξης και ανασυγκρότησης της ευρύτερης οικονομίας, ενισχύοντας τους δεσμούς και τις διακλαδικές σχέσεις του τουρισμού με την υπόλοιπη οικονομία, πρώτον, βοηθούμε τη συνολικότερη οικονομική ανάπτυξη, δεύτερον, ενισχύουμε την εσωτερική βιωσιμότητα και τις αντοχές της ίδιας της τουριστικής οικονομίας», σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.
Από την πλευρά του, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτίμησε μία αλματώδη ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα την επόμενη δεκαετία, προβλέποντας πως το 2026 η συμβολή του τουριστικού τομέα στην ελληνική οικονομία θα ανέρχεται στο 22% του ΑΕΠ, ενώ η άμεση και έμμεση απασχόληση στον τουρισμό θα αντιπροσωπεύει το 28% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας.
Ο κ. Σχοινάς υποστήριξε πάντως πως απαιτούνται σημαντικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια και τόνισε πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη ύπαρξης ενός επιτελικού στρατηγείου για τον τουρισμό, που θα λαμβάνει άμεσα αποφάσεις για θέματα που τον επηρεάζουν αλλά αποτελούν αρμοδιότητα άλλων υπουργείων και κρατικών δομών εκτός αυτού του τουρισμού.
Επενδύσεις 
Στο θέμα των επενδύσεων στον ελληνικό τουρισμό αναφέρθηκε και ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, γενικός διευθυντής του τομέα τραπεζικής επιχειρήσεων και επενδυτικής τραπεζικής του ομίλου Eurobank, στο πλαίσιο των εργασιών του 15ου συνεδρίου του ΣΕΤΕ, ο οποίος έκανε λόγο για αναστροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, επεσήμανε πως το 2015 είχε κατατεθεί μόλις μία επενδυτική πρόταση για χρηματοδότηση το 2015, αλλά το 2016 η εικόνα είναι πολύ διαφορετική με την Eurobank να έχει εκταμιεύσει ήδη 200 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση 5 επενδυτικών σχεδίων, ενώ προβλέπεται η εκταμίευση άλλων 250 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους για τη χρηματοδότηση επιπλέον έξι επενδυτικών σχεδίων. Για το 2017, προβλέπεται ότι η Eurobank θα χρηματοδοτήσει 7 επενδυτικά σχέδια, των οποίων ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός θα ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Βασιλείου ανέφερε πως η τράπεζα εκκινεί ήδη τις διαδικασίες να αποκτήσει άμεσα τον έλεγχο 6 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, για τις οποίες δεν απέδωσαν καρπούς οι προσπάθειες αναχρηματοδότησης των υποχρεώσεών τους. Οι συνολικές υποχρεώσεις των εν λόγω έξι επιχειρήσεων ανέρχονται, όπως ανέφερε, σε 120 εκατ. ευρώ.
Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: