Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Σουμερία 3000 π.Χ - οι πρώτες οργανωμένες ανθρώπινες κοινωνίες




Μεσοποταμία ονομάστηκε η χώρα ανάμεσα στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη όπου το 5000 π.Χ ομάδες ανθρώπων κατά την πορεία τους από την Αφρική προς αναζήτηση νέων περιοχών, έμειναν στην περιοχή, κοντά στις εκβολές των ποταμών, λόγω του έφορου εδάφους. 




Οι πρώτοι κάτοικοι ονομάστηκαν Σουμέριοι. Υπήρχε άφθονη λάσπη στην περιοχή με την οποία έφτιαξαν, ψήνοντάς την, αγγεία, εργαλεία και τούβλα. Με τα τούβλα έφτιαξαν σπίτια και τα χωριά γρήγορα εξαπλώθηκαν σε πόλεις. 



Ανάκτορα, ναοί και τείχη χτίστηκαν και οι πόλεις έγιναν πόλεις-κράτη στις οποίες ανήκαν οι γύρω οικισμοί. Από την οικογενειακή γεωργική οικονομία δημιουργήθηκε η πρώτη οργανωμένη κοινωνία. Το 3000 π.Χ , υπήρχαν αρκετές πόλεις στη Σουμερία όπως την Ουρ και την Εριντού, με πληθυσμό 40.000 ή και περισσότερους κατοίκους. 



Οι Σουμέριοι είχαν αναπτύξει νομικό και διοικητικό σύστημα, έγραφαν με σφηνοειδή χαρακτήρες πάνω σε πήλινες πινακίδες, πρωτοχρησιμοποίησαν τον τροχό φτιάχνοντας τροχήλατα οχήματα, με την εκτροφή κοπαδιών εξασφάλιζαν ποσότητες γάλακτος, βουτύρου και μαλλιού. 
Έχοντας πετύχει πλεόνασμα τροφίμων ανέπτυξαν το εμπόριο με ομάδες που ζούσαν στο σημερινό Αφγανιστάν και Πακιστάν και απέκτησαν μέταλλα και πρώτες ύλες. Για να διευκολύνουν τις συναλλαγές τους επινόησαν τα πρώτα νομίσματα, χρησιμοποιώντας ράβδους χρυσού και ασημιού ή δαχτυλίδια. 



Η κοινωνία των Σουμερίων ήταν θεοκρατική, ο ανώτατος άρχοντας, ο βασιλιάς, θεωρούνταν θεός ή προσωποποίηση του θεού. Πως είχε προκύψει αυτός ο απόγονος του Θεού; Πολλούς αιώνες πριν, πίσω στην Αφρική, όταν ξέσπασαν κρίσεις και πόλεμοι στις γεωργικές οικογένειες που καθώς αυξανόταν διεκδικούσαν χώρο από τις διπλανές ομάδες, κάποιος έπαιρνε αναγκαστικά τα ηνία, έδινε τις εντολές, έτσι αποκτούσε η φιλήσυχη γεωργική ομάδα έναν αρχηγό. 


Όταν τέλειωνε η κρίση, ο αρχηγός και οι γύρω από αυτόν, που είχαν συνηθίσει στην εξουσία, κάποια στιγμή δεν ήθελαν να την εγκαταλείψουν. Και έτσι κατασκευάστηκε ένα ολόκληρο οικοδόμημα για την διατήρηση αυτής της εξουσίας. Δόθηκαν τίτλοι και προνόμια στους πιο κοντινούς και κατασκευάστηκε μια ολόκληρη κάστα, αυτή των ιερέων, τόσο για να βοηθούν στην διοίκηση όσο και για να επιβεβαιώνουν στον απλό κόσμο για την θεϊκή προέλευση του βασιλιά τους. 



Ο βασιλιάς, οι ευγενείς και οι ιερείς στη Σουμερία κατείχαν το μεγαλύτερο μέρος της γης, μπορούσαν ωστόσο να έχουν ιδιοκτησία και απλοί πολίτες. Η βάση της κοινωνίας ήταν οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι τεχνίτες και οι έμποροι ενώ πιο κάτω ήταν οι δούλοι, κυρίως αιχμάλωτοι πολέμου αλλά και ελεύθεροι πολίτες που είχαν χάσει την ελευθερία τους λόγω χρεών. Το 2300 περίπου οι πόλεις της Σουμερίας ενώθηκαν και συγκρότησαν την πρώτη μεγάλη αυτοκρατορία του πλανήτη. 



Το 2200 η αυτοκρατορία υπέστη μεγάλο πλήγμα από εξωτερικούς εχθρούς και περίπου το 2000, ένας λαός από πιο βόρεια, οι Αμορίτες, κατέστρεψαν ολοσχερώς την χώρα, πυρπολώντας τις πόλεις και σκοπώντας τους περισσότερους κατοίκους. Όσοι επέζησαν έγιναν δούλοι τον Αμοριτών, οι οποίοι θα δημιουργήσουν στην περιοχή την πόλη-κράτος της Βαβυλωνίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: