Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Σημαντικές Εξελίξεις Για Τους Επαγγελματίες Για Την ΑΕΠΙ Για Τα Πνευματικά Δικαιώματα – Ενημέρωση Από Το ΕΒΕ Φθιώτιδας

ΑΕΠΙ1
Ενημέρωση για τις εξελίξεις στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων από το Επιμελητήριο Φθιώτιδας κατόπιν των ενεργειών του προέδρου του κ. Αλέξανδρου Διαμαντάρα και των υπολοίπων μελών για το ζήτημα της ΑΕΠΙ ΑΕ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερώνουμε τα μέλη του Επιμελητηρίου μας ότι κατόπιν της με αρ. πρωτ. 19421 /24-6-2016 Εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης ανακαλείται το υπ’ αριθ. πρωτ. 50385/6-3-2014 έγγραφο προς την ΑΕΠΙ ΑΕ και παύει να ισχύει η Εγκύκλιος με αρ. πρωτ. 57904/7-12-2007 που αφορούσε στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων στα καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ), λόγω καταστρατήγησης των διατάξεων του Ν. 2121/1993 (ΦΕΚ 25/Α/1993) .
Οι επίμονες και άοκνες ενέργειες του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος δια του προέδρου της και του συντονιστή της αρμόδιας Επιτροπής προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης που ασκώντας πίεση προς κάθε κατεύθυνση κατάφεραν να απαλλάξουν χιλιάδες μέλη μας του συγκεκριμένου κλάδου τα οποία ταλαιπωρούνταν με την επιβολή άδικων διοικητικών κυρώσεων που τους οδηγούσαν είτε σε αφαίρεση αδείας μουσικών οργάνων, είτε σε αφαίρεση της άδεις λειτουργίας του καταστήματός τους.
Τα Επιμελητήρια έχουν δηλώσει επανειλημμένα την θέλησή τους για συμβολή στην ενίσχυση του πολιτισμού και των δημιουργών πολιτιστικών έργων, έχουν προτείνει εξορθολογισμό των εισπραττόμενων ποσών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συναινούν στην ύπαρξη τριτοκοσμικών ποινικών διατάξεων οι οποίες είναι κατά πολύ υψηλότερες σε τιμές από πολλά εγκλήματα με αποκλεισμό και κλείσιμο επιχειρήσεων, εκβιασμούς με χειροπέδες αυτόφωρα και γεμάτα με ονόματα συναδέλφων μας πινάκια δικαστηρίων χωρίς δικαίωμα διαλόγου και αντίδρασης στις μέχρι σήμερα απαιτήσεις  της ΑΕΠΙ ΑΕ που διατηρούσε δεσπόζουσα θέση στην αγορά πνευματικών δικαιωμάτων.
Από τον Μάρτιο του 2016 υπήρξε σειρά εξελίξεων από την ΑΕΠΙ ΑΕ της οποίας το ΔΣ παραιτήθηκε και με απόφαση της ΓΣ μεταφέρθηκε στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον νέο Νόμο δεν μπορεί πλέον να δραστηριοποιείται και εκτός των άλλων ελέγχεται από τα κρατικά όργανα , ορκωτούς ελεγκτές κλπ. και οι εξελίξεις θα είναι αποκαλυπτικές και πιθανότατα δυσοίωνες και ραγδαίες. Για τον λόγο αυτό με διάφορους τρόπους  πιέσεις και παρεμβάσεις προσπαθεί να ματαιώσει ή να διαφοροποιήσει προς το συμφέρον της το νέο σχέδιο νόμου, προκειμένου να διασωθεί από κάθε άποψη.
Με το Σχέδιο Νομού τίθενται ασφαλιστικές δικλίδες προκειμένου οι δικαιούχοι να γνωρίζουν ότι τα χρήματα τα οποία εισπράττονται καταλήγουν στον σκοπό που ορίζει ο Νόμος, δηλαδή στους δικαιούχους που παράγουν πολιτισμό  και όχι στους δικηγόρους, στα παράβολα και σε έξοδα πολυτελών γραφείων, καθώς προβλέπεται ότι σε περίπτωση διαχειριστικού οικονομικού προβλήματος των νέων ΟΣΔ ο Υπουργός Πολιτισμού μπορεί να διορίζει Επίτροπο.
Το πλέον σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι με βάση τις νέες ρυθμίσεις δίνεται έμφαση στη συνεργασία, στο διάλογο, στην διαπραγμάτευση, στην καλή πίστη και τη συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: