Από την αύξηση του βάρους, στα προβλήματα μνήμης, όρασης και τις ασθένειες. Οι τρόποι που ο οργανισμός σου προσπαθεί να σου πει να ξεκουραστείς
Η έλλειψη του ύπνου τείνει να γίνει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος
Μελέτες αποδεικνύουν πως οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν κοιμούνται όσο συνήθιζαν να κοιμούνται στο παρελθόν, γεγονός που αποδίδεται στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητάς τους, που είναι γεμάτη άγχος και στρες.
Η έλλειψη ύπνου, ωστόσο, μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αποδίδει σ' αυτή προ0βλήματα υγείας, ενώ τη χαρακτηρίζει και ως πρώτη αιτία για ατυχήματα.
Πως όμως ο οργανισμός σου προσπαθεί να σε προειδοποιήσει ότι χρειάζεσαι περισσότερο ύπνο;
Όταν νυστάζεις δεν προσέχεις τι θα καταναλώσεις, με αποτέλεσμα να τρως και να πίνεις οτιδήποτε μπορεί να σε κρατήσει ξύπνιο/ α. Παράλληλα, η έλλειψη ύπνου επιβραδύνει τον μεταβολισμό σου, με αποτέλεσμα να παίρνεις περιττά κιλά.
Συγκεκριμένα, μπορεί να εμφανίσεις αδυναμία έκφρασης και αστάθεια στις απόψεις σου. Ενώ, έχει παρατηρηθεί πως η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε κατάθλιψη και εξουθένωση στον επαγγελματικό χώρο.
Οι ερευνητές αναφέρουν πως αυτό οφείλεται στους νευρώνες του εγκεφάλου, καθώς όταν στερούμε από αυτούς τον ύπνο που χρειάζονται, δυσκολεύονται να εκτελέσουν τις λειτουργίες που έχουν αναλάβει.
Την ίδια στιγμή, η έλλειψη ύπνου αυξάνει την αδυναμία διαχείρισης του άγχους και του στρες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ήδη καρδιακά προβλήματα.
Lifehack
Η έλλειψη ύπνου, ωστόσο, μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αποδίδει σ' αυτή προ0βλήματα υγείας, ενώ τη χαρακτηρίζει και ως πρώτη αιτία για ατυχήματα.
Πως όμως ο οργανισμός σου προσπαθεί να σε προειδοποιήσει ότι χρειάζεσαι περισσότερο ύπνο;
1. Η αύξηση του σωματικού βάρους
Έρευνες έχουν δείξει πως ένας από τους κυριότερους παράγοντες για την αύξηση της όρεξης δεν είναι άλλος από την έλλειψη ύπνου. Μαζί, λοιπόν, με την αύξηση της όρεξης έρχεται και η αύξηση του σωματικού βάρους.Όταν νυστάζεις δεν προσέχεις τι θα καταναλώσεις, με αποτέλεσμα να τρως και να πίνεις οτιδήποτε μπορεί να σε κρατήσει ξύπνιο/ α. Παράλληλα, η έλλειψη ύπνου επιβραδύνει τον μεταβολισμό σου, με αποτέλεσμα να παίρνεις περιττά κιλά.
2. Αδυναμία συγκέντρωσης
Ακόμα ένα σύνηθες σύμπτωμα της έλλειψης ύπνου είναι η αδυναμία συγκέντρωσης και η δυσκολία παρακολούθησης και εστίασης. Η έλλειψη ύπνου και σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί σωρευτικά, ενώ σύμφωνα με σχετικές έρευνες την αδυναμία συγκέντρωσης την ακολουθεί η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του ατόμου. Η καφεΐνη μπορεί να θεωρηθεί ο καλύτερος σύμμαχος, ωστόσο η επίδρασή της είναι προσωρινή.3. Δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου
Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται πως είναι κακοδιάθετοι όταν δεν κοιμούνται καλά ή είναι ευάλωτοι. Επιστημονικές έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς και σχετίζουν την έλλειψη ύπνου με την κατάσταση ενός ανθρώπου σε μέθη.Συγκεκριμένα, μπορεί να εμφανίσεις αδυναμία έκφρασης και αστάθεια στις απόψεις σου. Ενώ, έχει παρατηρηθεί πως η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε κατάθλιψη και εξουθένωση στον επαγγελματικό χώρο.
4. Προβλήματα μνήμης
Ο βαθύς ύπνος βοηθάει στη διατήρηση της καλής μνήμης διευκολύνοντας τις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων και την αναγέννηση των εγκεφαλικών νευρώνων. Συνεπώς, όταν δεν κοιμάστε καλά, είναι αναμενόμενο να ξεχνάτε εύκολα, ακόμα και τα πιο απλά πράγματα. Αν λοιπόν, δίνετε κάποιο διαγώνισμα που απαιτεί καλή μνήμη, καλύτερα να κοιμηθείτε από νωρίς, παρά να ξενυχτίσετε διαβάζοντας.5. Πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος
Όταν δεν κοιμάσαι κανένα από τα συστήματα του οργανισμού σου δεν λειτουργεί σωστά, κανόνας που περιλαμβάνει και το ανοσοποιητικό. Κάπως έτσι, η έλλειψη ύπνου σε κάνει πιο ευάλωτο/ η σε ασθένειες και ακόμη και μια εποχική γρίπη ή μια απλή μόλυνση μπορεί να σε ρίξει στο κρεβάτι για μέρες. Παράλληλα, οι επιστήμονες τονίζουν πως ύπνος κάτω των 4 ωρών τη νύχτα, αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου σε βάθος χρόνου έξι ετών.6. Πτώση της ερωτικής επιθυμίας
Η έλλειψη ύπνου εκτός από την υγεία επηρεάζει και την σεξουαλική ζωή, καθώς μελέτες έχουν παρατηρήσει πως μπορεί να μειώσει σημαντικά τη λίμπιντο. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μπορεί να οφείλεται σε συνδυασμό πολλών παραγόντων που προκύπτουν από ορμονικές διαταραχές εξαιτίας της έλλειψης ύπνου και της απώλειας ενέργειας, που οδηγεί σταδιακά τον οργανισμό σε εξουθένωση.7. Προβλήματα όρασης
Ένα σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει από την έλλειψη ύπνου είναι η θολή όραση και η αδυναμία εστίασης. Πολλές φορές έχει παρατηρηθεί και το ενδεχόμενο παραισθήσεων, καθώς ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να επεξεργαστεί την ευθεία και την περιφερειακή όραση ταυτόχρονα.Οι ερευνητές αναφέρουν πως αυτό οφείλεται στους νευρώνες του εγκεφάλου, καθώς όταν στερούμε από αυτούς τον ύπνο που χρειάζονται, δυσκολεύονται να εκτελέσουν τις λειτουργίες που έχουν αναλάβει.
8. Καρδιακά προβλήματα
Επειδή η έλλειψη ύπνου, όπως προαναφέραμε οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και επειδή ο οργανισμός δεν ξεκουράζεται αρκετά, με αποτέλεσμα η πίεση του αίματος να ανεβαίνει σημαντικά, μπορεί να αποτελέσει έναν από τους παράγοντες που οδηγούν σε καρδιαγγειακά προβλήματα.Την ίδια στιγμή, η έλλειψη ύπνου αυξάνει την αδυναμία διαχείρισης του άγχους και του στρες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ήδη καρδιακά προβλήματα.
9. Γίνεσαι επιρρεπής σε ατυχήματα
Τα στατιστικά στοιχεία των ερευνών δείχνουν πως οι άνθρωποι είναι περισσότερο επιρρεπείς σε ατυχήματα όταν εμφανίζουν αδυναμία συγκέντρωσης και όταν είναι κουρασμένοι. Αν λοιπόν, μέσα σε μια ημέρα έχεις πολλά ατυχήματα τότε καλύτερα να λάβεις υπόψιν τα μηνύματα που σου στέλνει ο οργανισμός σου και να πέσεις για ύπνο, προκειμένου να αποφύγεις τα χειρότερα.10. Χρόνιες ασθένειες
Είναι πολύ πιθανό το χρόνιο στρες και το πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα, από την έλλειψη ύπνου, να προκαλέσουν την εμφάνιση χρόνιων προβλημάτων υγείας. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί αναφέρουν πως με τον ύπνο δεν συνδέονται μόνο τα καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά και πολλές περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων και παχυσαρκίας.Lifehack
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου