Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Επιστήμονες ανακάλυψαν καρχαρίες μέσα σε ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο

Σύμφωνα με την έρευνα, οι καρχαρίες έδειχναν να μην επηρεάζονται από την τοξικότητα του νερού και το εχθρικό περιβάλλον



Ο ωκεανολόγος μηχανικός Brennan Phillips ηγήθηκε μιας επιστημονικής αποστολής στα απομακρυσμένα νησιά του Σολομώντα αναζητώντας ίχνη υδροθερμικής δραστηριότητας. Αυτό που ανακάλυψαν ξεπέρασε κάθε φαντασία τους.   

Μέσα στο τοξικό και αφιλόξενο περιβάλλον του υποθαλάσσιου ηφαιστείου ανακάλυψαν ίχνη ζωής, μέχρι και ζωντανούς καρχαρίες που έδειχαν να μην επηρεάζονται καθόλου από τις εχθρικές συνθήκες.   


Η βασική κορυφή του ηφαιστείου που ονομάζεται Kavachi δεν εξερράγει κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, γεγονός που επέτρεψεε στους επιστήμονες να ρίξουν στον κρατήρα διάφορα επιστημονικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης μίας υποβρύχιας κάμερας για λήψεις σε μεγάλο βάθος.   


Το μαγνητοσκοπημένο υλικό αποκάλυψε διάφορες μορφές ζωής όπως ψάρια, μέδουσες, αλλά και δύο διαφορετικά είδη καρχαριών, σφυροκέφαλους και λείους καρχαρίες (σ.σ. Καρχαρίνος ο δρεπανόμορφος). 


«Ποτέ δεν ξέρεις τι θα ανακαλύψεις. Ειδικά όταν δουλεύεις σε βαθιά νερά. Όσο πιο βαθιά κατεβαίνεις, τόσο πιο παράξενα γίνονται τα πράγματα», τόνισε ενθουσιασμένος ο Philips που πρόσθεσε: «Ένα από τα βίντεο μέσα από τον κρατήρα του Kavachi δείχνει μία ομάδα από μέδουσες μέσα στο ηφαίστειο που μοιάζουν πλήρως εγκλιματισμένα με το φυσικό τους περιβάλλον. Στη συνέχεια βλέπουμε κάποια λυθρίνια και άλλα μικρά ψάρια. Στο τέλος του βίντεο εμφανίζονται στην κάμερα πολλοί καρχαρίες. Τώρα θέλω να περάσω τα επόμενα χρόνια μελετώντας τους ώστε να ανακαλύψω γιατί συμβαίνει αυτό». 



Πηγή: www.lifo.gr











Δεν υπάρχουν σχόλια: