Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

“Πόσον πτωχός είναι ο ζωγράφος απέναντι του ποιητού! Αν ξαναγεννηθώ θα γίνω ποιητής και μουσικός”

Νικόλαος Γύζης 1842 - 1901



Ο Νικόλαος Γύζης (1 Μαρτίου 1842-4 Ιανουαρίου 1901) ήταν κορυφαίος Έλληνας ζωγράφος του 19ου αιώνα, ο οποίος επηρέασε την πορεία της ελληνικής ζωγραφικής, ενώ σημαντική είναι η θέση του και στη γερμανική ιστορία της τέχνης, ως μέλος της λεγόμενης σχολής του Μονάχου. Γεννήθηκε στο χωριό Σκλαβοχώρι της Τήνου, ένα από τα 6 παιδιά, ο πατέρας του ήταν ξυλουργός. 


Από πολύ μικρός έδειξε την κλίση του στο σχέδιο και όταν η οικογένεια μετακόμισε στη Αθήνα το 1850 ο μικρός Νικόλαος ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα στην Σχολή Τεχνών (μετέπειτα σχολή Καλών Τεχνών) ως ακροατής καθώς ήταν πολύ μικρός για να γίνει δεκτός. Γράφτηκε επίσημα στην σχολή το 1854 και το 1862, ο στενός του φίλος και συμπατριώτης Νικηφόρος Λύτρας τον γνώρισε σε έναν εύπορο λάτρη της τέχνης ο οποίος φρόντισε να λάβει ο Νικόλαος υποτροφία από το Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Με αυτή την υποτροφία, ο Γύζης βρέθηκε το 1865 να σπουδάζει στη Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Παράλληλα με τις σπουδές του συμμετείχε σε εκθέσεις ζωγραφικής σε Μόναχο και Βιέννη και το 1872 ταξίδεψε στην Ελλάδα όπου έμεινε για 2 χρόνια. Στο ενδιάμεσο επισκέφτηκε μαζί με τον Λύτρα στην Μικρά Ασία επηρεαζόμενος βαθιά από τις εικόνες της, θα ζωγραφίσει τα επόμενα χρόνια δεκάδες πίνακες με θέματα από την Ανατολή. 

Επέστρεψε, οριστικά στο Μόναχο το 1874, όπου ξεκίνησε να συμμετέχει συστηματικά σε διεθνείς εκθέσεις. Το 1877 παντρεύτηκε κι έκανε 5 παιδιά με το πρώτο τους παιδί, ένα κοριτσάκι, να πεθαίνει μόλις 12 ημερών. Στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού το 1878, απέσπασε το τρίτο βραβείο, και το 1879, αναγνωρισμένος πλέον ζωγράφος, ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στη Διεθνή Έκθεση του Μονάχου Το 1880, ανακηρύχθηκε σε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου και το 1888 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής της σχολής. Το 1895 επισκέφθηκε για τελευταία φορά την Ελλάδα, την οποία πάντα νοσταλγούσε. Προσβλήθηκε από λευχαιμία και πέθανε στο Μόναχο στις αρχές του 1901. 



ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΟΥ ΓΥΖΗ



http://hallofpeople.com/gr/bio/Nikolaos-Gyzis.php#.V1b1StmLRpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: