Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Ρωμαϊκό ναυάγιο 1.600 ετών ανακαλύφθηκε στο αρχαίο λιμάνι της Καισάρειας




Αγαλματίδια, νομίσματα και όργανα ναυσιπλοΐας ηλικίας 1.600 ετών, ανακαλύφθηκαν στο αρχαίο λιμάνι της Καισάρειας, στο Ισραήλ. 

Η τυχαία ανακάλυψη θεωρείται η πιο σημαντική του είδους τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Οι Ισραηλινοί Ραν Φάινσταϊν και Όφερ Ραάναν ανακάλυψαν τυχαία, μπρούτζινα αντικείμενα σε κατάδυσή τους, τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Αρχαιοτήτων.

Τα αντικείμενα της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου που ήρθαν στο φως είναι απομεινάρια του φορτίου ενός εμπορικού πλοίου που μετέφερε, πιθανώς, μέταλλα.
Μια μπρούτζινη λυχνία με την εικόνα του θεού του ήλιου, Σολ, ένα αγαλματίδιο της θεότητας του φεγγαριού, Λούνα, μια λάμπα ομοίωμα της κεφαλής ενός Αφρικανού σκλάβου, θραύσματα μπρούτζινων αγαλμάτων, μια κάνουλα με τη μορφή αγριογούρουνου, άγκυρες και διάφορα όργανα ναυσιπλοΐας, καθώς και δύο ιδιαίτερα σύνολα, αποτελούμενα από χιλιάδες αρχαία νομίσματα βάρους 20 κιλών, ανακαλύφθηκαν στο μεσογειακό λιμάνι.
Τα νομίσματα φέρουν τη μορφή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, ο οποίος βασίλευσε στο δυτικό μέρος και, στη συνέχεια, σε ολόκληρη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, μέχρι τον θάνατό του, το 337, και του Λικίνιου, του αντιπάλου του που βασίλευσε στο ανατολικό τμήμα μέχρι το 324.

Δεν υπάρχουν σχόλια: