Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Daily Mail: Εκατοντάδες μετανάστες από την Καραϊβική έρχονται στην Ελλάδα για να περάσουν στην Ευρώπη

Λέσβος : «Η κολυμβήθρα του ‘Σιλωάμ’ για τους απανταχού κατατρεγμένους»



Αντί προσπαθήσουν να περάσουν στις ΗΠΑ, μερικές εκατοντάδες μίλια προς τα βόρεια, πολλοί κάνουν το ταξίδι μέχρι την Κωνσταντινούπολη.
Από εκεί ταξιδεύουν κατά μήκος των ακτών για να αναμειχθούν με τους πρόσφυγες που επιχειρούν το επικίνδυνο πέρασμα στο Αιγαίο με στόχο να φτάσουν τα ελληνικά νησιά.
Φτάνοντας κάποιοι από αυτούς ισχυρίζονται ότι είναι από τη Σομαλία, τη Συρία ή και το Αφγανιστάν για να κερδίσουν άσυλο και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την ΕΕ. Πέρυσι, σύμφωνα με την Daily Mail, σχεδόν 400 μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα από την Καραϊβική, με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Δομινικανή Δημοκρατία. Επιπλέον 150 άτομα, από τη Δομινικανή Δημοκρατία, έφτασαν τους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου.

DAILY MAILDAILY MAIL

Αυτό επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι οικονομικοί μετανάστες εκμεταλλεύονται την προσφυγική κρίση για να περάσουν στην ΕΕ. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι προσπάθησαν να μπουν στην ΕΕ από τη θάλασσα πέρυσι, με πολλούς να ταξιδεύουν με βάρκα από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά όπως η Λέσβος.


"Μας φαίνεται περίεργο, αλλά λένε ότι είναι ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να μπουν στην Ευρώπη", δήλωσε στην εφημερίδα η συνοριοφύλακας Anna Smigielska, που παίρνει συνέντευξη από τους πρόσφυγες που φτάνουν στη Λέσβο για να προσδιορίσει την εθνικότητά τους. "Λένε ότι οι πτήσεις είναι φτηνές και ότι δεν χρειάζονται βίζα για την Τουρκία, οπότε δεν είναι τόσο δύσκολο".


Σε μία περίπτωση, όπως ανέφερε, ένας μετανάστης από την Αϊτή επέμενε ότι είναι από τη Συρία. "Του λέγαμε "δεν μιλάς αραβικά και ειλικρινά δεν μοιάζεις με Σύρο", αλλά επέμενε ότι ήταν. Οταν του είπαμε ότι πρέπει να πει ότι προέρχεται από άλλη χώρα πέρα από τη Συρία, απάντησε "εντάξει, είμαι από το Αφγανιστάν. Μόνο μετά από καιρό παραδέχθηκε ότι ήρθε από την Αϊτή".


Πετούν από το θέρετρο Punta Cana στη Δομινικανή Δημοκρατία στο αεροδρόμιο Schiphol στο Άμστερνταμ και από εκεί πετούν για Κωνσταντινούπολη. Εκεί πιστεύεται ότι πληρώνουν λαθρέμπορους να οργανώσουν το θαλάσσιο πέρασμά τους στην Ελλάδα. "Αν και γεωγραφικά πρόκειται για ακραίο τρόπο ταξιδιού, μόλις δημιουργηθεί μία διαδρομή από πρόσφυγες, οι οικονομικοί μετανάστες συνήθως ακολουθούν γιατί ξέρουν ότι είναι ένας τρόπος να περάσουν", εξήγησε εκπρόσωπος της Frontex.


Ομοίως, πολλοί μετανάστες επιλέγουν να ταξιδέψουν από το Μαρόκο στην Ελλάδα, αντί να διασχίσουν τη Μεσόγειο με προορισμό την Ισπανία. Η ανησυχία για τους μετανάστες από την Καραϊβική που μπαίνουν στην Ευρώπη από την Τουρκία εκφράστηκαν αρχικά πριν από πέντε χρόνια από Ολλανδούς αξιωματούχους.


Η αεροπορική KLM παρατήρησε ότι πολλοί δεν έμπαιναν στις πτήσεις της επιστροφής από την Κωνσταντινούπολη προς τη Δομινικανή Δημοκρατία μέσω Αμστερνταμ. Και σύμφωνα με τη Frontex, το 2012 έφτασε μια ομάδα στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και αρνούνταν να πουν οτιδήποτε πέρα από το ότι ήταν από τη Σομαλία. Μόνο όταν ένας μεταφραστής τους μίλησε στα ισπανικά διαπιστώθηκε ότι ήταν από τη Δομινικανή Δημοκρατία.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Daily Mail, πέρυσι η ελληνική ακτοφυλακή κατέγραψε 351 μετανάστες από τη Δομινικανή Δημοκρατία, 8 από την Αϊτή, 2 Κουβανούς, έναν Τζαμαϊκανό, 2 από την Ονδούρα και 2 από την Κολομβία, ανάμεσα στους χιλιάδες Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: