Μπορεί ένα από τα βασικότερα ζητούμενα των ημερών να είναι η διατήρηση της εργασιακής θέσης και του μισθού του καθενός μας, ωστόσο για ορισμένες κατηγορίες συνανθρώπων μας, η παρουσία τους… στην εργασία τους αποτελεί καθημερινό θρίλερ και για την σωματική τους ακεραιότητα και για την ψυχολογική τους κατάσταση. Σε αυτή την κατηγορία φαίνεται να βρίσκονται...
Μπορεί ένα από τα βασικότερα ζητούμενα των ημερών να είναι η διατήρηση της εργασιακής θέσης και του μισθού του καθενός μας, ωστόσο για ορισμένες κατηγορίες συνανθρώπων μας, η παρουσία τους… στην εργασία τους αποτελεί καθημερινό θρίλερ και για την σωματική τους ακεραιότητα και για την ψυχολογική τους κατάσταση.
Σε αυτή την κατηγορία φαίνεται να βρίσκονται και οι 250 και πλέον εργαζόμενοι της εταιρείας Μεταλλεία Kerneos γνωστής με το όνομα «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε.» στο μεταλλείο βωξίτη στη Φωκίδα.
Τα προβλήματά τους φαίνεται να ξεκινούν ουσιαστικά εδώ και περίπου 1,5 χρόνο, από τότε δηλαδή (Φεβρουάριος 2015) που έγινε η μετάβαση με την πώληση των δραστηριοτήτων στον κλάδο του βωξίτη της S&B στη γαλλική πολυεθνική εταιρεία Kerneos, μητρική της ΕΛΜΙΝ.
Συγκεκριμένα, στις 20 Φεβρουαρίου η Γαλλική Kerneos, η οποία έχει και το 54% της ΕΛΜΙΝ (Ιωάννης Βαρδινογιάννης – Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος) ανακοίνωσε την εξαγορά του 100% των μετοχών της «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες (Φωκίδα) – (Οδυσσέας Κυριακόπουλος)».
Οπως δηλώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η κατάσταση χειροτέρευσε δραματικά με την ελάττωση των μέτρων ασφαλείας και τη συστηματική καταπάτηση βασικών τους δικαιωμάτων.
Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι εμείς ακούγαμε ΕΛΜΙΝ και ξέραμε ότι είναι συνώνυμη με «φρικτά και απαράδεκτα ατυχήματα», τα οποία φαίνεται να έκαναν «απόβαση» και στις δικές τους στοές μαζί και τους νέους εργαζόμενους που έχουν «εκπαιδευτεί» σε μία περίεργη ανεκτικότητα απέναντι στις παρανοϊκές απαιτήσεις των εργοδοτών.
Αυτά ανάμεσα σε πολλά άλλα συζητούσαν πολύ έντονα οι εκπρόσωποι του Σωματείο εργαζομένων με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τους αρμόδιους αξιωματούχους. Οι ίδιοι άλλωστε που έχουν οδηγηθεί σε πολλές μετωπικές συγκρούσεις με την εργοδοσία τον τελευταίο χρόνο.
Το σωματείο προβαίνει σε συνεχείς ενημερώσεις και καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές, την ώρα που η διοίκηση πιστεύει ότι «οι έλεγχοι είναι θεμιτοί, οι πολλοί έλεγχοι όχι».
Τον περασμένο Μάιο, η Επιθεώρηση Μεταλλείων, έπειτα από αίτημα του σωματείου πραγματοποίησε έλεγχο και διαπίστωσε πως δεν είχε αδειοδοτηθεί στοά.
Από τη διοίκηση της εταιρείας προσπαθούσαν πριν από τον έλεγχο να καθησυχάσουν τους εργαζομένους του σωματείου, λέγοντας ότι είχαν κατατεθεί τα απαιτούμενα έγγραφα.
Οι εργαζόμενοι επέμειναν να αμφισβητούν την ενημέρωση της διοίκησης και μετά τον έλεγχο ενημερώθηκαν από την Επιθεώρηση Μεταλλείων ότι χαρτιά κατατέθηκαν δύο ημέρες μετά την επίσκεψη της Επιθεώρησης.
Σύμφωνα με το σωματείο, η εκδικητική απάντηση της διοίκησης ήταν να υποχρεωθούν σε άδεια όλοι οι εργαζόμενοι των υπογείων και στη συνέχεια να σχηματιστούν γκρουπ που εναλλάσσονται με 10ήμερες υποχρεωτικές άδειες. Μέτρο που εφαρμόζεται πολύ συχνά εκτός βέβαια και από τις απολύσεις που έχουν φτάσει στις περίπου 50 μέσα σε 1,5 χρόνο!
Από τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με το σωματείο, δεν τηρείται κανένα. Στις στοές, όπως λένε, αυτή τη στιγμή τα βασικά μέτρα ασφαλείας που δεν τηρούνται είναι ο εξαερισμός, το ξεσκάρωμα της στοάς (ό,τι είναι ετοιμόρροπο να αφαιρεθεί) και η κοχλίωση της οροφής (βίδες που την κρατούν σταθερή).
Παράλληλα, η μεταφορά των εκρηκτικών γίνεται με… αγροτικά τζιπάκια δεκαετιών, στα οποία δεν υπάρχει ούτε καν μόνωση, με αποτέλεσμα «στην παραμικρή διαρροή ρεύματος να υπάρχει κίνδυνος να τιναχτούν όλα στον αέρα».
Αυτά τα θέματα έχουν γνωστοποιηθεί και στην Επιθεώρηση Μεταλλείων, η οποία εκτός από συστάσεις συμμόρφωσης, έχει επιβάλει και υψηλά πρόστιμα για παραβίαση του Κώδικα Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών, αλλά και στην τοπική κοινωνία.
Οι εργαζόμενοι άλλωστε έχοντας πάντα συμπαραστάτης τους τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φωκίδας Ηλία Κωστοπαναγιώτου, την περασμένη εβδομάδα συνάντησαν τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, παρουσία στελεχών της Επιθεώρησης Μεταλλείων.
Ο κ. Σκουρλέτης έκανε απολύτως σαφές ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αποκλίσεων από όσα ορίζει ο νόμος για τη λειτουργία των μεταλλείων και την ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτά» και δεσμεύθηκε ότι θα καλέσει σε συνάντηση τη διοίκηση της εταιρείας.
Παράλληλα, την περασμένη Δευτέρα 11 Ιουλίου τους δέχθηκε ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης σε μία τριμερή συνάντηση που είχε στο υπουργείο με τον κ. Λυμπέρη Πολυχρονόπουλο και τους νομικούς συμβούλους, εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γιάννη Τασιούλα με την ιδιότητα του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, αλλά και τον ίδιο τον βουλευτή κ. Κωστοπαναγιώτου.
“Ζωή και αξιοπρέπεια είναι έννοιες αδιαπραγμάτευτες”
Ο κ. Κωστοπαναγιώτου, περιγράφοντας στο “inthecity.gr” το κλίμα της συνάντησης, μίλησε για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, αλλά και για καταπάτηση κάθε αξιοπρέπειας. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο σφάλμα και πιο απαράδεκτη συμπεριφορά εκμετάλλευσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, οι εργοδοσίες εκμεταλλευόμενες τη θέση στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας, να αναγκάζουν τους εργαζόμενους υπό το φόβο της ανεργίας να λυγίσουν και να γονατίσουν. Σημειώστε ότι η ζωή και η αξιοπρέπεια είναι έννοιες αδιαπραγμάτευτες», υπογράμμισε με έμφαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της στενής επαφής που έχει ο κ. Κωστοπαναγιώτου με το θέμα και την επιτόπια παρουσία στους χώρους εργασίας, δεν δέχθηκε καν να συνομιλήσει προσωπικά με τον κ. Πολυχρονόπουλο πριν από τη συνάντηση με τον κ. Νεφελούδη. Ο τελευταίος ακούγοντας και τις δύο πλευρές επέπληξε την πλευρά της εργοδοσίας για προσπάθεια ανάμιξης με επικίνδυνο τρόπο, όπως είπε, στα θέματα του σωματείου.
Μάλιστα οι εργαζόμενοι μας είπαν ότι η διοίκηση, βλέποντας το σωματείο ενεργό, επιχείρησε κατ’ ομολογία του εκπροσώπου της στη συνάντηση με τον Ανδρέα Νεφελούδη να αλλάξει τους συσχετισμούς, ενσωματώνοντας τους εργαζομένους της ΕΛΜΙΝ.
«Στην ΕΛΜΙΝ δεν υπήρχε ούτε σωματείο και ξαφνικά, έπειτα από γενική συνέλευση υπό τον έλεγχο της διοίκησης, εμφανίστηκε ένας πάκος αιτήσεων εγγραφής στο σωματείο μας, οι οποίες δεν ήταν συμπληρωμένες καν στη δική μας φόρμα», λέει το σωματείο.
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Νεφελούδης προχώρησε σε συστάσεις προς την εταιρεία να σταματήσει να παρεμβαίνει στο σωματείο, χαρακτηρίζοντας αυτή την πρακτική «επικίνδυνη», ενώ τόνισε ότι λύση για αρκετά προβλήματα θα αποτελούσε η υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης από τους εργαζομένους, καθώς το τωρινό καθεστώς με τις ατομικές συμβάσεις και τις σημαντικές μισθολογικές διαφορές δημιουργεί ανισορροπία.
Ενα άλλο παράδειγμα των εργαζομένων εντυπωσίασε αρνητικά τους παρευρισκόμενους στην συνάντηση: «Οταν ένας εργαζόμενος γλιτώνει το θανατηφόρο ατύχημα στο “παρά πέντε”, η διοίκηση αμέσως μετά τον αναγκάζει να δηλώσει στο νοσοκομείο ότι τραυμαστίστηκε με δικό του φταίξιμο και όχι επειδή δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας. Κατόπιν τον περιφέρουν από στοά σε στοά για να υποβιβάσουν το γεγονός, με τον εργαζόμενο να υποχρεώνεται να λέει ότι είναι μία χαρά»…
Οι εργαζόμενοι που πρωτοστατούν απέναντι στις πρακτικές της εταιρείας, ξεκαθάρισαν ότι δεν θέλουν να κλείσει το μεταλλείο όπως τους καταγγέλλει η διοίκηση, αλλά να λειτουργήσει με ασφάλεια και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους. Οπως το να μην καταστρατηγούνται οι αργίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τελευταία Καθαρά Δευτέρα (14/3/2016) οπότε η διοίκηση ανάγκασε τους εργαζομένους να υπογράψουν για τη μέρα αυτή άδεια, η οποία αφαιρείται από τις μέρες της κανονικής τους άδειας, σύμφωνα με το υπόμνημα που κατέθεσε το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας στο υπουργείο Εργασίας.
Η διοίκηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμμορφώνεται με τη νομοθεσία, αντιθέτως απειλεί ότι δεν μπορεί να αντέξει τα πρόστιμα και θα κλείσει.
Το ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανό, αφού η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει άδειες για εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων, ακριβώς λόγω αυτής της πολιτικής που ακολουθεί.
Επίσης, στα τέλη Μαΐου ανακοίνωσε στους εργαζομένους υποχρεωτικές άδειες, καθώς η Επιθεώρηση Μεταλλείων έκλεισε στοά όπου πραγματοποιούνταν εργασίες χωρίς να έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες.
Βέβαια στη συγκέντρωση εργαζομένων που προέβη η εργοδοσία την Τετάρτη 13 Ιουλίου, δύο ημέρες μετά την τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, ο κ. Πολυχρονόπουλος ανακοίνωσε ότι η εταιρεία δεν έχει σκοπό να κλείσει το μεταλλείο, αντιθέτως θα επεκταθεί και με την αγορά και άλλων μεταλλείων. Και ακόμη, ότι στο όνομα της επέκτασης και ανάπτυξης θα κάνει αλλαγές στο ανθρώπινο δυναμικό, γι’ αυτό και απολύει κάποιους που του είναι ασύμφοροι, όπως είπε, προκειμένου να προσλάβει άλλους. Οι εξαγγελίες βέβαια, σύμφωνα με το σωματείο, έρχονται ως απάντηση στις συστάσεις από τους αρμοδίους, αλλά δεν δείχνουν και τη διάθεση που χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία του μεταλλείου.
Οι εργαζόμένοι άλλωστε ζητούν: «Να σεβαστεί η εργοδοσία την απόφαση της τριμερούς και να σταματήσει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά του Σωματείου. Να σταματήσουν οι αργίες, οι αναγκαστικές άδειες, οι εκβιαστικές αλλαγές πόστων σε ενεργά μέλη του σωματείου, πρακτικές που θυμίζουν εργασιακό μεσαίωνα. Ας μη λησμονεί κανείς ότι προσφάτως η εταιρεία έχει δεχθεί τέσσερις ελέγχους με αντίστοιχα πρόστιμα από την Επιθεώρηση Μεταλλείου με σοβαρά ευρήματα αναφορικά με τους όρους ασφάλειας στις στοές. Κάθε επιχειρηματίας, και είναι γνωστό αυτό, προσπαθεί να μειώσει το κόστος του. Δεν μπορεί αυτό να γίνεται εις βάρος της ασφάλειάς μας, την στιγμή που τα ατυχήματα στα υπόγεια έχουν αυξηθεί σημαντικά, με εργαζόμενους που μεταφέρθηκαν από την άλλη εταιρεία να αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμη και διπλή βάρδια, κάτι που απαγορεύεται ρητά στην δική μας δουλειά λόγω επικινδυνότητας. Αλλωστε ως Σωματείο επιδιώκουμε να διατηρηθεί η εργασία στα Μεταλλεία. Με ασφάλεια και με αξιοπρέπεια. Δεν είμαστε εχθροί της εταιρείας. Εμείς τη στηρίζουμε 80 χρόνια τώρα»…
Ελένη Πολυζώη / inthecity.gr
3 σχόλια:
Μα καλά δεν τους έτριξε τα δόντια ο Κωστοπαναγιώτου. Δεν τρομάξανε από την αποφασιστικότητα του βουλευτή;
Μη αγχώνεσα, θα σας συμπαρασταθούν οι φοτρηγατζήδες, ως αντάλαγμα για την προ μηνών δικήσας συμπαράσταση.
Οι φορτηγατζήδες μεταφέρουν βωξίτη που βγάζουν οι μεταλλωρύχοι.
Τι άλλο μεταφέρουν;
Δημοσίευση σχολίου